Annons

Annons

Annons

Örebros försäsong

Nyförvärvets lyft: ”Mest det som ändrades”

Samuel Johannesson har hunnit landa i sin nya klubb i Örebro Hockey.
Efter en säsong som lagmässigt var en besvikelse med Brynäs degradering men en succé på ett personligt plan.
Kommande säsong hoppas och tror han på någonting helt annat än en bottenstrid.
– Man vill ju spela slutspel och försöka vinna, säger 22-åringen.

Text

Lyssna på senaste avsnittet av Nedsläpp Örebro här nedan

Inbäddat innehåll

Dagens första träningspass är avslutat. Ett nytt stundar efter lunch för Samuel Johannesson och de övriga i Örebro Hockey.

– Jag körde en vecka här innan vi kunde köra hemifrån förra veckan. Det har gått bra. Jag har kommit in i allting och det känns bra med fystränarna och alla i laget, säger Johannesson.

Som även fått klart med boende som han snart flyttar in i.

– Just nu lånar jag något radhus, berättar han.

Det är på dagen två månader sedan hans Brynäs åkte ur SHL, första gången på 63 år som den anrika Gävleklubben åkte ur högsta serien. Det har med andra ord funnits en del tid för Johannesson att smälta det hela.

Annons

Annons

– Det smälte väl lite mer när man kom hit. Då är det fokus på annat. Man hinner inte tänka tillbaka så mycket, men det var tufft direkt efter och även under några veckor. Men nu får man blicka framåt.

Samuel Johannesson på plats i Örebro.

Bild: David Hellsing

Det var ett ångestladdat kval där dock Malmö hade formtoppat sig inför med sex raka segrar. Och som sedan gick upp i en 3–0-ledning i matcher som Brynäs aldrig hämtade sig ifrån. Malmö vann 4–1 i matcher och ett chockat Brynäs fick sörja inför hemmapubliken.

– Det kändes ändå som att hoppet levde in i det sista. Till och med när det var någon minut kvar och vi låg under i sista matchen så kände man att iv hade hoppet kvar. Det blev en käftsmäll när det väl hände och man ser hela föreningen och alla fans så ledsna.

– Vi spelade ofta bra men fick inte med oss poängen. Sedan hade både Malmö och HV71 ett ryck i slutet som vi inte fick ihop. Vi tog ganska mycket poäng men det räckte ändå inte.

Johannesson deppar efter Brynäs degradering.

Bild: Tobias Sterner/Bildbyrån

Det är rätt så tudelat när Samuel Johannesson blickar tillbaka på säsongen. Förstås en stor besvikelse med degraderingen. Men å andra sidan en genombrottssäsong i SHL på ett individuellt plan efter att ha lämnat Rögle. 32 poäng, fördelat på åtta mål och 24 framspelningar, på 52 matcher är starka papper och räckte till en sjätteplats i backarnas poängliga.

Annons

– Det var perfekt för mig att flytta till Brynäs och spela där. Jag fick komma in i ligan ordentligt så i efterhand känns det väldigt bra.

Annons

Innan gjorde 22-åringen från Halmstad tre hela säsonger med Rögle i SHL, men utan att få det att lyfta.

– När jag väl spelade där så tycker jag att det var på samma nivå som jag spelade i Brynäs. Sedan vet jag inte om jag inte passade i deras spel eller varför jag inte fick spela. Jag kände inte att hände jättemycket egentligen utan det var mest förtroendet som ändrades när jag kom till Brynäs.

Johannesson hade ett tvåårskontrakt med Brynäs som sträckte sig över den kommande säsongen. Men det bröts i och med degraderingen. Det fanns en del alternativ att ta ställning till innan valet föll på Örebro.

– När man åkt ur och kontraktet bryts så har man inget annat val än att kolla runt bland andra klubbar. Man är väl inte jättesugen direkt efter och det är agenten som sköter mycket. Vi kollade runt lite och jag fastnade snabbt för Örebro. Det kändes som jag skulle kunna ha en bra plats här.

Klubbens framfart de senaste åren spelade också in.

– Man vill ju spela slutspel och försöka vinna. Det är klart att det spelar in.

I Örebro återförenas han med Ludvig Larsson som han spelat med en säsong i Rögle. Och från Brynäs följer också Hannes Björninen med, som just nu spelar VM med Finland.

– Det är en spelare som alltid gör samma jobb varje dag, oavsett vad som händer. Han är en spelare som tränaren alltid kan lita på och är viktig och viktiga situationer, både offensivt och defensivt. Det är en spelare som är bra på allting egentligen.

Annons

Samuel Johannesson under tisdagens isträning.

Bild: David Hellsing

Samuel Johannesson själv nådde inte VM men fick ändå en fin avslutning på säsongen med att spela sex landskamper med Tre Kronor och han blev tvåmålsskytt i sin debut mot Norge.

Annons

– När säsongen med Brynäs tog slut stack jag hem till Halmstad och jag trodde inte det skulle bli något mer spel. Men så fick jag ett samtal om att jag skulle vara med. Jag trodde väl bara att det skulle bli två matcher, men sedan blev det sex totalt. Det var kul och lärorikt.

Inga förhoppningar på VM?

– Man kände väl att det skulle komma in lite folk, sedan var det första gången jag var med i landslaget över huvud taget. Jag var nöjd med att jag ens fick stanna två matcher till och sedan ytterligare två.

Samuel Johannesson är främst en offensiv back och det är där han har sina styrkor. I Örebro hoppas han dock ta större kliv defensivt.

– Det finns mer att ta, sedan kommer det ta en stund innan jag förbättrat den helt och hållet. Jag har mina specialiteter med pucken, men sedan hoppas jag kunna ha en solid defensiv i alla fall. Jag kommer kan inte bli bäst på det men kan jag bli bra där så kan man spela med pucken sedan.

2020 draftades han av Columbus i sjätte rundan och under säsongen har det förekommit en del uppgifter om att han kan vara aktuell för spel i NHL.

– Men jag tillhör inte dem (Columbus) längre. Det gick ut förra året så just nu har jag ingen kontakt med dem.

Annons

Så du är fri att gå var du vill om det skulle bli aktuellt?

– Ja, exakt.

Sista datum för NHL-klubbarna att värva kontrakterade SHL-spelare är 15 juni.

Fakta

Samuel Johannesson

Född: 27 oktober 2000 i Halmstad.
Position: Back.
Längd: 181 cm.
Klubbfattning: Högerskytt.
Moderklubb: Halmstad.
Övriga klubbar: Rögle (16–22), Brynäs (22–23).
Landskamper: Sex A-landskamper, fyra poäng (3+1).

Aktuell: Nyförvärv i Örebro Hockey på tvåårskontrakt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan