Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LIF-kaptenen om starten: "Jag försöker behålla lugnet"

Spelet har hackat de tre första matcherna.
Här berättar Jonas Frögen, 35, om inledningen, pressen och hur gruppen ska lösa problemen.
– Det är fortfarande väldigt nytt det här för oss, säger han.

Annons

Leksands IF:s lagkapten kliver av isen efter fredagsträningen.

Jonas Frögen ler och tar i hand.

Trots att spelet hackat inledningsvis ser han avspänd ut.

– Nu har vi pratat igenom matchen i går. Det är bara att se framåt och ladda på.

I senaste matchen, mot BIK Karlskoga hemma, blev det ändå en poäng trots att laget bjöd på två mål bakåt i spel med en man mer.

– Vi faller ner i lite för stora svackor i matcherna på något vis. Stundtals spelar vi ganska bra i fem mot fem. Det känns tryggt. Men, det är lite individuella grejer som avgör där ute. Jag vet inte om det handlar om att det är många nya och det bara är tredje matchen, säger Jonas Frögren.

Mot Karlskoga hade laget chansen att gå ifrån i läget 2–1 och eget powerplay.

I stället missade Tobias Ericsson en passning, och en helt fri Fredrik Höggren kunde sprätta in 2–2.

– Det blir lite stressrelaterat så där. Det är synd för vi hade kunnat lägga in sista växeln och avgjort där.

Varför kommer de här svackorna i spelet?

– Det är jättesvårt att svara på. Det kanske handlar om lite osäkerhet. Vi är fullt medvetna om det. Vi har tittat på video, men det går fort där ute också. Jag tycker ändå att det var ett steg framåt mot Karlskoga jämfört med Almtuna. De målen vi släpper in är i stort individuella misstag. Sånt går att rätta till, säger Jonas Frögren.

Det är 15 nya spelare i Leksands IF.

Många kommer från mindre klubbar.

Hur upplever du att alla nya reagerat på att vara i en klubb som Leksands IF?

– Jag står fast vid att vi har en jättebra grupp. Det är högt till tak och tjocka väggar som vi brukar säga. Vi diskuterar verkligen och det är väldigt öppet så. Oavsett om det är en ung kille eller en gamling som jag. Även om jag är 35 eller någon som är 18 så är vi nya tillsammans. Men, vi pratar om det och vi har lätt att prata med varandra. Det känns faktiskt väldigt bra.

Känslan från sidan är att flera åker runt och funderar där ute, hur upplever du det?

– Ja, och det har nog att göra lite med den här osäkerheten. Det är fortfarande väldigt nytt det här för oss. Det stämmer nog det där du säger. Det går fort där ute och man måste agera på en halv sekund. Gör du det på en sekund i stället är det försent. När inte hela spelet sitter i ryggmärgen blir det problem.

Jonas Frögren är 35 år.

Han blev utnämnd till lagkapten inför den här säsongen och är en av få som har rutin både från Tre Kronor, NHL och KHL.

Hur fungerar din roll när flera lagkamrater kanske åker runt och funderar lite?

– Jag försöker behålla lugnet. Att vara lugn i båset och peppa lagkamraterna. Det är många som försöker hålla god stämning ändå, tycker jag.

Många har reagerat på att ni sett tunga ut, är ni trötta?

– Nej. Det handlar om att man blir passiv i spelet. Det ser ut som om man är trött. Det blir jobbigare att spela då också. Det låter konstigt, men när allt flyter på med snabba spelvändningar så går det lättare, säger han och fortsätter:

– De perioder vi har spelat bra då känner man inte trötthet. Men, jag kan förstå att det ser trött ut. Men, det beror nog på att man åker och spänner sig lite. Mjölksyran kommer fort då. Det är också sånt som handlar om osäkerhet. Man vill för mycket och fokus ligger lite fel. Det är ganska viktigt att hålla sig på banan.

Känner ni press redan nu att ni måste leverera?

– Vi har lovat oss själva att kriga varje dag. Att ta en dag i taget. Jag tror det är helt rätt i det här läget. Vi har samlats här i dag. Vi snackade igenom gårdagen och gick vidare. Vi ser inte längre än i dag och mot nästa match. Jag tror det är väldigt viktigt i det här läget. Att vi inte stressar fram något. Vi tar små steg hela tiden.

På lördagen väntar trots allt en ny match, Oskarshamn hemma.

– Det är positivt med ishockeyn. Vi kan revanschera oss ganska fort. Vi har pratat om att varje match kommer att vara tajt. Alla lag kommer att vilja slå oss, Leksands IF. Det blir lite speciellt. Men, det är kul att det är match redan i morgon och att det är på hemmaplan.

Vad är viktigast nu, att ta en vinst eller att komma närmare en bättre prestation?

– Vi spelar alltid för att vinna. Tre poäng är målsättningen i varje match. Målet är att ta tre poäng, men också att förbättra spelet över tre perioder. En seger skulle kännas bra för allas självförtroende. Att kunna ha en hög nivå en hel match.

Mer läsning