Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs tappar sin lagkapten

/

Landslagsbacken Niclas Andersén är klar för NHL och Pittsburgh Penguins.
Andersén bekräftar detta för Sporten.

Annons

Niclas Andersén blir lagkamrat med Sidney Crosby.

Brynäs lagkapten blev nämligen klar för Pittsburgh Penguins i NHL, precis innan transferfönstret slog igen.

– Jag hade ångrat mig resten av mitt liv om jag inte tog den här chansen, säger han.

Som ung draftades han av Los Angeles Kings, men vid 27 års ålder hade Niclas Andersén i stort sett gett upp drömmen om NHL.

Då ringde plötsligt Pittsburghs Europascout Patrik Allvin under söndagen och meddelade att klubben inte bara var intresserade. Man ville skriva kontrakt, omedelbums, innan transferfönstret stängde på måndagskvällen. Och gå gick det snabbt. Andersén skrev på ett ettårskontrakt utan speciellt lång betänketid.

– Jag har aldrig varit med om att det gått så fort nån gång. Men de har säkert haft koll på mig och så är det nån annan som tackat nej och så tyckte de att jag passade in, säger Niclas Andersén.

Förre Brynässpelaren Tommy Westlund är en annan av Pittsburghs scouter, och har naturligtvis bra koll på just Andersén. På måndag eftermiddag fick Brynäs sportchef

Niclas Andersén besökte Brynäs årsmöte och intervjuades då på scenen av sportchefen Stefan Bengtzén. Andersén redogjorde för hur försäsongsträningen gick, men varken han eller Bengtzén sa något om att lagkaptenen i själva verket är klar för NHL-laget Pittsburgh kommande säsong.

– Det var inte helt klart allting då så vi ville inte gå ut med nåt om det skulle bli nåt strul. Jag tycker lite synd om Brynäs som får beskedet så sent, det bästa hade varit om jag blivit klar för några veckor sedan men nu är det som det är, fönstret stänger 15 juni och jag hade ångrat mig resten av mitt liv om jag inte tog den här chansen.

– Men Stefan var glad för min skull och önskade mig lycka till, och det kändes bra.

Niclas Andersén åker över till Pittsburgh i september för att ta en plats i ett av NHL:s mest stjärnspäckade lag. Eller vad sägs om att få Sidney Crosby och Jevgenij Malkin som lagkamrater? I Pittsburgh finns också svenske Patric Hörnqvist.

– Det är ju skapliga killar, och det blir säkert träningar där man får spela både med och mot dom vilket känns inspirerande. Det är helt upp till mig själv om jag ska slå mig in eller inte. Alla har samma chans, men jag vet om att det blir svårt, säger Andersén, som har ett tvåvägskontrakt.

Det innebär att han får en lön om det blir spel i NHL och en betydligt lägre om det i stället blir spel i farmarlaget i AHL.

För Brynäs del är det ett blytungt tapp att bli av med sin lagkapten. Sedan tidigare söker sportchef Bengtzén en center, nu måste han fylla på med en back också.

Mer läsning