Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ullmark om NHL-livet, största hindret – och Modos betydelse: "Jag lever min dröm"

/

För lite mer än två år sedan spelade Linus Ullmark i Modo J20 och mötte lag som Mora och Västerås inför knappa 100 åskådare.
I dag är han en av NHL:s hetaste unga målvakter, möter superstjärnor som Jamie Benn och Steven Stamkos och lyfts fram som Sveriges nästa stormålvakt.
En helt okej resa.
– Det är helt otroligt. Jag ser ju mig själv fortfarande åka runt i Lugnviks ishall faktiskt, säger han och skrattar.

Annons

Det var inte så här Linus Ullmark hade tänkt sig sitt första år i Nordamerika. Han skulle inte stå i Buffalo, bli hyllad av tränare, lagkamrater och experter. Han skulle inte peta Chad Johnson och skapa huvudbry för tränare Dan Bylsma om vem som är lagets nummer ett mellan stolparna.

Han skulle ju försöka ta förstaspaden i Rochester Americans i AHL, etablera sig i farmarligan för att sedan ta det där berömda steget år två.

När en fjärdedel av säsongen passerat går det inte att göra annat än att konstatera att ingenting blev som Linus Ullmark hade tänkt sig.

– Nej, verkligen inte. Jag hade innan säsongen satt upp ett mål att jag skulle ta en förstaspade i AHL och inte stressa med något, som att ta steget till NHL. Jag skulle ta första året i AHL, komma in i den nordamerikanska stilen utanför och på isen, lära känna landet och så vidare. Att jag fått chansen i Buffalo var inget jag förväntade mig.

Blickar vi tillbaka på Linus Ullmarks karriär tar det inte lång tid innan man inser att han alltid överraskat. Saker har inte riktigt blivit som han hade tänkt sig.

Först kom han inte in på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik som 16-åring. Han var inte tillräckligt bra, ansågs det. I stället inledde han hockeyresan på hockeygymnasiet i Kramfors. Men där blev han inte långvarig.

En vecka efter terminsstarten kallade Lars Bergman, ansvarig på hockeygym, in Linus på sitt kontor och förklarade att han inte längre kunde gå kvar i Kramfors. Linus blev alldeles stum – tills Bergman förklarade att Modo ville ha honom på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik.

Där och då inleddes resan som nu tagit honom till världens bästa hockeyliga.

– Jag är otroligt tacksam för att jag fick gå hockeygymnasiet i Ö-vik och ha fantastiska målvaktstränare, spelare och ledare under hela min period där. Det var där jag kände att jag kunde bli något. Innan var det mest drömmar, men ju mer jag spelade desto mer satte jag upp mål.

LÄS MER: Flera lagkamrater hyllar Ullmark

Mål satte han upp, kortsiktiga och långsiktiga. En utvecklingstrappa där det handlade om att ta steg för steg. Först etablera sig i J18, sedan J20 och slutligen A-laget. Tanken när han tog steget till A-truppen var att han skulle se och lära av Bernard Starkbaum under sin första A-lagssäsong. Men när Modo gjorde sig av med honom och satsade på ynglingarna Linus Ullmark och Anton Forsberg var förstaspaden ett faktum.

Han hade nått sitt första stora mål. 2013/2014 utnämndes han till SHL:s bäste målvakt och senare det året vann han VM-brons med Sverige.

Efter fjolårssäsongen, som var jobbig och krävande, både för Linus och Modo, var det dags att ta nästa steg i karriären. Nu skulle han packa resväskan för att försöka förverkliga barndomsdrömmen; att bli NHL-målvakt.

– Det känns surrealistiskt, allt det här. Jag hade inga förväntningar på att vara här uppe i NHL så varje vecka är bara en bonus för mig. Det är fantastiskt att spela i den här ligan och varje dag går jag bara runt och ler. Jag lever min dröm, säger han och via telefonluren hörs det att han ler.

Känner du dig som en NHL-spelare på riktigt?

– Nej, jag ser mig fortfarande åka runt i Lugnviks ishall faktiskt, säger Linus och skrattar. Det är svårt att första att jag är här och att jag tagit mig så långt. Detta är enorm möjlighet för mig.

LÄS MER: Ullmark hyllas av sin tränare

Åtta matcher i NHL har det blivit så här långt för Linus. När Robin Lehner gick sönder i inledningen av säsongen och Chad Johnson inte höll måttet flyttades Ullmark upp från Rochester Americans.

Det tog inte särskilt lång tid innan han blev den av Buffalos målvakter som stod flest matcher. Trots det känner Linus ändå att han inte kan kalla sig förstemålvakt i Buffalo. Dit är det långt, menar han.

– Jag tycker verkligen inte det känns som att jag tagit förstaspaden. Det är en så pass bra liga och jag har fått väldigt bra hjälp i de matcher jag stått. Jag kan inte ta så mycket kredd från de matcherna, utan vi har spelat ett bra försvarsspel. Då blir det lätt för mig att stå i mål. Men jag känner verkligen inte att jag har någon förstaspade, säger Linus som förklarar att det är stor skillnad att vara målvakt i NHL jämfört med SHL.

– Just intensiteten överlag är största skillnaden. Folk pratar om snabbheten, men just intensiteten skiljer mest. Att alla spelare är så pass skickliga att de kan lura upp en back på läktaren och nypa upp pucken i första krysset. Det gäller att vara oerhört fokuserad varje match, annars släpper man in fem-sex puckar inom loppet av en-två perioder. Så jävligt kan det vara.

Du har hyllats av Dan Bylsma och han har hintat om att du är på väg att bli Buffalos förstemålvakt, hur är din relation till honom?

– Jag har inte så mycket kontakt med coacherna faktiskt utan jag pratar mest med målvaktstränaren. Det är vår coach mer än huvudtränaren. Vi för en diskussion med varandra och allt som tränaren säger sker mer bakom kulisserna.

SE MER: Experten lyfter fram Ullmark som Sveriges nästa stormålvakt

Andrew Allen är Buffalos målvaktstränare. 38-åringen anställdes i somras av klubben och har så här långt imponerat stort på ledningen.

Han har också varit en stor anledning till att Linus Ullmark presterat som han gjort. Andrew och Linus är på många sätt lika mycket vänner som målvaktstränare och målvakt. Visst låter det bekant? Det fanns väl en i Modoledningen som Linus hade samma relation till?

– Andrew och 'Masken' (Maciej Szwoch) har ganska lika personligheter. Båda funkar på ett personligt plan vilket är viktigt för mig. Att man inte har känslan när man kommer på träningen: "Åh nej, nu måste jag träffa den här dryga personen". Det blir lätt så om man inte klickar på ett personligt plan. Jag trivs bra med Andrew och vi har en bra diskussion hela tiden om vad som ska bli bättre och han ger mig tips om allt.

– Jag snackar med 'Masken' då och då. Han ser matcherna och ger mig fortfarande lite tips, men relationen är mer som två vänner i stället för tränare och spelare.

När Modos berömda årgång 73:orna får frågan "Hur kunde ni bli så bra?", svarar de alltid att det var en tuff och ömsesidig konkurrens som hela tiden pushade dem steget längre.

Detsamma gäller Linus Ullmark och Anton Forsberg. Deras förmåga att göra varandra bättre under tiden i Modo är en stark anledning till att båda nu spelar i Nordamerika. På ett sätt upplever Linus samma sak med Robin Lehner. Därför ser han det inte som ett problem att Buffalos tilltänkte förstemålvakt snart är tillbaka från sin skada.

– Det var väldigt tråkigt att han skulle gå sönder här i sin första match, men jag ser inget negativt med att han kommer tillbaka nu. Han är en bra målvakt som varit i NHL ett tag. Det blir en större konkurrens såklart för mig och det kan hända att jag blir nedskickad men då får jag bara acceptera det och göra det bästa av situationen i AHL.

Du och Anton Forsberg pushade och hjälpte alltid varandra, hur är din relation med Lehner? Finns det några likheter?

– Jo, klart att det finns det. Men det är en annan situation nu när Robin är skadad. Samtidigt har han och Chad Johnson varit grymma mot mig och alltid stöttat mig. Varje gång jag haft frågor har de tagit tid och svarat. De har varit mogna och hjälpsamma.

22 år gammal spås Linus Ullmark bli en av Sveriges mest framträdande målvakter i framtiden. Inte illa för en kille som varken blev uttagen i TV-pucken eller JVM.

När Erik Granqvist gästade Hockeypuls för två veckor sedan lyfte han fram Ullmark som målvakten som ska ta över efter Henrik Lundqvist.

När jag berättar det för Linus lyser stoltheten i hans röst igenom.

– 'Grana' är en helt fantastisk person rakt igenom. Att han säger så om mig gläder mig otroligt mycket. Det gör mig... ja, väldigt stolt faktiskt.

Sedan återgår Linus till ett mer seriöst tonläge.

– Samtidigt kan inte jag fokusera på vad som händer i framtiden utan jag måste fokusera på vad som händer nu. Jag måste prestera nu för att nå dit Erik tror att jag kan nå. Det här är den högsta nivån och jag måste hålla skärpan och utvecklas hela tiden. Annars kan det gå fort utför.

Vad är det då Modos kanske största målvaktstalang någonsin fajtas mest med i sitt nya liv på andra sidan Atlanten? Visst är träningsdosen annorlunda, resorna fler och matcherna tuffare och intensivare. Men det finns ett större hinder, faktiskt.

Det där som de flesta har lite svårt att hantera.

– Jag försöker sköta maten och vad jag stoppar i mig. Det är lätt här att lägga på sig ett par kilon med tanke på vad som försiggår och vad man får att äta. Det är faktiskt det jag jobbar extra med.

Det är en liten annan matkultur kan man säga?

– Om jag säger så här: Det är väldigt mycket socker och det är väldigt mycket fett i produkterna. Jag försöker hålla mig borta från det så gott det går. Vi försöker hitta andra produkter, som sockerfri müsli till exempel.

Är du lite av en gottegris alltså?

– Jag har en fallenhet för sötsaker, ja. Det kan jag bekräfta. Det gör det inte lättare precis, säger han och skrattar.

Är det skillnad i hur Modo och Buffalo jobbar med kosten?

– Nej, det skulle jag inte säga. Svensk och amerikansk frukost är så annorlunda. Fil existerar inte här, utan det är grekisk yoghurt och jag föredrar helst vanligt yoghurt. Det vanligaste här är ju bacon, french toast, våfflor och sådant. Det finns bra och dåliga saker med maten här. Luncherna är till exempel riktigt bra.

När Linus Ullmark inte har hockeyutrustningen på sig spenderar han tid med flickvännen Moa och deras hund Greven. På grund av det intensiva spelschemat blir det mycket återhämtning, men trion har hunnit med en hel del under sin tid i Buffalo. Det har blivit några parkpromenader, shopping i den lokala gallerian, någon biofilm och käk på restauranger i staden.

Än så länge har de inte hittat något boende i Buffalo utan bor på hotell på grund av den osäkra framtiden. Inte heller har det funnits tid för Linus kanske största hobby, fiske.

– Det ska finnas bra fiske här, men jag har inte fiskat något än. Det har inte funnits tid och jag har inte kollat upp var man ska ta sig. Det krävs att man ska ha båt, berättar han och fortsätter.

– Farsan har varit sportfiskare och fiskat mycket under sina dagar. Men det var aldrig något för mig. Jag fick alltid ringa honom när det trasslat eller strulat på något sätt under mina yngre dagar. Sedan var jag ute med kompisen Adam Sundqvist för några år sedan och insåg hur roligt det var. Det har blivit lite av en terapi, det är lugnt och fridsamt. Att bara njuta av stunden.

Skönt att koppla bort hockeyn?

– Ja, precis. När man haft ett tungt träningspass under sommaren är det skönt att sätta sig i en båt på Veckefjärden och njuta. Att bara leva för den stunden, det är fantastiskt.

LÄS MER: Ullmark om tuffa fjolåret: "Hade problem privat"

Samtidigt som Ullmark gör storsuccé på andra sidan pölen har hans tidigare klubb, Modo, haft enorma problem i SHL. Det vet Linus om.

Han följer sitt hjärtelag varje match – trots att han ofta är i träningshallen under matcherna. Tur att han då har flickvännen Moa.

– Ja, absolut följer jag Modo nu. Varje match. Det tråkiga är att vi tränar när de spelar. Jag hinner knappt se matcherna, men min flickvän ser alltid matcherna. Jag får alltid uppdateringar från henne.

– Hon har alltid varit intresserad av hockey så det är inget jag gett henne, det lovar jag. Är man från Ö-vik gillar man hockey. Så är det bara.

Han, om någon, borde veta det. Den tidigare Modotalangen som på allvar är på väg att slå sig in i världens bästa hockeyliga.

Mer läsning