Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10 skäl – därför går det så bra för Brynäs nu

/
  • Anton Rödin, Greg Scott och Anssi Salmela jublar – och har all anledning till det. Det finns alla med på listan när Sporten räknar upp tio skäl till varför Brynäs går så bra i SHL.

Tabellen och statistiken ljuger inte – Brynäs är verkligen ett topplag.
Men varför?
Sportens Magnus Hägerborn ger er här tio anledningar till att det går så bra. Helt utan inbördes rangordning – det får ni fundera på själva.

Annons

1) GREG SCOTTS METAMORFOS.

Kanadensaren har gjort två bra säsonger innan den här – men aldrig har han varit så här vass. Rätt sällskap, rätt roll, rätt självförtroende – då går det rätt bra också. Fyra matchvinnande mål, bara en sån sak.

2) POWERPLAY-EXPERTEN.

Brynäs var inte dåliga i powerplay förra säsongen heller, hamnade femma i den ligan totalt. Men det är ännu bättre i år, även om konkurrensen i toppen just nu är hård och Brynäs (tillfälligt?!) halkat ned till fjärdeplats. Procenten säger dock en del: 19,54 i fjol, 24,64 hittills denna säsong. Det verkliga lyftet stavas Nick Johnson, han har gjort sju av sina tio mål i PP. Han tar den så kallade skiten kring buren – men med en nyttig handfull smartness. Näst effektivaste spelaren i SHL är han också, med mål på nästan 23 procent av sina skott. Bara Skellefteås Mattias Ritola är värre.

3) LAGKAPTENEN.

Det går inte att nämna Brynäs powerplay utan att nämna Anton Rödin, han är hjärnan och har 2+8 i PP hittills. Totalt har han 10+14 och med det är han etta i SHL:s poängliga. Han leder sitt Brynäs just nu och han gör det med självklarhet. Fyra matchvinnande mål han också, inte ett dugg sämre än Scott.

4) UTVISNINGSDÖDARNA.

Powerplayeffektivitet i all ära – men kanske är det i spelet med en eller flera spelare mindre som en ännu större nyckel ligger. Förra säsongen var Brynäs sämst av alla i box play, dödade bara 78,53 procent av alla utvisningar. Nu är Brynäs tredje bäst med 82,69. Av med hjälmarna för spelare som Jacob Blomqvist och Johan Alcén som spelar huvudrollerna här. Deras arbete i det tysta kan vara... tja, guld värt, kanske.

5) KILSTRÖM-EFFEKTEN.

Många tyckte att Brynäs sportchef Stefan Bengtzén gjorde ett misstag när han skrev nytt kontrakt med Lukas Kilström. Men Bengtzén visste vad han gjorde, och Lukas har tackat för förtroendet genom att lyfta sitt spel minst två nivåer och täcka skott som aldrig förr. Sånt ger Brynäs försvarsspel ytterligare en dimension.

6) NYGAMLE SUNDQVIST.

Jörgen Sundqvist fick förra säsongen spolierad av en handledsskada och har lämnat över kaptens-K:et till Rödin – men han har i stället tagit sig tillbaka till en plats formmässigt han inte varit i närheten av på flera år. Verkar helt enkelt växa med att slippa lagkaptensrollen och fokusera enbart på sitt eget spel, som är fullt av rutin.

7) SALMELAS SHINING.

Med värvningen av den erfarne finske allroundbacken visade Stefan Bengtzén för övriga lag och fansen att han menade allvar. Men framför allt har den nog inneburit att övriga spelare omedvetet och automatiskt lyft sig själva mentalt – Salmelas inställning smittar av sig.

8) TVILLINGARNA.

Westerholmarna fortsätter att trivas under "Bulan" Berglunds ledning och med Daniel Mannbergs sällskap. Och de sitter faktiskt inte ihop heller – när Ponthus blev skadad fortsatte Pathrik att spela bra ändå.

9) ÖSTERRIKAREN.

Bernhard Starkbaum har väl aldrig riktigt sågats, men han har heller aldrig riktigt hyllats. Dags nu då, för sett till räddningsprocent är han bäst i SHL just nu med sina 92,36 på tio spelade matcher. Starkbaum själv lyfter aldrig fram sig själv, men på den här listan är han given.

10) "SJÖDDA".

Huvudtränare "Bulans" idéer och filosofier i all ära, dom ligger bakom mycket av framgången. Men det syns att Tommy Sjödin mår bra av att vara tillbaka i Brynäsorganisationen. Den glädjen sprider sig i omklädningsrummet, på träningar och i spelarbussen.

KOLLA IN: Senaste Hockeypuls – Vrana om att möta Karalahti igen

LÄS OCKSÅ: Titta, Brynäs toppar lite överallt just nu

Mer läsning