Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cumiskey vann Stanley Cup – tackar Modo

/
  • Kyle Cumiskey, här i Modo Hockeys dress i en match mot Färjestad förra säsongen.
  • Kyle Cumiskey har fått en NHL-karriär igen, och det tackar han Modo Hockey för.

Kyle Cumiskeys NHL-karriär var på väg bort. Tack vare två fina säsonger i Modo Hockey kom den tillbaka.
– Jag gillade verkligen min tid i Örnsköldsvik och Modo, säger Kyle Cumiskey.

Annons

Kyle Cumiskey är tillbaka som vinnare och vann Stanley Cup-finalen med sitt Chicago natten mot tisdag. Cumiskey har matchats sparsamt i slutspelet, men har ändå hittat tillbaka till NHL tack vare sin tid i Modo Hockey.

Den förre Modo-spelaren hade ådragit sig ett flertal hjärnskakningar och kört fast på isen. Hans självförtroende var i botten och han flyttades upp och ner mellan AHL och NHL under några år innan det till säsongen 2011/2012 mest blev AHL-hockey i Syracuse Crunch. Det var då Kyle Cumiskey tillsammans med agenten Ross Gurney beslutade sig för att Europa skulle passa för Cumiskey.

Ross Gurney tog kontakt med Modos dåvarande general manager Markus Näslund som då hade en tydlig strategi över hur Kyle Cumiskey både skulle bidra till Modo Hockey och utveckla sig själv som hockeyspelare.

– Det handlade om att lära känna honom, få en förståelse för hans bakgrund hockeymässigt och fundera på vad som fungerat, och inte fungerat. Det är inget unikt med Kyle, men det var väldigt viktigt för honom att känna trygghet och förtroende, säger Markus Näslund.

I Modo Hockey fick Kyle Cumiskey både trygghet och förtroende. Han var den spelare som fick mest istid i varje match, och han producerade också starkt framåt. Det blev 65 poäng på 98 matcher under sina två säsonger i Modo Hockey.

– Han kunde utnyttja sin skridskoåkning på ett annat sätt på stor is. Kyle fick utrymme från hans extrema skridskoåkning och han bara blåste förbi killar på isen. Genom mer istid fick han förtroende, men även genom att vi poängterade hans goda insatser på isen, säger Markus Näslund.

När Markus Näslund tillträdde till Modo Hockey jobbade han efter devisen att spelare som kom till Modo skulle komma till klubben för att utvecklas och bli bättre hockeyspelare, för att sedan återvända till NHL. Kyle Cumiskey är en av spelarna som utvecklats i Modo Hockey och nu spelar NHL-hockey igen.

– Jag hade dock önskat att han skulle bli permanent i NHL när han kom tillbaka dit. Det är väl den typen av situation och spelare som vi hade hoppats att det skulle bli en grej av, och att spelarna som lyckas här kan sprida ordet, prata gott om föreningen och få andra spelare att tänka i samma banor, säger Markus Näslund.

Kyle Cumiskey pratar gott om föreningen, och tackar Modo för att han i dag spelar Stanley Cup-hockey igen.

– Han är verkligen tacksam för sin tid i Modo Hockey och Örnsköldsvik. Skulle Europa bli ett alternativ för Kyle Cumiskey igen, så skulle Modo Hockey vara hans förstaval, säger agenten, Ross Gurney.

Kyle Cumiskey säger så här till ESPN om sin tid i Modo Hockey.

– Att spela i Modo Hockey gav mig framgång. Det var en stor sak för mig och att spela där gjorde att jag fick tillbaka mitt självförtroende, säger Kyle Cumiskey.

Kyle Cumiskey trivdes så bra i Modo Hockey att han funderade på att stanna där ännu längre än de två säsongerna han blev kvar i föreningen.

– Det var riktigt trevligt där borta och ett annorlunda sätt att leva än i Nordamerika. Folk är trevliga och det var en bra erfarenhet att bo där. Jag visste inte om jag skulle komma tillbaka till NHL, men hade det i bakhuvudet. Skulle det bli så att jag skulle stanna i Modo Hockey för resten av min karriär så hade det varit bra också, säger Cumiskey.

Den långa vägen genom två fina år i Modo och Örnsköldsvik gör att Kyle Cumiskey får leva i sin dröm, att spela Stanley Cup-ishockey med Chicago Blackhawks.

Under säsongen har det blivit sju NHL-matcher i Chicago Blackhawks och 54 matcher i farmarlaget Rockford Icehogs. Att Kyle Cumiskey nu fick chansen i Stanley Cup-slutspelet och var med i laget som vann Stanley Cup glädjer Markus Näslund.

– Han har varit i farmarlaget större delen av säsongen, men nu hoppas jag att han får en kick av att få spela och etablera sig. Jag tror att det handlar mycket om att han ska få tillbaka spelglädjen, säger Markus Näslund.

Mer läsning