Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bicek fick Slovak att välja Brynäs

/
  • Brynäsbacken Tomas Slovak, här från torsdagens hemmamöte med Djurgården, ställs på lördagen mot sin tidigare lagkamrat Julius Hudacek – Örebromålvakten som Slovak vann guld med i HC Kosice 2009.

En av hans bästa vänner spelade i Brynäs för åtta säsonger sedan.
Idel lovord förde Tomas Slovak till Gävle – och i kväll ställs slovaken mot en före detta lagkamrat han grävt guld ihop med.
– Jag hoppas att vi gör några mål på honom, säger Slovak inför bortamötet med Örebro.

Annons

Säsongen 2006–2007 spelade den slovakiske forwarden Jiri Bicek, som blev Stanley Cup-mästare med New Jersey Devils 2003, för Brynäs.

Det stannade vid en säsong i Brynäs för Bicek, men 36-åringen hade ett finger med i spelet när landsmannen Tomas Slovak blev klar för klubben strax efter nyår.

– Jiri Bicek är en av mina bästa vänner och han hade bara positiva saker att säga om Brynäs. Han berättade att det är en klubb med fin historia och en riktigt bra organisation, säger Tomas Slovak, som känner sig belåten efter två matcher i Brynäströjan.

– Allting känns bra här, allt från gym till hur tränarna tar hand om en.

Jiri Bicek spelar i dag för slovakiska HC Kosice – klubben som Tomas Slovak vann guld med 2009.

I guldlaget ingick även Örebros målvakt Julius Hudacek, som på lördagen alltså möter Tomas Slovaks Brynäs i Behrn Arena.

– Jag hoppas att vi gör några mål på honom. Och jag hoppas att vi kan bjuda varandra på ett leende efter matchen, säger den 31-årige backen och skrattar.

Hur vill du sammanfatta dina två första matcher i Brynäs?

– Det viktigaste av allt var att vi vann båda matcherna. Framför allt den senaste matchen var alla spelare riktigt bra. Nu ska vi fortsätta jobba hårt, fokusera på varje match och ta så många poäng som möjligt. I det här läget gör alla spelare sitt bästa för att hjälpa laget. Vi måste vara ödmjuka även framöver.

Beskriv dig själv som spelare.

– Jag gillar egentligen inte att prata om mig själv, men jag försöker att vara en stark tvåvägsback. Jag gillar att kliva framåt. I min senaste klubb (Hradec Kralove i Tjeckien) fick jag spela mycket power play, vilket jag gillar. Jag vill gärna ha mycket istid och försöker att vara så allround som möjligt.

Vad är främsta skillnaden mellan tjeckiska ligan och SHL?

– Det är högre tempo här och det beror på att det finns så pass många unga spelare här. I Tjeckien har du mer tid på dig med pucken.

Vad föredrar du?

– Jag försöker alltid att anpassa mig till det spel som gäller och just nu är jag riktigt glad över att vara här.

Tomas Slovak har inte fått några frågor om sitt speciella efternamn. Däremot har Brynäs JVM-spelare tvingats stå ut med en och annan gliring efter hemkomsten från Kanada.

– Vi vann ju mot Sverige i bronsmatchen och jag har skämtat lite med grabbarna. Dom bara skrattade.

Hur mycket såg du av JVM?

– Jag tittade litegrann, men det var ju ofta sena matcher och jag gick och la mig ganska tidigt. Jag såg bara första perioden av bronsmatchen.

Är du förvånad över Slovakiens framgång?

– Slovakien har ett bra lag och tyvärr mötte dom Kanada i semifinalen. Om dom hade fått möta Ryssland hade dom haft större chans att nå finalen för första gången i historien. Men det är alltid bra att vinna sista matchen i turneringen. Dom förtjänade det också, även om det var synd för Sverige.

Tomas Slovak har kontrakt med Brynäs säsongen ut – och längre än så tittar han inte.

Mer läsning