Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bjurös drömår: "Trodde inte det var möjligt"

/

Han har gått från division 1 till SHL på ett år. En resa som Jonatan Bjurö, Modos senaste nyförvärv, knappt själv tror på.
– Jag trodde inte det var var möjligt, men det är bara ett bevis på att det kan gå fort i hockey, säger han.

Annons

För nästan exakt ett år sedan avslutade Jonatan Bjurö säsongen med Visby/Roma i division 1. Han var en av seriens bästa målvakter och belönades med ett kontrakt hos Västerås - topplag i HockeyAllsvenskan. Där vaktade han kassen i 19 matcher och landade på den imponerande räddningsprocenten 92,2. Ett facit som tagit honom till SHL, Modo och Örnsköldsvik. Något han knappt kunde drömma om för ett år sedan.

– Jag är jätteglad för egen del och det var inget jag trodde på inför den gångna säsongen att jag skulle gå från division 1, göra ett intryck i HockeyAllsvenskan och sedan få höra om ett intresse från en SHL-klubb som sedan erbjuder ett kontrakt. Det trodde jag inte var möjligt, men det är bara ett bevis på att det kan gå fort i hockey, säger han och fortsätter.

– Jag har utvecklats enormt mycket de senaste två åren och hoppas kunna fortsätta med det även i Örnsköldsvik.

Besvikelsen efter Västerås misslyckade försök att ta steget upp till SHL byttes snabbt ut mot ett glädjerus för Jonatan Bjurö. Kort efter att säsongen med Västerås nått sitt slut hörde Modo av sig och framför allt målvaktstränaren Maciej "Masken" Szwoch visade ett stort intresse att värva Bjurö till klubben.

– Ja, det är han jag haft mest kontakt med. Det är klart att en målvaktstränare oavsett vilken förening har ett ord med i processen. "Masken" verkar vara en otroligt proffsig målvaktstränare och jag är verkligen överens med honom över hur en målvakt ska spela. Jag tror att han kommer att bidra till min utveckling i framtiden.

Jonatan Bjurö och Adam Reideborn har valts ut som Modos målvaktspar för säsongen 2015/2016. Men de som tror att Bjurö värvats som andremålvakt får tänka om - 24-åringen kommer inte ge upp förstespaden i första hand.

– Det har inte varit några sådana diskussioner. Jag vet att allting kan ändras och jag kanske kommer gå in som andre, men det kan ändras under säsongen. Jag kommer att göra allt för att få spela matcher och det kommer Adam också göra. Jag tror och hoppas att det kommer bli en härlig duell mellan oss, säger han samtidigt som han inser att Reideborn har ett försprång.

– Sedan vet jag om att Adam känner organisationen och vice versa medan jag kommer upp som helt ny. Det kommer bli en anpassningsperiod för mig, men jag kommer göra allt för att göra ett intryck och visa att det går att lita på mig.

Att spela på den högsta nivån, konkurrera med de bästa spelarna och vinna matcher är viktigt för Jonatan Bjurö. Pengar - det spelar inte lika stor roll.

– Chansen att få utmana på en högre nivå och mäta sig med bättre spelare är det som lockar mig. Bara jag kan gå runt så spelar jag på så hög nivå det bara går. Det är inte pengarna som styr än så länge. Men sedan om du gör bra saker under en längre tid kommer pengarna att komma in till slut. Jag försöker njuta så mycket jag kan.

Var kontraktserbjudandet bättre från Modo jämfört med det i Västerås?

– Om jag säger så här: Jag hade ett bättre avtal i division 1 än vad jag hade i Västerås, så ja, det är ett bättre kontrakt i Modo.

Så kontraktet i Västerås var alltså inte så bra?

– Nej, det handlade om att jag fick ta kontraktet för att visa upp mig och få chansen högre upp.

Nästa vecka anländer Jonatan Bjurö till Örnsköldsvik för att leta lägenhet. Sedan väntar ett par veckors semester innan allvaret drar i gång i slutet av april.

– Fysen drar i gång i slutet av april. Jag ser verkligen fram emot att flytta till Örnsköldsvik för det verkar vara en mysig stad. Sedan känns allt jättebra med Modo som förening och jag hoppas kunna bidra.

Mer läsning