Annons

Annons

Annons

Ishockey

Södertälje kan få OS-hockey 2030

Scaniarinken är en av arenorna som kan bli aktuell för ishockeyn om Sverige arrangerar vinter-OS 2030.

– Det är en fin arena och en organisation runt den som är van att hantera evenemang, vilket är en viktig sak också, säger SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson till LT-sporten.

Text

SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson besökte Scaniarinken förra veckan.

Bild: BILDBYRÅN/ARKIV

Annons

Förra veckan inspekterade en delegation från Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska kommitté och Riksidrottsförbundet arenan i Södertälje. SOK skickade både ordföranden Hans von Uthmann och generalsekreteraren Åsa Edlund Jönsson.

Med på besöket, som är en del i den svenska förstudien om en eventuell ansökan om att arrangera vinter-OS 2030, fanns också Telge Fastigheter och Södertälje kommuns näringslivschef Johan Karlsson.

Annons

– Vi har hållit på med det här sedan i februari och projektgruppen kommer att lämna en rapport på förstudien någon gång i juni. Besöket i Södertälje och Scaniarinken var kopplat till idrottskonceptet, som handlar om vilka arenor, platser och regioner runtom i Sverige som skulle ha möjlighet att arrangera OS och Paralympics, säger Åsa Edlund Jönsson.

Grundtanken är att Åre ska kunna stå värd för den alpina skidåkningen, Östersund för skidskyttet och Falun för längdskidåkning, backhoppning och nordisk kombination.

Annons

I Stockholmsregionen ska de arenabundna isidrotterna ishockey, curling, short track och konståkning arrangeras.

Scaniarinken är med andra ord ett tänkbart alternativ för just ishockeyn.

– Vi tittar naturligtvis också på andra stora arenor som Avicii, Tele2 och Friends Arena. Vi besöker arenor som vi bedömer har en god standard, bra infrastruktur, bra kapacitet för åskådare och så är vi väldigt förutsättningslösa. Vi har inte låst oss vid någonting i det här läget, säger generalsekreteraren.

I förstudien kring OS 2030 undersöker SOK bland annat vilka arenor som har teknisk infrastruktur för att klara av tv-sändningar.

Bild: SIMON HASTEGÅRD

I Södertälje uppdaterade SOK sig kring Scaniarinkens tekniska förutsättningar och hur bland annat omklädningsrum, medieutrymmen och restauranger ser ut.

Men arenan är inte ny i sammanhanget. Den var med redan i ansökan om OS 2026, där Sverige förlorade omröstningen mot italienska Cortina.

Annons

– Vi gör ingen annan bedömning i dag. Man har ju utvecklat arenan sedan dess också, i olika stycken. Den har ju en bra publikkapacitet. Varken för stor eller för liten.

I slutet av juni väntas SOK meddela om Sverige går vidare med ansökan om att få arrangera OS 2030.

SOK:s generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.

Bild: EMMA WALLSKOG

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan