Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från lärarbänken till målvaktsansvarig i Modo: "Har några lektioner kvar"

/

I tolv år jobbade han som lärare på Nolaskolan. Sedan knackade Markus Näslund på dörren och undrade om han inte var sugen på att börja träna målvakter i Modo Hockey. Fyra år senare är Magnus Helin den som ska fortsätta leda Modo mot att bli ledande på målvaktssidan i Sverige.
– Jag har fortfarande några lektioner på Nolaskolan men det är bara den här terminen. Sedan blir det fullt fokus på Modo, säger han och skrattar.

Annons

Året är 1999. Magnus Helin flyttar till Örnsköldsvik för att påbörja sin nya karriär - som lärare på Nolaskolan. Efter att ha avslutat fem års studier vid Umeå universitet föll valet på gymnasieskolan i Örnsköldsvik efter att det tagit slut på praktikplatserna i den lite större staden i norr. Dessutom bodde två syskon till hans fru i Ö-vik så fördelarna med flytten var många. Ända sedan dess har Magnus Helin blivit kvar - och kommer åtminstone vara Ö-viksbo i två år till. Nyligen blev den 42-årige Gällivare-sonen målvaktsansvarig i Modo Hockey.

– Det var inte direkt något jag trodde på när jag flyttade hit, men det är självklart fantastiskt roligt, även fast det kommer med en viss press. Det är ett ärofyllt uppdrag som känns roligt, men även krävande och utmanande, säger Helin samtidigt som han motiverar varför Per Svartvadet valde just honom som ny målvaktstränare.

– Jag känner till organisationen och Adam Reideborn väl. Jag har ju tränat med A-laget de gånger "Masken" varit borta på tjänsteresa. Den stora skillnaden nu är att jag egentligen byter bransch. Det jag gjort tills nu är utbildning, men från och med nu är det också underhållning. Det är fler aktörer, större krav från fans, mer bevakning från media och andra bitar som följer med i ett SHL-lag.

Efter att ha jobbat som lärare på Nolaskolan i tolv år fick Magnus Helin 2011 förfrågan att ta över rollen som målvaktstränare på hockeygym och på juniorsidan i Modo. Ett erbjudande den tidigare Malmberget-målvakten inte var sen att tacka nej till.

– Jag har alltid varit intresserad av hockey och spelade i Malmberget fram tills jag var 19 år. Sedan lade jag av men när jag flyttade till Örnsköldsvik väcktes hockeyintresset på allvar igen och jag började träna unga målvakter i ÖSK runt 2004. Sedan fick jag en fråga från Markus Näslund när han tog över om jag ville vara en del av hockeygym och det ville jag verkligen. Sedan dess har jag utvecklats otroligt mycket och det har varit enormt kul att jobba tillsammans med "Masken".

"Masken" - eller Maciej Szwoch som han heter - är Magnus Helins föregångare. Under fyra säsonger basade Maciej Szwoch över målvaktssidan på A-lagssidan med Magnus Helin bredvid sig som samtidigt hade hand om juniorerna. De har varit en duo, sammansvetsade partners som hela tiden haft målet att göra Modo till ledande på målvaktsfronten i Sverige. Just deras relation gjorde att Magnus Helin inte direkt blev chockad när beskedet kom att "Masken" lämnar Modo för jobb i de värmländska skogarna.

– Vi har jobbat nära varandra och jag har vetat att han satt på ett utgående kontrakt, precis som jag gjorde. Jag visste hela tiden om att risken fanns att han skulle lämna, men vi har haft en bra dialog hela tiden. Han berättade också att han hade förhandlat med andra lag senaste veckorna. Jag vet att han haft flera bud, men jag vet inte hur förhandlingarna har sett ut.

Maciej Szwochs sorti har skapat en liten oro bland Modos supportrar. "Masken" har under de senaste åren varit en stor anledning till att flera målvakter valt att flytta till Örnsköldsvik - chansen att få jobba med den unge och framgångsrike målvaktstränaren har lockat. Magnus Helin är väl medveten om att när "Masken" nu lämnat förlorar Modo en del av sin attraktionskraft för målvakter runt om i landet. Däremot tror han att de senaste årens förändringar på målvaktssidan i organisationen är lockbete nummer ett för målvakter i alla åldrar.

– Jag kan inte påverka att "Masken" haft en viss dragningskraft, men jag tycker att under de senaste åren har målvakter varit intresserade att komma hit av en anledning. Dels har det varit "Masken", men framför allt har vi som förening visat att vi satsar på att utbilda duktiga målvakter. Klart att "Masken" har varit ett dragplåster, men vi har på slutet byggt upp en väldigt bra organisation.

Men vad är det som gör en bra organisation egentligen? Hur kommer det sig att så många med Modo-märket inpräntat på bröstet pratar om att organisationen blivit så mycket bättre de senaste åren? Vem bär ansvaret till denna "nya organisationen"? Magnus Helin vet svaret. Markus Näslunds inträde i klubben 2011 förändrade mycket - inte minst på målvaktssidan. Ett av Näslunds första beslut var att ta in Ian Clark som en slags målvaktsmentor i föreningen. Clark skulle bli personen som styrde upp Modo-skutan och det var han som skulle sätta en riktning för alla andra som jobbade med målvakter - däribland Magnus Helin och Maciej Szwoch.

– Den stora framgångsfaktorn på Modos målvaktsfront är Ian Clark. Han är grunden till den organisation vi ser i dag. Det är en person som hjälpt "Masken" och mig otroligt mycket. Utan Ian Clark hade vi inte varit där vi är i dag, berättar Helin.

Utveckla - varför har Ian Clark varit så viktig?

– Om vi börjar med "Masken" så bidrog han med en enorm drivkraft. Han var ung och oerfaren när han kom hit, men hade en grymt imponerande energi och ambitionsnivå. Ian hjälpte "Masken" att kanalisera energin i rätt riktning och skapa en struktur. Sedan var han viktig eftersom att han tillförde en kravbild, han förklarade vad det är som krävs att bli en målvakt på yttersta toppnivå. Vad är det som krävs av dig som målvaktstränare för att utveckla målvakter. Där hjälpte Ian oss mycket.

Ian Clark har fortfarande ett finger med i Modos målvaktsutveckling. Nästan varje vecka har han haft samtal med "Masken" och i framtiden kommer han även hjälpa Magnus Helin. Förutom att utveckla dagens A-lagsmålvakter Adam Reideborn och Jonatan Bjurö har Modo som målsättning att producera egna talanger mellan stolparna. Anton Forsberg och Linus Ullmark är två exempel de senaste säsongerna som lyckats ta steget från juniorverksamhet till A-lagsspel. Att Modo däremot ska ta fram en-två målvakter per säsong är inte en realitet, menar Magnus Helin.

– Målvakter som Linus och Anton kommer inte vi få fram varenda säsong. Får vi det var tredje eller femte säsong gör vi det väldigt bra, säger han och fortsätter med att förklara varför Linus Ullmark och Anton Forsberg är så speciella.

– Antons stora talang är hans ambition, drivkraft och förmågan att träna mycket och göra rätt saker om och om igen. Han är otroligt professionell och vi använder honom som förebild i föreningen för andra målvakter. Linus talang är mer på det analytiska planet. Han lär sig nya rörelsemönster extremt fort och kan analysera situationer som få andra kan. Om du pratar med honom efter en match kan han i detalj beskriva varenda situation och hur han tänkte. Det är en unik förmåga. Det är en stor del i hans framgång.

Magnus Helin har tränat både Linus Ullmark och Anton Forsberg. Medan många menar att det är Maciej Szwoch som ligger bakom Ullmark och Forsbergs framgångar pekar andra på det juniorarbete Magnus Helin lagt ned de senaste åren. Inte minst utanför isen har Helin betytt mycket för Linus Ullmark.

– Vår relation i dag är mer av en pappa-son-relation. Han brukar komma till mig och bada bastu när han vill prata om något. Det kan vara när något roligt hänt eller när det går lite tyngre för honom.

– Men jag tycker inte att jag kan ta äran för hans framgångar, verkligen inte. Jag har jobbat med honom länge både på hockeygym och i J20. Men redan när han kom hit var otroligt talangfull, precis som Anton.

Magnus Helins roll i Modo skiljer sig en aning från den som Maciej Szwoch hade. Medan "Masken" ansvarade över A-laget och stod för videoanalyser och scouting kommer Magnus Helin att basa över hela Modos målvaktsverksamhet - från juniorled till A-lag.

– Det är så de flesta föreningar i SHL jobbar och vi i Modo har haft lyxen att haft två målvaktstränare på junior- och A-lagssidan. Sedan är såklart lösningen av ekonomiska skäl också, men jag tror att det kommer bli riktigt bra.

22 april är ett datum som Magnus Helin definitivt skrivit in i sin kalender. Då inleds officiellt resan mot nästa säsong för Modo och klubbens nye målvaktstränare. Gymnasieläraren har dock några lektioner kvar innan han helt kan fokusera på sin nya arbetsuppgift.

– Jag har fortfarande några lektioner på Nolaskolan men det är bara den här terminen. Sedan blir det fullt fokus på Modo, säger Helin och skrattar.

Mer läsning