Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröderna Persson återförenas i Färjestad

/
  • John Persson, till vänster, här i New York Islanders tröja, där han spelade tio NHL-matcher förra våren.
  • Johan Persson, här med pucken, från det året (hösten 2010) då han lämnade Mora IK för spel med IFK Ore i ettan. Killen till höger är ytterligare en Persson; Jonathan.

Båda är skolade i Mora IK.
Nu återförenas bröderna Persson i Färjestad.
– Jättekul att få spela med brorsan igen, konstaterar John Persson.

Annons

John återvänder från spel på andra sidan Atlanten och förenas i Karlstad med Johan. Det blir SHL-debut för de båda när de i höst drar på sig Färjestads tröja.

I familjen Persson finns fem bröder och samtliga har spelat hockey. Redan tidigt gick snacket att den yngsta i brödraskaran var största talangen, som nu i maj fyller 23 år.

John är också den som tagit sig längst och fått känna på hur det är att spela i världens bästa liga; NHL. Redan 2009, som 17-åring, lämnade han Mora och flyttade till andra sidan Atlanten. Där spelade han först juniorhockey och sedan tog han steget upp i AHL.

John draftades av New York Islanders 2011 och våren 2014 fick han göra NHL-debut. Tio matcher i Islanders tröja blev det och John hann med att göra sitt första mål i världens bästa liga.

Naturligtvis hade han förhoppningen att NHL-karriären skulle fortsätta säsongen därpå, men den gångna vintern blev det inte en enda match i Islanders tröja. Han fick nöja sig med spel i farmarlaget Bridgeport Sound Tigers och den drygt 100 kilo tunge forwarden noterade där 21 (11+10) poäng på 54 AHL-matcher.

Sportchefen Leif Carlsson, bördig från Ludvika och liksom John ett förflutet i Mora IK, säger att Persson vill få ny fart på sin karriär.

– Det vi får i John Persson är ett muskelpaket som gillar när det är mycket trafik ute på banan. Han söker målet hela tiden och har även gjort en hel del mål under sina år i Nordamerika.

Johan Persson var först ut att skriva kontrakt med Karlstadklubben och nu följer lillebror med till Värmland. Bröderna Persson spelade tillsammans i Moras J20-lag för sju år sedan.

– Det är såklart jättekul att få spela med brorsan igen, säger John Persson, i ett pressmeddelande.

John lämnade Mora IK tidigt och hann aldrig dra på sig A-lagströjan där. Det hann däremot den två år äldre Johan. Han gjorde några A-lagsmatcher 2008/09. Säsongen därpå blev det 46 matcher.

Johan var även tänkt att ingå i MIK-truppen 2010/11, men kom då inte riktigt överens med dåvarande tränaren Harald Lückner och hamnade då i IFK Ore, där han bildade en fruktad kedja med två andra bröder; Jonathan och Johnas.

Efter knappt fyra säsonger i division 1, där Johan var en flitig poänggörare, hamnade Johan i Timrå. Det blev en och en halv säsong i allsvenskan innan han tog steget upp i SHL, vilket han gör tillsammans med John.

Vi kan tillägga att Färjestad värvat ytterligare två spelare med ett förflutet i Mora IK; backarna Tomas Skogs och Mikael Wikstrand.

Mer läsning