Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gradin: "Brashears inhopp var mitt beslut"

/
  • Beslutet att byta in Brashear i stället för Radek Smolenak var Henrik Gradins.
  • Donald Brashear retade upp Ole-Gunnar Tollefsen så till den milda grad att norrmannen drog på sig en tvåminutare för charging.

Donald Brashear kom till Örnsköldsvik i tisdags, tränade första passet i onsdags – och spelade 36 sekunder mot Färjestad (neslig 1–2-förlust).
– Det var inte jag som bytte in honom, svarade Per-Erik Johnsson på presskonferensen.
– Nej, det var mitt beslut. Jag tyckte vi behövde få upp energin i laget och höja stämningen på läktarna, medgav forwardscoachen Henrik Gradin.

Annons

Efter Modos åttonde raka match i SHL utan vinst var det förstås bistert i omklädningsrummet.

Förvisso den tredje i rad efter en riktigt bra laginsats, men...

– Det är så otroligt tungt att vi ännu en gång gör ett mål mindre än motståndarna. Vi har ju fått till ett mycket stabilare spel i de sista matcherna. Nu måste det bara vända någon gång.

– Jag längtar verkligen efter en match där man kan sitta och känna glädje efteråt, suckade Modo-målvakten Adam Reideborn som återigen svarade för en storstilad insats.

Fram till den 36:e matchminuten höll han kassen fri från påhälsning. När han väl fick kapitulera så var det en medspelare som styrde in pucken efter en skolboksräddning av Reideborn.

– Ja, jag försökte självklart styra ned pucken i sarghörnet, men hade jag sett att Nättinen stod där hade jag gjort annorlunda så klart. Men jag hade ingen aning. Att sen pucken dessutom styrs in i mål är så fruktansvärt typiskt för oss just nu, konstaterar Reideborn som även lastade sig själv för det matchavgörande 1–2-målet med knappt sju minuter kvar.

– Jag borde åkt ned och tagit pucken bakom mål i första läget. Sedan borde jag fått plocken eller nå´t på skottet, menar målvakten som rättmätigt fick pris som bäste hemmaspelare.

Det största jublet i matchen kom dock efter bra precis halva matchen då Donald Brashear byttes in i stället för Radek Smolenak inför en offensiv tekning.

På presskonferensen ville inte huvudcoachen Per-Erik Johnsson kännas vid den matchningen.

– Det beslutet togs inte av mig. Hur tankarna gick där får du ta med någon annan, svarade han kort.

Efteråt tog forwardscoachen Henrik Gradin på sig ansvaret.

– Jag ville få ett momentum i matchen. Vi hade tekning i offensiv zon, energin i vårt lag och i hallen var dalande – det är ju då vi skall utnyttja Donald, förklarade han.

Spelade det in att Ole-Gunnar Tollefsen fanns på isen just då?

– Jo, det skall väl också erkännas.

Det som hände var att Brashear tog plats bredvid Tollefsen vid teket och började snacka.

– Ja, någonting sa jag väl. Jag minns att han var en fysisk spelare från förra gången vi möttes. Nu fick jag ju till en utvisning för mitt lag, så jag är nöjd. Jag gjorde mitt jobb, sa Brashear som klarade sig från utvisning efter ett antal "knuffningar", medan Tollefsens vedergällning gav en tvåa för charging.

Gradin är nöjd med coachdraget, men inte med marginalerna.

– Vi hade bra lägen att göra 2–0 på just det där powerplayet som Brashear gav oss, men det vill sig inte nu. I stället får de det där skitmålet som studsar in på Nättinen som gör att vi stelnar till i vårt agerande. Det är grymt tungt att förlora på det här sättet igen, men vi är inte alls dåliga – så det får vi ta med oss, summerar Henrik Gradin.

FOTNOT: Backen Joonas Lehtivouri fick en smäll i en närkamp i andra perioden och lämnade matchen i mittenperiodens powerbreak. Skadans omfattning gick ej att klargöra under torsdagskvällen.

Mer läsning