Annons

Annons

Annons

Brynäs silly season 23/24

Se upp – här är Brynäs nya storväxta duo: ”Supertaggad”

Två gånger nästan två meter nyförvärv dök upp på Brynäs torsdagsträning.

En dansk jätteback på 20 år och en italiensk jättemålvakt nyss fyllda 18 träffade varandra och sina nya lagkompisar för första gången.

– Jag räknade inte med att hamna här. Men jag är supertaggad, säger målvakten Damian Clara på nästan perfekt svenska – trots att han bara bott i landet i ett år.

Text

Brynäs nya målvakt, italienaren Damian Clara, till vänster, och danske backen Kasper Larsen efter duons första träning med nya laget.

Bild: Daniel Sandström

Annons

Tillsammans med dansken Kasper Larsen, som inte besitter samma svenskkunskaper (ännu), tränade Brynäs färskaste nyförvärv med sitt nya lag.

Båda två mäter 197 centimeter i strumplästen. Ändå är inte Damian Clara lagets längste spelare. eller målvakt heller för den delen, då Anders Lindbäck är 199 centimeter lång.

– Men jag fick låna benskydd av Lindbäck och dom passade ju perfekt, ler den unge italienaren som kom till Färjestads juniorlag inför förra säsongen.

– Jag spelade två matcher i BIK Karlskoga också och det var verkligen roligt, så jag ser fram emot att få spela fler matcher i allsvenskan nu med Brynäs.

Hur kommer det sig att du pratar så bra svenska?

– Jag pratar tyska och det påminner en del om svenska. Och jag ville lära mig fort eftersom alla pratade svenska i Färjestad så jag ville hänga med och förstå vad dom sa i omklädningsrummet.

Annons

Annons

Damian Clara är 18 år och hyrs ut av Färjestad till Brynäs denna säsong.

Bild: Daniel Sandström

Brynäs hyr Damian Clara av Färjestad denna säsong och den unge målvakten som blir, så vitt vi vet, Brynäs första italienare genom tiderna i klubben.

– Jag skrev kontrakt med Färjestad nyligen men vi bestämde att jag inte riktigt är redo för SHL ännu. Men jag är så glad att jag har möjligheten att komma till en stor klubb som Brynäs ändå, säger Damian.

Han kommer från byn Bruneck (Brunico) i norra Italien, precis på gränsen till Österrike, inte långt från Brennerpasset söder om Innsbruck – och nära flera klassiska skidorter som Cortina d´Ampezzo i Alperna.

Mer kända hockeystaden Bolzano, där Tommy Sjödin en gång blev italiensk mästare, ligger inte heller så långt ifrån Damian Claras hemort.

– Jag har spelat hockey sedan jag var sex år. Från början var jag back men från jag var tio år har jag varit målvakt, berättar han vidare.

Så att utvecklingen gått snabbt är ingen underdrift. Tidigare i våras spelade han B-VM för Italien och har också tillhört de italienska juniorlandslagen.

Det andra nyförvärvet som gjorde sin första träning med Brynäs var danske backen Kasper Larsen, 20. Han var på vippen att ta en plats i Danmarks VM-trupp, men ratades i sista stund.

Annons

– Jag spelade de två sista landskamperna mot Finland innan VM och då var Brynäs och tittade på mig. Klart att jag gärna hade varit med där, men nu är jag glad att få vara här i Brynäs.

Annons

Kasper Larsen var en hårsmån från att ta plats i danska VM-truppen. Nu är han i Brynäs efter två säsonger i Kanada.

Bild: Daniel Sandström

Kasper Larsen berättar att han pratat med Nick Olesen, som lämnar för Oskarshamn, om Brynäs.

– Nick sa att det är bra klubb som vill ta sig tillbaka till SHL snabbt, säger Larsen som spelat i Kanada och juniorligan OHL de senaste två åren.

Och det finns mer koppling till Brynäs också eftersom han är bekant med Magnus Sundquist som tränade hans danska klubb Rödovre när Larsen var pojkspelare.

Vad är dina styrkor som spelare då, förutom din storlek på isen?

– Jag skulle säga att jag är en bra passningsspelare, och tycker att jag har ett högt hockey-IQ. Min defensiv är också bra och jag kan spela fysiskt, det hoppas jag kunna visa upp här i Brynäs.

Och ett riktigt bra skott sägs det att du har också?

– Ja, jag har tränat väldigt mycket på mitt slagskott så det stämmer, säger Kasper Larsen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan