Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är som en saga"

/
  • Segerrusiga spelare och ledare jublar i Leksand efter kvaltriumen. Malmö är tillbaka i högsta serien.
  • Förra Östersundaren Christoffer Forsberg började säsongen i Färjestad, lånades ut till Timrå innan han avslutade med att föra upp Malmö till SHL.
  • Fredrik Hetta.

Det var den totala succén och familjelyckan.
Bröderna Hetta från Strömsund gjorde de avgörande målen när Malmö och farmarklubben Pantern gick upp i SHL respektive allsvenskan.
– Det är som en saga, säger Henrik.

Annons

SVT-sporten hade förstås fattat galoppen och hade bröderna Hetta som huvudtema i sin torsdagssändning.

Isracingen i Strömsund har fått många rubriker i år, men det här slår förstås högre – eller hur?

– Ja, ha-ha! Det är inte så många från Strömsund som varit huvudrubriken på tevesporten. Det är otroligt att vi båda gör mål när vi går upp. Det är som en saga, menar Henrik.

– Det är overkligt, knappt att man tror på det, fyller Fredrik i med.

Inte ens bröderna själva kunde ha skissat denna torsdagskväll på ett bättre sätt. Det var ett solskensmanus som skulle kunna få en Hollywoodregissör att nappa på betet.

Henrik spikade Malmös uppflyttning med sitt 4–2-mål medan Fredrik gjorde två mål för Pantern när man besegrade Västervik med 4–2.S

Dessutom satt brödernas pappa Pentti och mamma Lena på läktaren i Leksands ishall och fick se Henrik avgöra med 4–2-målet i öppen kasse.

– De är våra största supportrar. De har alltid ställt upp för oss, säger Henrik.

Du och Fredrik verkar ha en bra syskonrelation?

– Verkligen. Vi umgås dagligen, vare sig vi vill det eller inte eftersom vi bor i samma lägenhet. Jag vet vad tufft han har haft det med skador och motgångar. Jag är otroligt glad för Fredrik.

– Men jag vet hur bra han är.I fjol räddade han Pantern kvar i division 1 och i år för han upp dem i allsvenskan. Han är som bäst när det gäller. Vi båda är som bäst när det gäller.

Fredrik var faktiskt nära att lägga av i fjol somras. En envis handskada hade gjort hockeyspel nästan omöjligt.

– Jag var stel, det gjorde ont och jag kunde inte skjuta. Det var nära att jag lade av, men så träffade jag en sjukgymnast som hjälpte mig otroligt mycket.

Hur då?

– Han böjde och drog handen i ytterlägena. Deyt gjorde ont, men det fungerade. Jag har kunnat spela utan smärta hela säsongen.

Hur upplevde du sekunderna i samband med att du avgjorde med skottet i öppen kasse?

– Det var ren eufori. Helt otroligt och en blandning av lättnad och glädje när man tittade upp och såg fansen.

Utvecklingen av kvalserien mot Leksand var märklig. Malmö, som inte imponerat särskilt mycket tidigare, lyckades resa sig och vända 2–3 i matcher till seger – dessutom på bortaplan i den sista matchen, mot elitserielaget Leksand.

– Vi har varit uträknat flera gånger och det har varit mycket negativa skriverier. Vi tände till och framför allt är det skönt att få visa hur bra vi är.

– Dessutom är det som en av lagkompisarna sa, det är få förunnat att spela en sjunde och avgörande match, berättar Henrik som kom hem med bussen till Malmö först vid 9-tiden på långfredagens morgon.

– Jag har inte sovit en blund i bussen, men kunde sova i tre timmar här hemma. Ändå känner jag mig mycket pigg. Man har väl så mycket energi kvar sedan i går.

Även framtiden ser ljus ut för Malmö, som på flera sätt redan är en storklubb.

– Vi har en stor stad, mycket publik och en fin arena. Det gäller att ta till vara på förutsättningarna och inte göra förhastade saker.

Henrik har ett år kvar med Malmö och följer med upp till SHL ("jag trivs jättebra med staden och klubben. Det här har blivit mitt andra hem"). Fredrik lämnar dock Malmö och Pantern för Björklöven.

– Det är trist att Fredrik flyttar, men så här är det ibland inom idrotten.

Till råga på allt fanns en annan jämte i Malmös lag; Christoffer Forsberg, uppvuxen i Lugnvik, Östersund och med Östersunds IK som moderklubb.

Forsberg började säsongen i Färjestad, lånades ut till Timrå innan Malmö fångade upp honom mot vårkanten. Forsberg var den som spelade fram till Hettas 4–2-mål.

Fotnot: Malmö har även en tredje jämte i laget, Nils Bergström. Han har dock varit skadad i slutfasen av säsongen och fanns inte med mot Leksand.

Mer läsning