Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haataja: Han blir Modos viktigaste spelare

/
  • Juha-Pekka Haataja har lärt sig av sin första tid i SHL och Modo Hockey. Nu hoppas han kunna använda sina kunskaper till att bli en spelare som producerar ännu bättre.
  • Emil Pettersson hyllas av Juha-Pekka Haataja.

Modos finske forward berättar om den tuffa tiden i Ryssland, om träningsupplägget i sommar och hyllar sin unge kedjekamrat.

Annons

Juha-Pekka Haataja värvades till Modo under den föregående säsongen. Han värvades som målskytt, men blev nog snarare en grovjobbare då poängproduktionen inte kom igång som tidigare i hans karriär.

Den 32-årige finländaren spelade VM med Finland 2013 och vann samma säsong poängligan i den finska högstaligan då han noterades för 59 poäng på 60 matcher. Haataja kom till Modo efter en tuff säsong i Ryssland och en halv säsong i Kärpät.

– Det var riktigt tungt i Ryssland. Laget jag var i hade ekonomiska problem och jag var där ensam utan min familj. Det positiva med den tiden är att jag lärde mig försöka koppla bort alla problem och fokusera på det sportsliga. Jag lärde mig också att ta en dag i taget, säger Juha-Pekka Haataja.

När Juha-Pekka Haataja kom till Modo Hockey och Sverige så blev det ännu ett nytt land, och en nystart för den målfarlige forwarden.

– Jag behövde en ny utmaning och visste inte så mycket om Modo Hockey men ringde Joonas Lehtivuori som rekommenderade klubben.

Haataja ångrar inte att han kom till Modo även om det bara blev sju poäng på sexton matcher i SHL och fyra poäng på fyra matcher i direktkvalet. Det blev en sportslig omställning för Haataja i Modo Hockey, från den finska hockeyn till den svenska.

– Jag är mer van den finska hockeyn och har producerat mycket i finska lag tidigare. Det tog ett tag för mig att komma in i den svenska stilen. Det är mer skickliga spelare i Sverige och jag tycker att spelet är snabbare än hemma. Det är väldigt likt KHL här i Sverige, säger Haataja och fortsätter:

– Jag vet att jag kan spela bättre, och med en halv säsongs erfarenhet av SHL så kommer jag definitivt vara ännu bättre nästa säsong.

Juha-Pekka Haataja kommer att spendera sommaren i norra Finland, närmare bestämt i Uleåborg vilket också är hans hemstad.

– Det gäller att passa på att umgås med vänner, familjen och barnen nu under sommaren. Men det blir mycket träning också, sex gånger i veckan.

Juha-Pekka Haataja har fått ett träningsprogram av Modos fystränare Joakim Bäckström. Det programmet följer Haataja till punkt och pricka - och mer därtill.

– Jag kör efter programmet och lägger till egna övningar. Det blir mycket kondition och mest löpning, det gäller att prioritera kondition framför att lyfta vikter i min ålder.

I sommar kommer det bli mycket golf också, vilket blivit Haatajas stora passion de senaste åren.

– Jag började spela för bara tre år sedan och har verkligen fastnat. Jag försöker vara på golfbanan ofta och spelar fyra gånger i veckan. Jag är väl inte lika duktig som proffsen, men är ganska nära dem. "Almost like a pro", säger Haataja och skrattar.

Tidigare i Finland har Juha-Pekka Haataja haft en offensiv roll och gjort mycket poäng, men när han spelat i landslaget har haft en roll där han jobbat hårt i båda riktningarna. Till kommande säsong hoppas Juha-Pekka Haataja bli den producerande forward Per Svartvadet hoppats på, och gärna med Emil Pettersson som center.

– Jag gillade att spela med Emil väldigt mycket. Han är en klassisk center med bra spelsinne. Det är viktigt för mig att spela med en center som kan slå passningar som han gör. Jag är inte killen som skapar allt själv, utan behöver en bra center för att nå min potential.

– Fortsätter Emil som han avslutade den förra säsongen så tror jag att han kommer överraska mest och bli en av Modos viktigaste spelare.

Mer läsning