Annons

Annons

Annons

LIF-silly 2023

LIF-profilen: ”Borde ha varit mycket längre ner i tabellen”

Bäste vännen Jon Knuts fick förlängt kontrakt under säsongen. Då knöt Martin Karlsson näven i fickan och spelade – tack vare en stark avslutning – till sig nytt kontrakt med Leksands IF.

– Leksandsfansen ska få se den bästa versionen av Martin Karlsson hittills, säger han.

Han lovar också att laget ska skrämma slutspelsspöket på flykt en gång för alla.

Text

Vårsolen sken men det var ingen direkt värme när tidningen Martin Karlsson under en promenad vid Solvändan i förra veckan.

Bild: Ronnie Carlsson

Annons

Solen skiner, men nordanvinden tar i. Det har gått en vecka sedan Växjö säkrade SM-guldet. För Martin Karlsson har försäsongen pågått länge. Nu berättar han om revanschlustan som finns i laget.

– Vi har spelat bra mot många av de lagen som gick långt i år. Det är något vi måste lära av. Vi ska vara ett lag som är med på övre halvan och slåss om tabellplaceringar högre upp och som ska gå längre i ett slutspel, säger han.

Vad är det som saknas för att Leksand ska etablera sig som ett slutspelslag också?

– Säsongen som var så fanns topparna där. Då kunde vi mäta oss med alla lag. Sedan måste lägstanivån upp, både i matcher och under längre perioder. Det är där vi har gått ner oss. När vi har varit som bäst har vi varit sjukt bra och när vi inte alls har varit med har vi spelat som ett lag som borde ha varit bra mycket längre ner i tabellen. Det är nyckeln – att hålla en högre standardnivå och hitta jämnheten.

Annons

Annons

Spelmässigt var Leksand i långa stunder bättre än Rögle.

– Spelmässigt så borde vi ha vunnit andra matchen, framför allt. Över sju matcher hade vi slagit dem. Nu slarvade vi bort topp sex-placeringen, då har du inte så många matcher du kan tappa.

– Idrotten är sådan att vissa matcher kan du vara spelmässigt bättre men ändå förlora, det är inte alltid helt rättvist. Det känns nu i efterhand att vi skulle ha nått topp sex. Vi fick resultaten med oss i slutet av säsongen, men kunde inte ta våra egna poäng, säger Martin Karlsson.

Fakta

Martin Karlsson

Ålder: 32.

Bor: Leksand.

Kommer från: Smedjebacken.

Familj: Sambo och en son på 3 år.

Aktuell: Har skrivit kontrakt för sin 12:e och 13:e säsong i Leksands IF.

Intressen utöver hockey: ”Jag följer en hel del sport och håller på med huset. Jag är långtifrån någon duktig snickare, men jag vill och försöker lära mig. Det tar lite längre tid bara och ger mig någon slags tillfredsställelse att jag kan själv”.

Sommarplaner: ”Vi har inga stora planer. Vi har tänkt åka till Kolmården med Alve eftersom han älskar djur, det är inget större än så”.

Liksom lagets säsong var det också upp och ner för Martin Karlsson den gångna säsongen.

– Jag kom igång efter ett tag, men fick en dipp igen. Jag spelade bättre i slutet av säsongen, tycker jag. Jag önskar att jag kunde bli lite jämnare i mitt spel.

Finns det några naturliga orsaker till att du presterade så ojämnt?

Annons

– Det är jättesvårt att svara på. Vi har gått lite upp och ner som lag också, vet inte om det går hand i hand. Jag har ingen klar analys, jag tror en del men behöver inte säga allt.

Annons

Man blir lite junkie på den och vill ha den igen.

En av Martin Karlssons bästa vänner och kedjekamraten under större delen av hans karriär, Jon Knuts, skrev nytt kontrakt mitt under säsong, medan Martin fick vänta länge.

– Den här branschen gör att man är sitt eget företag samtidigt som man är ett lag. Jag tycker bara det är roligt att Jon kunde förlänga och få vara kvar. Såklart ville jag också vara kvar och till slut löste det sig.

– Vi känner varandra så pass bra och kan vara ärliga mot varandra och ställa krav på varandra. Det är lättare sagt än gjort ibland, men det är någonting som jag och han klarar av på ett bra sätt, och tar det på rätt sätt så att det inte blir taggarna utåt.

Det var inte bara kontraktsmässigt utan även spelmässigt som Knuts och Karlsson gick skilda vägar under säsongen. Martin placerades med Marcus Karlberg och Jesper Kandergård.

– Vi spelade bra ihop. Både ”Mackan” och ”Kandis” är yngre, vi hade en bra period. Det är ganska givande att spela med yngre spelare, att få fundera hur de tänker.

Martin Karlsson känner sig yngre än vad han är.

Bild: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Känns det märkligt att plötsligt vara en av de äldre i laget?

Annons

– Ja, men jag känner mig inte så. Ibland när man pratar ålder och siffror, så kan det bli 'jag är ju tio år äldre än den där killen'. Jag känner inte riktigt så i skallen.

I kroppen då?

– Det känns bra. Det är inte direkt så att jag har känt av någon åldersdiagnos där, men kanske beror det på att man har lärt sig att träna smartare. Jag behöver lite mer återhämtning, det går inte att köra ner huvudet och köra tre pass som när man var yngre, men det är inga problem att köra de pass som är.

Annons

Martin Karlsson har varit med om Leksands uppgång och fall flera gånger. Det råder ingen tvekan om vad han vill med de sista åren på elitnivå.

– Det är att uppnå någonting med laget. De gånger vi har tagit steget upp, den känslan är obeskrivlig. Man blir lite junkie på den och vill ha den igen. Nu är den i vårt fall att vinna SM-guld, inte att gå upp, det är det vi vill vinna. Det hade varit sjukt roligt att få vara med på den resan med Leksand.

– Jag hoppas att jag ska kunna växla upp och bli jämnare och hitta högre nivåer. Fansen ska få se den bästa versionen av Martin Karlsson hittills. Jag har fått mitt kontrakt för att jag spelar mitt spel, men jag vill utveckla andra delar i spelet också för att kunna bidra med mer saker.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan