Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksands IF:s valberedningsordförande Sven-Åke Petters bemöter Tommy Anderssons utspel

/

I helgen ska Tommy Andersson presentera sin alternativa LIF-styrelse.
Här är valberedningens reaktion på utspelet.
– Det här är oroväckande naturligtvis, säger valberedningens ordförande Sven-Åke Petters.

Annons

Tidigare Brageordföranden och klubbdirektören Tommy Andersson har kritiserat Leksands IF:s ledning via flera uppmärksammade Facebookinlägg.

Under tisdagen gick han ut i flera medier och berättade att han tänkte presentera en alternativ LIF-styrelsen i helgen inför årsmötet 29 juni.

Nu reagerar valberedningens ordförande Sven-Åke Petters på utspelet.

– Tommys förslag, det är ingenting jag har tagit del av. Ingen vet väl vad han tänker presentera. Han vill inte berätta vilka namn han vill ha in, mer än att han vill byta hela styrelsen. Nu är det så att det kommer att bli fyra till fem nya namn ändå, men det verkar inte räcka för Tommy.

Parterna har diskuterat frågan, men inte särskilt ingående.

– Vi träffades och han hade ett samtal. Det var inte särskilt konstruktivt. Han hade inga förslag på namn eller hur vi tillsammans skulle gå vidare.

Visade du Tommy valberedningens förslag då?

– Nej. Han närmade sig utan att vara konstruktiv. Han har inte haft några förslag utan bara påtalat hur dåligt allting är.

Enligt Leksands IF:s stadgar måste valberedningen gå igenom och godkänna alternativa kandidater som kan presenteras inför årsmötet.

– Det stämmer. Vi har suttit i flera intervjuer med kompetenta kandidater. Att då få ett helt nytt styrelseförslag som ska gås igenom bara någon vecka blir svettigt naturligtvis. Vi hade gärna sett att vi hade kunnat ha en dialog kring olika namn, säger Sven-Åke Petters.

Enligt det öppna brev Tommy Andersson publicerat är målet att rensa ur Leksands IF:s bolagsstyrelse.

Men, för att nå dit måste han först ta kontrollen över den ideella föreningen som äger 51 procent av aktierna i bolaget.

Hur ser du på att Tommy Andersson måste presentera två styrelser?

– Det här handlar om ett maktspel naturligtvis. Jag tror inte ens han tänkt på den ideella styrelsen. Jag tror inte det är intressant för honom, säger Sven-Åke Petters och fortsätter:

– Det är inte helt lätt att få ihop en kompetent styrelse där. Det är cuper som ska ordnas, utbildningar och många ideella timmar som läggs ner. Den sittande styrelsen i den ideella föreningen har gjort ett fantastiskt jobb. Att rösta bort den vore inte bra. Det man försöker göra är att utnyttja en situation där vi åkte ur, vilket är beklagligt. Men, det här är populism.

Hur ser du på situationen?

– Det här är oroväckande naturligtvis. Det här handlar om 300 ungdomar som spelar ishockey. Då måste man ha rätt människor med rätt kompetens som styr. Sedan kan jag hålla med Tommy i en del av hans kritik.

Vilka delar håller du med Tommy?

– Jag håller med om att vi måste tighta banden mellan ideella föreningen och bolagsstyrelsen. Målet måste vara att vi ska få fram en ny Filip Forsberg. Det är så vi måste jobba.

Har du hört några namn som kan ingå i Anderssons styrelse?

– Jag har bara hört namn ryktesvägen. Men, det kan tänkas att vi rycker i samma namn.

Hur tänker du kring det?

– Jag tror att kandidaterna har sunt förnuft och väljer den rätta vägen.

Sporten har sökt Tommy Andersson och ideella föreningens ordförande, Andreas Hedbom, för en kommentar.

Mer läsning