Annons

Annons

Annons

Ishockey

SHL utvärderar – då kan ligan tidigast utökas

Kvalspelet mellan SHL och Hockeyallsvenskan ska utvärderas. Samtidigt väcks då frågan om ifall ligorna ska utökas ytterligare.

– Ska det vara 14 klubbar? Borde det inte vara tolv? Eller 18? Eller 16? Eller 20? säger SHL:s ordförande Roger Ekström till Hockeynews.

Text

Den nuvarande kvalmodellen mellan SHL och Hockeyallsvenskan är tre år gammal och gäller i minst två år till. Ett slutspel avgör vilket lag som går upp till SHL, och en bäst av sju-matchserie avgör vilket lag som åker ur SHL.

Nu har SHL inlett sin utvärdering kring hur man anser att kvalsystemet ska se ut efter säsongen 2024/25. I detta ingår också hur många lag SHL ska bestå av, skriver HockeyNews.se som pratat med SHL:s ordförande Roger Ekström.

– Vi inser att det här är en ganska komplicerad process, säger Roger Ekström till HockeyNews.se.

Puckar på sargkanten inför kvartsfinal fyra mellan Färjestad och Skellefteå i april.

Bild: FREDRIK KARLSSON

Annons

SHL har bestått av 14 lag sedan den utökades från säsongen 2015/16, och samtidigt har Hockeyallsvenskan vuxit sig allt starkare med flera lag som satsar uppåt, däribland SSK.

Annons

– Formellt sett är det så i avtalet mellan SHL, Hockeyallsvenskan och SIF (Svenska ishockeyförbundet) att vi är överens om att efter kommande säsong, det vill säga från och med våren 2024, så ska vi utvärdera det system vi är inne i nu, säger Roger Ekström.

SHL vill dock inte vänta utan har inlett sin utvärdering redan nu. Han säger att han och SHL:s vd Jenny Silfverstrand har träffat Hockeyallsvenskans ordförande Niclas Fröberg och vd:n Gabriel Monidelle.

– Det bästa är om vi kan utvärdera tillsammans, för om vi är överens behöver vi inte tillsätta en utredning. Det är målet, säger Ekström.

– Det som ska utvärderas är kvalsystemet. Inget annat. Men det är klart, börjar du prata om det, då kommer det här också: Ska det vara 14 klubbar? Borde det inte vara tolv? Eller 18? Eller 16? Eller 20? Wow, vänta nu... fortsätter Roger Ekström.

Nu har SHL:s sportchefer tillfrågats och även SHL-lagens tränare ska få komma med synpunkter.

– Vi har sagt att "låt sporten titta på vad de ser för fördelar med att vara färre lag". Personligen har jag jättesvårt att se det. Är det bra som det är? Eller ska det vara fler lag? Och då får man titta på vad det får för konsekvenser nedåt (i seriesystemet), säger Roger Ekström.

Processen är alltså igång och frågan väckt. Enligt Roger Ekström kan en eventuell utökning av SHL ske tidigast från säsongen 2026/27.

Annons

– Vi har startat redan för vi inser att det här är en ganska komplicerad process. Sedan kan det tas fram ett beslut på förbundsmötet sommaren 2025, vilket betyder att om det ska ske någon förändring så är det tidigast från säsongen 2026/2027, så det är ju en bit bort, säger han.

SSK är ett av flera lag i Hockeyallsvenskan som satsar uppåt.

Bild: MICHAEL CAMPANELLA

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan