Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Box play ska säkra Modos SHL-status

Ska Modo klara sin SHL-existens bör laget spela box play så mycket det bara går, undvika power play och definitivt inte spela sina matcher hemma i Fjällräven Center.
Det berättar i alla fall statistiken.

Annons

Det sägs att det finns tre sorters lögner: lögn, förbannad lögn och statistik. Men efter att ha följt Modo den här hösten så kan man konstatera att statistiken inte ljuger den här gången heller.

Det var efter matchen mot Skellefteå 3 januari i år som coachen Anders Forsberg fick sparken och ersattes av Per-Erik Johnsson.

Därefter har Modo fått ordning på vissa detaljer samtidigt som vissa delar fortsätter att krångla.

Sedan Perra Johnsson tog över har Modo tagit tio poäng på elva matcher, vilket gör ett snitt på 0,9 poäng per match, att jämföra med Forsbergs 1,05 poäng på 34 omgångar.

Perra Johnsson har dessutom något slags rekord i uddamålsförluster. Modo har sedan Johnsson tog över två trepoängare och en seger i förlängning men också åtta förluster med uddamålet.

Modo har nu har två raka segrar, ett ordnat försvarsspel och ett litet, litet hopp om att undvika ett negativt kval, men då måste Modo få ordning på spelet i power play.

– Det sitter i skallen och vi måste back to basic. Vi nöter, gnuggar och jobbar stenhårt för att få det att lossna. Felet vi gör är att vi söker det perfekta läget och att vi är för passiva, säger assisterande tränaren Henrik Gradin.

Och hur ska ni göra för att få ett fungerande power play?

– Att gjuta mod i spelarna, att få dem att göra det enkla, skicka pucken mot mål och att ha trafik där. Lägger man bara pucken på mål studsar den in förr eller senare. Vi måste helt enkelt skjuta mer och oftare, säger Gradin.

En snabb räkning visar att Modo inte gjort mål på 13 omgångar, alltså sedan juluppehållet. På 39 power play-försök har Modo osannolika noll mål, men däremot har man släppt in två mål i den spelformen under samma period...

Modo är med det överlägset sämst i SHL med sina 10,56 procent under 45 omgångar. Detta kan jämföras med de som är bäst i klassen, Brynäs, som har 21,83 procent. Näst sämst är Luleå med 14.05 procent.

Däremot har Modo fått ordning på ett annat sorgebarn - spelet i numerärt underläge. Senast mot Djurgården fick Modo fem numerära underlägen mot sig och bland annat avslutades matchen i spel tre mot sex utespelare, men en fantastisk Linus Ullmark och ett heroiskt försvar höll tätt.

– Förra säsongen hade vi ett riktigt bra box play byggt på ett presspel, och vi trodde väl att det skulle fungera i år också.

Men det gjorde det inte.

– De större ytterzonerna har naturligtvis spelat in, speciellt då vi spelade med mer press. Nu pressar vi lite lägre och står rätt, säger Oscar Hedman.

Modo var ligans sämsta lag i box play innan Perra Johnsson tog över, men på elva matcher har Modo bara släppt in två mål, detta på 41 utvisningar.

Och till sist, angående ingressen och statistik: Modo trivs inte på hemmaplan. Laget har bara orkat med 24 poäng på 21 hemmamatcher, vilket kan jämföras med näst sämsta laget Färjestad som samlat ihop 35 poäng hemma i Karlstad.

Mer läsning