Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alavaara om sista tiden i Modo: "Det var många heta diskussioner i tränarrummet"

/
  • Nu ger Jan-Axel Alavaara sin syn på Modos inledning av årets säsong som resulterade i att han fick sparken tillsammans med sina tränarkollegor.   Foto: ADAM JOHANSSON

Jan-Axel Alavaara ansåg inte att det statiska spelet i egen zon var det största problemet i början av säsongen.
– Vi forecheckade med alldeles för mycket folk och gick bort oss framåt hela tiden. Vi var undertaliga när vi kom in i egen zon och då spelar det ingen roll vilket system man använder i egen zon. 
Förre Modotränaren vill gärna fortsätta med hockey i framtiden.

Annons

Det är en och en halv månad sedan Modos tränartrio sparkades. Henrik Gradin och Larry Huras har uttalat sig i Sporten. Nu ger förre Modobacken Jan-Axel Alavaara, 40, sin syn på vad som hände.

– Det är inte mycket att säga. Vi vann för lite hockeymatcher helt enkelt. Jag hade tagit samma beslut om jag varit sportchef.

Var du förbannad och besviken över att du fick sparken?

– Jag blev besviken på mig själv att jag inte gjorde bättre resultat. Jag har förståelse att de sparkade alla tre. Man vet att det är en utsatt bransch där bara resultaten räknas.

Du hade ansvaret för backarna. Hade du för lite att säga till om?

– Med tidigare huvudtränare var det mer en annan dialog om hur saker skulle göras och vilka beslut som skulle tas. Nu var det mer den kanadensiska stilen där huvudcoachen tar de flesta besluten.

– Fast det var inte så att jag och Henrik satt och nickade åt allt, utan det var många heta diskussioner i tränarrummet.

Innan Larry Huras kom till Modo var Jan-Axel Alavaara assisterande tränare i Modo till Anders Forsberg under en och en halv säsong och Per-Erik "Perra" Johnsson under en halv säsong.

På frågan vad som gick galet i inledningen av den här säsongen säger Alavaara att det finns massvis med anledningar.

– Men det är ingen idé att sitta och älta bitarna nu. Åtgärder har tagits att det ska bli bättre.

– Men det är inte lätt för Andreas (Johansson) och Fredrik (Olausson) att vända, för det som hände i början av säsongen hänger med. När jag var i Frölunda vann vi guld och var i final året efter. Sedan ändrade vi spelsystem och hade en tung höst där Stephan Lundh fick sparken och Pelle Bäckman kom in som tränare (2007). Även med Pelle tog det ett par månader innan det nya spelet satt.

Vi kommer ändå in på försvarsspelet som enligt Alavaara var största problemet när han var där i upptakten av säsongen.

– Vi gick bort oss hela tiden framåt. Vi var undertaliga när kom in i egen zon och släppte in de flesta målen på flygande anfall eller inom några sekunder efter motståndarna kommit in i vår zon. Då spelar det ingen roll att vi körde en man mot man eller något annat spelsystem på backsidan.

– Fast man mot man spelet skrotades redan efter omgång fyra, för att göra det statiska spelet i egen zon bättre. Problemet var att vi forecheckade i fel situationer. Man forecheckar inte huvudlöst upp i banan nu.

Är Modo tillräckligt bra för att ligga högre upp i SHL tabellen?

– Absolut, för det är ett bra lag. Jag är helt övertygad om att spelet kommer att sitta. Gäller att killarna fortsätter att tro på det man gör och att man är noga med detaljerna.

Det är många som kritiserar Modos importer från USA och Kanada.

– Vi tog in många och det vore en lyckoträff om alla varit över förväntan. Bara för att det är en import behöver man inte vara toppspelare, utan vissa är med för att göra sitt jobb i en tredje- eller fjärdekedja.

– Av de spelare som fanns på marknaden var de bättre än de svenskarna och finländarna vi tittade på och dessutom billigare. Många har för höga förväntningar på dem bara för att de är importer.

Jan-Axel Alavaara gläds åt att kedjan med Gustaf Possler, Emil Pettersson och Carl Grundström varit Modos genomgående bästa kedja så här långt.

– Killar med energi och det är verkligen kul att se dem. Noah Welch är en klassback och jag hoppas att han orkar bära ledarrollen för det kommer att smitta av sig på de andra.

Alavaara tror mycket på unge backen Jesper Lindgren.

– Jesper är en av de största talangerna klubben har haft på många år. Det är en mycket spelskicklig kille.

Vad gör du i dag?

– Jag tittar på hockey dagligen. Jag kommer säkerligen att jobba med hockey framöver. Vet inte med vad eller vart.

Han har kontrakt med Modo till sista april.

– Jag har inga hard feelings mot Modo. Det är klubben jag verkligen bryr mig mest om.

Jan-Axel Alavaara har inga problem att få dagarna att gå.

– Jag snickrar, och är en bättre pappa till mina två döttrar.

Läs också: "En lagdel som måste fungera bättre nästa år"

Läs också: Djuse svarar på Alavaaras kritik

Läs också: Utvisningen sänkte Modo - nu hyllas Alavaara

Mer läsning