Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blickar mot nästa säsong: "Arbetet pågår i det tysta"

/
  • Per Svartvadet har redan nu börjat titta över budgeten för nästa år.

Sist i tabellen och elva poäng upp till säker mark. Trots Modos kritiska tabelläge har arbetet för nästa säsong redan inletts. Bland annat förs en dialog med 14 spelare som sitter på utgående kontrakt.
– Det arbetet pågår i det tysta, säger Per Svartvadet.

Annons

Han firar snart ett år som GM för Modo Hockey. Per Svartvadet är personen som leder Modo-skutan, letar spelare och tittar över klubbens budget. Så här långt in på sin GM-karriär stormtrivs han. Visserligen är det långa dagar, många telefonsamtal och en ständig process att få verksamheten att gå runt. Men det är det värt.

– Det här är suveränt roligt och att jag passar för det här. Den ena dagen är inte den andra lik. Det är väldigt långa dagar och det finns i stort sett hur mycket att göra. Men jag har bra personer jag jobbar med så där får jag mycket hjälp, berättar han.

Tolv spelare i Modos trupp är värvade av Per Svartvadet. Trots tabelläge och krisrubriker är han nöjd med sitt lag.

– Ja, naturligtvis. Annars skulle jag gjort fler förändringar. Det är många saker som spelar in i hur en trupp ser ut. Det kan vara avtal som löper på, spelare som blir sjuka, skadade eller tappar formen, ekonomin har en stor påverkan på truppen.

I nuläget sitter 14 spelare, Linus Ullmarks utlåning inräknat, på utgående kontrakt i Modo. Lägg därtill att Gustav Possler, Victor Olofsson och Adrian Kempe kan kallas till Nordamerika efter säsongen. Det är, minst sagt, ett prekärt läge för Modo och GM Svartvadet. Med siktet redan inställt på nästa säsong har han en dialog med samtliga spelare som sitter på utgående kontrakt.

– Ja, absolut. Det är inte så mycket med spelarna, utan mer med deras agenter. Det arbetet pågår i det tysta.

Vilka spelare ser ni helst förlänger med Modo?

– Jag jobbar inte extra på någon så, utan vi för en dialog med alla som har utgående kontrakt. Det beror på var de är i karriären och om de är mentalt redo att ta ett beslut.

Har ni redan nu funderat över om ni kommer avfärda någon med utgående kontrakt?

– Både ja och nej. Man vill se så långt in på säsongen hur det går och även höra med dem hur de känner. Vissa spelare känner att de kört fast eller vill flytta av någon annan anledning. Då är det inte så mycket att göra något åt.

Har någon sagt att de vill lämna?

– Nej.

Är det någon spelare ni har bestämt er för att inte förlänga med?

– Nej.

Modo håller för tillfället på med budgetarbetet för kommande säsong. En del som då diskuteras är spelarbudgeten som Per Svartvadet ansvarar över. Med den ska han till nästa år försöka pricka in rätt nyförvärv som kan lyfta Modo. Och något som kraftigt påverkar vilka spelare Modo kommer kunna värva är antalet personer som går på Modos matcher.

– Vi vill att det kommer folk på matcherna. Det generar i biljettpengar, man köper saker på matchen, men framför får vi fullt på matcherna. Det blir bra stämning och spelarna spelar bättre. Det är det viktigaste för då kommer de andra pusselbitarna att falla på plats, säger han och fortsätter.

– Vi måste ha en bra produkt på isen så att folk vill gå på matcherna. Börjar publiken svika då har vi problem. Men så länge vi har det vi har nu och får det bättre har vi en ljus framtid till mötes.

Se hela intervjun av Adam Johansson med Per Svartvadet om Modos nutid och framtid ovanför artikeln.

Mer läsning