Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nu behöver vi varandra"

Modo Hockey kommer av allt att döma tvingas till kvalspel för att ha en chans att behålla platsen i SHL.
Vad betyder det för Örnsköldsvik att Modo ligger sist i tabellen? Spelar det någon roll om laget inte spelar i högsta serien nästa säsong?
Kan Modo resa sig och komma tillbaka till hockeyns finrum om det blir degradering?

Annons

Örnsköldsvik behöver Modo Hockey. Och tvärtom.

– Nu behöver vi dessutom varandra mer än någonsin, säger Modos vd Charlotte Gustavsson.

Det blev som många befarade när Modo senast var i farten.

Ledning hemma mot Färjestad – som nyligen var bottenkompis med Modo, men som hittat vingar i tabellen – men till slut förlust. Med uddamålet. Tungt så det räcker och blir över alltså för nye tränaren Perra Johnsson och hans luggslitna manskap på isen.

Laget är i fritt fall och kommer med stor sannolikhet att hamna i en kvalserie, för att där försöka slita sig till ett nytt SHL-mandat.

Det finns ännu tid att förändra. Inget kan vara mer passande än att Modo lägger Leksand på rygg på lördag. Leksand är nämligen ett av lagen Modo måste efter sig för att det inte ska bli kvalfyllt spel mot allsvenskt motstånd senare i vår.

– Läget är inte vad vi hade hoppats på. Det är pressat för alla. Hela Örnsköldsvik engagerar sig i Modo just nu, säger Charlotte Gustavsson.

Hennes första år i klubben har verkligen krävt långa skift.

– Jag mår ändå bra. Per Svartvadet och jag – och många andra också för den delen – sliter vårt hår emellanåt. Nej, så illa är det inte. Vi fokuserar på att träffa folk. Det handlar om fans och sponsorer.

Vad säger sponsorerna?

– Trots tabelläget och den tuffa ekonomiska situationen vi befinner oss i så är de flesta positiva. Vi behöver just nu extern finansiering för att förstärka laget. Jag är säker på att vi klarar av att besegra alla allsvenska lag med det vi har, men för att vara mer trygga så ska vi försöka förstärka.

Med vad?

– Med två spelare. Vi håller på att se över finansieringen. Ja, vi vet vilka spelare vi vill ha. Vi har kikat på backsidan också, men nu rör det sig om två forwards.

Hade du tagit vd-jobbet om du hade vetat det du vet i dag?

– Absolut. Jag kände till att det var tufft ekonomiskt. Och så länge jag har styrelsens förtroende kommer jag inte att svika. Det är alla man på däck som gäller om det värsta skulle inträffa. Ekonomin har varit tung i många år i Modo.

Behövs Modo?

– Ja, självklart. Kolla på engagemanget. Vi kommer inte att balansera ekonomin och ta SM-guld i år, men det finns så mycket bra i Modo att vi ska se ljust på framtiden. Modos insatser gör att vi i Ö-vik kan känna oss stolta. Laget har bara en gång varit utanför högsta serien.

Vad finns att lära av den här säsongen?

– Vi arbetar nu med alternativ budget, allt annat vore oansvarigt. Jag är ytterst ansvarig och kan kliva ner på flera positioner för att hjälpa, men på isen gör jag ingen nytta. Modo ska bli bättre på paketering. Det är hårt jobb som väntar, vi har varit lite bortskämda.

– Nu vill jag vädja till alla som tycker om Modo att bli medlem och komma på våra matcher. Nu behöver vi varandra.

Mer läsning