Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs vände – efter tränarsnacket

/

Brynäs inledde nervöst – och slarvigt.
Men snacket i periodpausen gav resultat – och Brynäs tog tre blytunga poäng i klassikermötet med Leksand.
– "Bulan" och Petter hade ett väldigt bra snack, och då släppte verkligen allt, säger Pathrik Westerholm efter 4–1-segern.

Annons

Brynäs och Leksand har minst sagt satt sig i en prekär sits med nio återstående omgångar av SHL.

Därför var poängen av ytterst viktig karaktär på torsdagskvällen. Kanske speciellt för Gävlelaget, som inför klassikermötet, hade en poäng upp till Dalalaget över kvalstrecket.

Och det märktes att det var ett pressat Brynäs inledningsvis. 2.56 in i den första perioden small det till bakom Bernhard Starkbaum.

Brynäs hade det förtvivlat svårt att skapa målchanser – och agerade både slarvigt och nervöst.

– Alla förväntade sig att vi skulle vinna. Det var stora ok på våra spelare och det märktes. Det var en krampaktig inledning. Vi får tacka Starkbaum som räddade oss, förklarar Brynäs assisterande tränare Petter Nilsson.

Vad sade ni pausen?

– Vi sa att "solen går upp även i morgon", men vi kan inte lägga oss ner och dö bara. Att förlora matchen kan vi ta, men inte på grund av att vi inte vågar agera där ute. Så vi sa "att det finns 8 000 tusen där ute som älskar när vi bara kör". Det var inte mer än så. Att prata taktik i det läget funkar inte – det var 47 saker som var fel i den första perioden.

För i den andra perioden hade nerverna släppt, och Brynäs, som i mångt och mycket blivit utspelat i den första perioden, öste på mot Leksandsmålvakten Oscar Alsenfelt.

Och efter tolv minuter gav det utdelning.

Adam Brodecki svarade för en riktig fräckis direkt efter en tekning i offensiv zon.

– "Jacke" (Blomqvist) sa åt mig innan tekningen att jag skulle tjuva lite på deras back. Så han förlorade tekningen medvetet – och jag hann före deras back. Sen var det bara att komma in så snabbt som möjligt på kassen, förklarar Brodecki.

På både jumbotronen och reklamskyltarna runt om i Gavlerinken blinkade texten "Nu Gävlar kör vi" – och det var precis vad Brynäs gjorde i den andra perioden.

Med 1.47 kvar av andra satte Pahtrik Westerholm 2–1.

Brynäs pulvrisering fortsatte i den avslutande perioden – och Greg Scott styrde in 3–1.

Pathrik Westerholm satte sedan slutresultatet i öppen kasse.

– Det var en ruggigt skön seger. Allt släppte verkligen efter den första perioden och sedan var det vi som ägde matchen. Det var inget snack om saken, säger en mycket nöjd matchvinnare, som efter tränarbytet varit en av Gävlelagets absolut bästa spelare.

– Jag gillar verkligen "Bulans" sätt att spela. Hela laget har fått mer fart på skridskorna. Och det är full fart över hela banan. Det passar mig väldigt bra, förklarar Pathrik.

Du har varit ifrågasatt under säsongen, men nu har det lossnat. Hur ser du tillbaka på den tiden?

– Vi hade det tufft och det vet alla. Men det är inget jag tänker på nu...

Vad har "Bulan" betytt för dig?

– "Bulan" har kommit in med mycket energi och är väldigt tydlig i hur han vill att vi ska spela. Det tycker jag hela gruppen har köpt och personligen känns det riktigt bra.

Mer läsning