Annons

Annons

Annons

LIF-damernas silly 2023

LIF-profilen lämnar laget: ”Inte hört nånting”

Gästspelet i SDHL blev bara ettårigt.

Hans Lodin kommer inte att stå vid Jordan Collitons sida i Leksands bås i höst.

– Jag vet hur spelreglerna är i den här branschen, säger 56-åringen.

Text

Hans Lodin under den andra SM-kvartsfinalen mot Djurgården i mars. Lodins Leksand fick till slut, i den tredje och avgörande matchen, ge sig mot Stockholmslaget.

Bild: Oskar Magnusson

Annons

Som back gjorde Hans Lodin åtta säsonger och sju SM-slutspel för Leksands IF, och 2019 rankades han på 65:e-plats i Sportens stora lista över klubbens 100 främsta herrspelare genom tiderna.

Som tränare har han verkat på juniorsidan i LIF samt i Borlänge Hockey (säsongen 2021/22) och i höstas kom han sent in som assisterande till Jordan Colliton, 33, sedan den tänkte andretränaren Alexander Hanning hastigt lämnat klubben.

Annons

Tillsammans med Colliton ledde Lodin Leksandsdamerna genom en turbulent höst och en framgångsrik vår, där tabellsexan sånär slog ut fyran Djurgården i SM-kvartsfinalserien.

Annons

– Runt jul och nyår kunde vi lägga allt drama åt sidan och fokusera på spelet på isen, och då började vi så sakteliga ta form som lag, säger Hans Lodin.

Målvakten Emma Polusny deppar efter slutspelsuttåget. Amerikanskan har kontrakt med LIF även över kommande säsong.

Bild: Oskar Magnusson

– Från nyår och framåt var vi kanske ett topp 4-lag rentav. Tjejerna pressade ett favorittyngt Djurgården och till slut avgjordes det i sudden på ett slumpmål. Väldigt tungt, men nånstans föll vi med flaggan i topp.

Det blev också den sista insatsen för Hans Lodin i ett LIF-bås, för den här gången.

Efter sitt samtal med sportchefen Alexander Bröms i mars har han inte hört något mer från föreningen, och om inte annat avskrivit sig själv från en fortsättning i höst.

Det är en strikt hierarki som gäller om vem som gör vad på ledarsidan

– Vi hade ett så kallat exitsamtal där efter vårt uttåg ur slutspelet, och av tystnaden som följt därefter tolkar jag det som att föreningen går vidare med andra spår i tränarfrågan. Det enda jag vet är att Jordan har ett år till på sitt kontrakt, säger Hans Lodin.

– Jag har gått vidare så pass att jag har släppt det här med SDHL i och med att jag inte har hört nåt annat. Jag har heller inga andra hockeyplaner för tillfället utan njuter av den intågande sommarvärmen i stället.

Annons

Vad fick du till dig på det där exitsamtalet?

– Jag kunde inte tolka det mer än att jag förstod det som att Alex stod inför en del utmaningar med ledarstrukturen. Det ska till ett lag (damjuniorer*) för tjejerna på hockeygymnasiet, och han behöver ledare för att driva det.

Annons

– Jag vet inte vad han har för planer eller resurser, men jag fick summera hur jag upplevt min säsong och han sa sitt. Sen sa vi tack för säsongen och sen har jag inte hört nåt mer.

Vad tänker du om det?

– När man varit med länge i den här branschen så jagar man inte upp sig över en sån situation. Jag vet hur spelreglerna är. I fjol fick nån lämna när jag kom in och tog den rollen, och i år är jag inte den som får frågan först. Det är inga konstigheter.

I en intervju med Sporten direkt efter förlustmatchen på Hovet talade Jordan Colliton om ett framtida Leksand med höjd kravbild och professionell kultur som ”inte är för alla”.

Fakta

Hans Lodin

Ålder: 56.

Bor: Leksand.

Moderklubb: Kramfors-Alliansen.

Yrke: Säljare på Maserfrakt/hockeytränare.

Klubbar som spelare: Modo, Sollefteå, Leksand, München Barons.

Klubbar som tränare: Leksands U16-lag, Leksands J18-lag (assisterande), Borlänge (assisterande), Leksands SDHL-lag (assisterande).

Aktuell: LIF-profil som inte kommer fortsätta som assisterande tränare till Jordan Colliton i höst. Är öppen för andra hockeyuppdrag vid sidan av sitt civila yrke.

Någon vecka senare meddelade LIF att hela åtta spelare skulle lämna klubben. Sedan dess har fem nyförvärv presenterats, och i skrivande stund står elva spelare under kontrakt till kommande säsong.

Annons

Annons

– Jordan är en oerhört professionell och driven ledare som är skolad i den kanadensiska miljön med väldigt rak feedback, som väldigt många svenska tjejer inte är riktigt vana vid, säger Hans Lodin.

– Det är en strikt hierarki som gäller om vem som gör vad på ledarsidan, men det var inga nyheter för mig som haft kanadensiska tränare under min spelarkarriär. Jag tror att Jordan är rätt person att sätta den här professionella inställningen i Leksands SDHL-lag. Utmaningen ligger i att få kontinuitet och att kunna behålla stora delar av truppen längre än en säsong, men det gäller inte bara Leksand utan SDHL i stort.

Leksands IF har ännu inte meddelat vem som blir assisterande tränare till Jordan Colliton i höst.

Bild: Oskar Magnusson

Hans Lodin arbetar till vardags som säljare på Maserfakt, men håller även fortsättningsvis dörren öppen till ishockeyn.

– Klart att det finns ett sug att vara med så högt upp det är möjligt. Men man inser snabbt att platserna är få och att väldigt många kompetenta ledare konkurrerar om dem.

Fotnot: Sporten har sökt Alexander Bröms.

Fotnot 2: Texten har tillfogats en rättelse. Hockeygymnasium för flickor finns redan i Leksand, det nya är att klubben återstartar sitt damjuniorlag till hösten.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan