Annons

Annons

Annons

analysBrynäs silly season 23/24

Daniel Sandström
Så kan Brynäs formera laget – vi synar de olika lagdelarna

Brynäs har snart satt sin spelartrupp för säsongen. Därför börjar det bli dags att spekulera kring hur laget ska formeras.

Vem ska spela med vem? Hur ska kedjorna bäst komponeras – och vad behöver fyllas på för att göra truppen komplett?

Sportens Daniel Sandström analyserar lagbygget.

Text

Det här är en analys.

Tyler Kelleher, Johan Larsson, Anton Rödin är en trio Brynäs hoppas mycket på i vinter.

Bild: Axel Boberg/Bildbyrån

Annons

Den senaste tiden har Brynäs lag börjat ta form och alla utom de nordamerikanska importerna är på plats och tränar med laget.

Senaste tillskotten under veckan har varit Oliver Tärnström, Kasper Larsen och målvakten Damian Clara.

På torsdagens isträning tvingades dock Anton Rödin kliva av efter att ha fått en smäll, i samband med att han tappade ena skridskoskenan. Men det ska förhoppningsvis inte vara någon större fara med honom.

Annons

Och målvakten Anders Lindbäck konstaterade glatt när han klev av isen:

– Nu är vi så många att vi är ett helt lag.

Annons

Med på isträningen var också Emil Molin och Christian Djoos.

Djoos har gjort klart med ny klubb i Schweiz medan Emil Molin fortfarande är klubblös. Där har det tidigare kommunicerats att Brynäs inte är aktuellt, men man ska som bekant aldrig säga aldrig i den här branschen.

Nåväl – vi har valt att fokusera på de som är tillgängliga och satt ihop hur vi tycker formationerna ska se ut. Med tillhörande kommentarer, håll till godo.

Anders Lindbäck är revanschsugen inför årets säsong där han den här gången blir den uttalade ettan.

Bild: Daniel Sandström

Målvakter

► Anders Lindbäck

► Damian Clara

Kommentar: Anders Lindbäck är uttalad etta och kommer att spela majoriteten av Brynäs matcher. 18-årige italienaren Damian Clara som hyrs in från Färjestad under säsongen är en lovande målvakt, men kan på förhand inte räkna med fler än fem-tio matcher av de 52 som ska spelas.

Theo Lindstein får ta ett större ansvar i årets Brynäs.

Bild: TOBIAS STERNER

Backpar

► Simon Bertilsson – Johannes Kinnvall

► Theo Lindstein – NY

► Kasper Larsen – NY

► Anton Johannesson – J20-spelare

Kommentar: Lite svårt att sia kring hur backparen kommer sättas samman med tanke på att två spelare ska in. Här har Brynäs flaggat för att en riktigt defensiv back, samt att en offensivare typ, ska in. Nye dansken Kasper Larsen, som besitter ett enormt fint skott, ses dock främst som en defensiv back i nuläget men har gott om offensiva kunskaper.

Annons

Annons

Theo Lindstein kommer att få en stor roll denna säsong och Anton Johannesson har framtiden för sig, men kommer från hockeyettan vilket gör att vi i nuläget placerar honom som sjundeback. Just nu finns bara en högerskytt bland backarna, Johannes Kinnvall. Därför är det prioritet att en av de två som ska in i försvaret är "rightare". Åttonde back i truppen kommer att alterneras från J20-laget.

Johan Larsson kan bli center i en kedja med Anton Rödin – och Tyler Kelleher.

Bild: PETER HOLGERSSON

Kedjor:

Förstakedja:

Anton Rödin – Johan Larsson – Tyler Kelleher

Kommentar: En topptrio som ska leda laget. Lille snidaren Tyler Kelleher (168 centimeter) som slog igenom i Oskarshamn för några år sedan har rutin från SHL-spel och spelade i finska toppklubbarna Pelicans och Tappara förra säsongen. Han är en duktig passningsläggare och också van målskytt. Och får Rödin vara skadefri kan det bli många mål från hans klubba. Johan Larsson styr upp resten, både framåt och bakåt.

Andrakedja:

Jack Kopacka – Tyler Vesel – Greg Scott (Noel Nordh innan 3 oktober)

Kommentar: Nordamerikansk kedja som inte kommer vika undan. Vesel vräkte in poäng i såväl Björklöven som HV71 och kan spelet i allsvenskan. I SHL, med HV i fjol, hade han inte en lika framträdande roll. Scott blir inte yngre men var målbäst i Brynäs förra säsongen med 14 fullträffar i serien och tre i kvalet. Kopacka har en säsong med Kristianstad bakom sig och vet hur allsvenskan funkar, kan lyfta i bättre omgivning som han nu får.

Annons

Noel Nordh kan vara en intressant spelare att testa här i väntan på Scotts ankomst.

Tredjekedja:

Annons

Oliver Tärnström – Linus Ölund – NY

Kommentar: Här kommer Linus Ölund få dra ett stort lass. Men också få hjälp av talangen Tärnström som spelade många matcher i SHL förra året, men inte fick så mycket istid i Rögle. Ett nyförvärv placerar vi här, då pengarna knappast räcker till en forward för första- eller andrakedjan. Skulle vara bra om den nya är en högerskytt. Eller kan det till slut bli så att Emil Molin, som är klubblös och tränar med laget, trots allt kommer tillbaka till Brynäs?

Center eller ytterforward? Vi placerar veteranen Jacob Blomqvist som center i nuläget.

Bild: Daniel Sandström

Fjärdekedja:

Oskar Kvist – Jacob Blomqvist – Noel Nordh (Anton Ohlsson)

Kommentar: Kvist och Blomqvist får ta stort ansvar i det hårda jobbet. Tycker egentligen att Nordh ska ha en roll högre upp för att få ut max av honom. Men får han chansen i andrakedjan i väntan på Scott, och gör det bra – kan det sluta med att Scott startar i fjärde och vips har Brynäs en svårslagen så kallad "checking line". Men frågan är om man verkligen kommer "offra" Scott så långt ned i hierarkin?

Sammanfattning: Brynäs har just nu elva forwards på kontrakt. 18-årige Anton Ohlsson kommer dock också ingå i truppen, då är man tolv. Alcén menar att en till utifrån ska in och sedan kan det bli korttidskontrakt på någon. Där har det antytts att spelare som Arvid Sundin och/eller Linus Lindblom får chansen.

Annons

Greg Scott, som förlängde med två ytterligare säsonger, ansluter först 3 oktober av skattetekniska skäl. Och skulle Jakob Silfverberg komma hem är det en ren bonus.

Övriga importer kommer till Gävle när laget samlas igen efter semestern i början på augusti.

Annons

Nya tränaren Niklas Gällstedt har varit tydlig med att Brynäs ska vara ett lag som inte ska ge bort några ytor, jobba färdigt varje situation, gå på kropp och ha hög hastighet i skridskoåkning och spelet.

– Jag vill inte att någon viker undan och bara täcker isytor. Kliv in och sätt stopp för motståndarna, täck inte bara, säger Gällstedt när vi ses i B-hallen under ett träningspass på is.

Greg Scott var Brynäs bästa målskytt förra säsongen med totalt 17 mål i serie- och kvalspel. Han återvänder till Gävle 3 oktober och missar de tre första seriematcherna.

Bild: TOBIAS STERNER

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan