Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Foppa om förstaplatsen: "Grymt, är ju rena getingboet"

För många Modoiter, låt oss säga en väldigt klar majoritet, är ettan på listan över de bästa Modospelarna genom tiderna självklar.
Men inte för nummer ett själv.
– Grymt kul, den här listan är rena getingboet, säger Peter Forsberg.

Annons

Jodå, "Foppa" har koll listan över Modos 100 bästa spelare genom tiderna och han har följt serien från start till mål.

– Man får många flashbacks, det är många sköna namn som dyker upp. Juha Tuohimaa till exempel, en fantastisk lirare som jag minns väl från den tid då man började gå och se matcherna i Kempis, säger Foppa.

Och att det var hård konkurrens på den här listan framgår tydligt då Foppa nämner två barndomsidoler som inte fick plats.

– När jag började kolla på Modos matcher minns jag att jag gillade Håkan Hjerpe och Pekka Arbelius väldigt mycket. Jag fick Hjerpes klubba, det var riktigt stort. Hjerpe var fantastisk poängmaskin och Arbelius jobbade alltid hårt, säger Peter Forsberg och fortsätter:

– Jag minns en match, jag tror Modo slog Boden med 17-1 i division 1 och Hjerpe öste in poäng. Det var häftigt. Man har ju massor av minnen då Modo haft många suveräna spelare, men jag har lite dålig koll på de äldre. Spelare som Tommy Själin och Pelle Lundqvist vet jag ju att de var väldigt bra, men jag har bara svaga minnen av dem och Nicke Johansson har jag bara hört talas om, som att han spelade hela matcher utan att byta. Det är ju galet häftigt.

Fem, sex år senare var Peter Forsberg själv A-lagsspelare i Modo och resan mot att bli en superstjärna var i gång.

Har du själv haft någon förebild som spelare?

– När jag kom upp i A-laget fick jag mycket hjälp av Michael Hjälm. Han var otroligt schysst person som tog hand om mig och gav goda råd. Han var också en väldigt intelligent person.

– Jag minns en gång att vi spelade borta mot Malmö och en Malmöspelare började tjafsa med mig. Micke tog tag i spelaren och sa "lägg ner, killen är 17 år, bråka med mig i stället". Micke hade alltid koll på läget.

– Året efteråt flyttade Hjälm och då fick jag spela med Kent Lantz, det var trevligt det också.

Vilken är den bäste Modospelare du spelat med?

– Jag måste säga "Macke" (Markus Näslund). Han drog loket, både på matcher och på träning och han var också först in i A-laget av oss. Han var så otroligt grymt bra sista säsongen i Modo innan han åkte över till NHL. Sedan spelade vi inte ihop förrän jag var dålig, säger Foppa och skrattar.

Sedan gjorde ni en bejublad comeback tillsammans, mot Rögle i ett utsålt Fjällräven Center.

– Ja, det var häftigt, hela JVM-kedjan tillsammans i en line up. Det där är något man aldrig glömmer.

Det sägs att du, Markus och Niklas Sundström inför den matchen tränade extra i Modo-hallen sena kvällar. Stämmer det?

– Jag kommer faktiskt inte ihåg att vi tränade tillsammans. Men jag var där ofta och körde, jag behövde ett försprång gentemot "Susse" och Macke.

Du är känd som nummer 21, hur gick det till när du fick just det numret?

– "Robban" Frestadius hade slutat och jag fick det numret av "Lonken" (materialförvaltaren Ulf Lundgren). Jag tror det bara blev så och det var inget jag bad om.

– Jag hade nummer 3 som A-pojke och spelade i samma kedja som Andreas Strömberg som hade nummer 4 och "Salle" (Andreas Salomonsson) hade nummer 5. En ren Domsjö-kedja.

– Sedan när jag kom upp i A-laget spelade jag med nummer 14.

Till sist, vilken är den bäste du har spelat med, alla kategorier?

– Oj, den är svår, det är så många att välja på. Okej, jag måste säga Joe Sakic, han var komplett. Han såg isen, han var en fantastisk skridskoåkare och hade ett ruskigt snabbt skott. Jag hade tur som fick spela så många år med honom, säger nummer 21 som är den givne ettan.

Läs mer: 21 personliga minnen av #21

Se mer: Krönikören Hägglund om hyllningen

Se mer: Här hissas nummer 21 upp i taket

Se mer: Exklusivt: Därför grät Foppa under hyllningen

Se mer: Foppas liv i bilder

Mer läsning