Annons

Annons

Annons

VIK silly season 2023

Slår fast om VIK-truppen: ”Kommer aldrig hända”

Niklas Johanssons ombyggnation av VIK-laget fortsätter.

I en större intervju med VLT berättar sportchefen om det omdiskuterade målvaktsvalet, dementerar uppgifterna om Mikael Frycklund - och är tydlig om truppbygget.

– Det kommer aldrig att hända. Vi måste ha fyra linor som är bra om vi ska gå nånstans, säger "NJ".

Text

Nygamle sportchefen Niklas Johansson gör en totalrenovering av VIK:s trupp för att kunna utmana om SHL nästa säsong. ”Det är vår ambition. Men att stå och säga att vi ska gå upp i år, det kan jag inte göra”.

Bild: JOHAN BERNSTRÖM

Annons

VIK och sportchef Niklas Johansson har fått upp farten rejält i truppbygget inför nästa säsong. Det sista året i satsningen "Gulsvart2024" och förväntningarna är höga.

Därför var det många som höjde på ögonbrynen när VIK under tisdagen offentliggjorde att Johan Gustafssons ersättare mellan stolparna blir den 24-årige finländaren Niilo Halonen som förra säsongen var andremålvakt i helsingforsklubben HIFK och snittade över tre insläppta mål per match.

För Niklas Johansson var det dock ingen tvekan.

– Han är en fantastiskt duktig målvakt. Han spelade i ett jäkla dåligt lag försvarsmässigt. Vi har gått igenom alla hans matcher och tittat på underliggande statistik och han har räddat mer än vad han skulle med det miserabla försvarsspelet han hade framför sig, säger han.

Annons

Niilo Halonen kommer tillsammans med Ian Blomquist bilda VIK:s målvaktspar nästa säsong.

Bild: NICLAS JÖNSSON

Annons

Är han tänkt som förstemålvakt eller är det öppet mellan honom och Ian Blomquist?

– Jag tycker inte om att slå in en spik och säga ditt eller datt. Men det är väl inget snack om att den här målvakten är jäkligt bra.

Sportchefen är fåordig om varför klubben och "JG" gick skilda vägar men säger att man haft en bra dialog direkt efter att säsongen tog slut "där vi båda pratade om hur vi kände och nu landade jag i det här beslutet".

– Vi har egentligen bara gått på sportslig kvalitet vad vi ser hos Niilo

Johan "JG" Gustafsson lämnar VIK efter två säsonger.

Bild: AVDO BILKANOVIC

Sportsliga kvalitéer var det också som avgjorde när VIK vann dragkampen om den meriterade SHL-centern Konstantin Komarek som även hade anbud från en klubb i Tyskland och en i hemlandet Österrike.

– Det var inget snack överhuvudtaget, säger NJ på frågan om det var självklart att sajna 30-åringen trots hans skadebekymmer förra säsongen.

– Vi har haft en dialog under en lång tid. Jag har följt honom i stort sett hela hans karriär.

VIK går in stort på meriterade Konstantin Komarek. Enligt uppgifter kommer Österrikaren ha en lön på över 150 000 i månaden.

Bild: SIMON ELIASSON

Hur ser du på risken med att satsa så hårt på några toppspelare om de sedan inte lyckas?

– Jag satsar hårt på alla spelare. Jag lägger inte alla ägg i en korg. Vi ska ha fyra linor som är jävligt bra. Sen ska vi ha vissa spelare som har spetskompetens utöver det. Men vi kommer inte ha en förstalina som spelar 26 minuter, det kommer aldrig att hända. Vi måste ha fyra linor som är bra om vi ska gå nånstans, säger NJ och säger om truppbygget:

Annons

Annons

– Jag vill ha en mix av ungt och rutinerat. Jag vill ha utvecklingsbara killar. Sen vill jag ha killar som jag vet vad jag får av varje dag.

Att de inte kommer hit och tror att det ska vara nån semester. Här är det jävligt hårt jobb som gäller

Vilka garantier finns för att Komarek inte lämnar för SHL innan säsongen hinner starta?

– Det är inget jag överhuvudtaget vill uttala mig om.

– Jag ser att det är en spelare som vi vill ha med på sikt, det är min förhoppning i alla fall.

Konstantin Komarek har spelat de senaste två säsongerna i Luleå. Nu väljer 30-åringen att gå ner i hockeyallsvenskan och flytta till Västerås.

Bild: SUVAD MRKONJIC

Om Konstantin Komarek räknas in i kategorin "spetskompetens" så får den kanadensiska forwardsduon Brett Kemp och Kyle Topping sägas tillhöra kategorin "utvecklingsbara".

23-åringarna har meriter från ECHL och AHL, men endast Topping har känt på spel i Europa och Schweiz.

– Vi vill se att det är en spelare som vi tror kan passa in i den här ligan och fortfarande är hungrig och vill framåt, säger NJ om värvningarna från Nordamerika.

– Det är viktigt att de kan anpassa sig till det vi vill göra här. Att de inte kommer hit och tror att det ska vara nån semester. Här är det jävligt hårt jobb som gäller.

Jag har inget större intresse av att vi ska nischa in spelare i vissa roller

23-årige kanadensaren Brett Kemp har aldrig spelat i Europa.

Annons

Är Kemp och Topping tänkte för topp-två-kedjorna eller har du fem platser kvar att fylla där efter Komarek?

– Det är faktiskt nånting ni får fundera på själva (skratt). Jag har inget större intresse av att vi ska nischa in spelare i vissa roller. Att den spelaren ska vara där och den där. Som jag sagt, vi ska ha fyra linor som är jävligt bra på den här nivån. Sen kommer de vara olika strukturerade. Olika kvalitéer. Men sen vem tränaren vill använda som etta, tvåa, trea eller fyra, det spelar mig ingen roll.

Annons

Jag omformulerar frågan, kommer det komma fler spelare med den meritlistan som Konstantin Komarek har?

– Vi ska ha in några spelare till i den högre regionen, definitivt.

Den frågan är öppen och under granskning

VIK har gått skilda vägar med ett gäng spelare sedan förra säsongen. Bara under onsdagen lämnade ytterligare fem spelare med utgående kontrakt.

Nu är frågan om vi kan räkna bort de spelare där klubben ännu inte gett besked?

– Nej, det kan man inte göra. Några kan man bocka av, men inte alla, säger Niklas Johansson.

Mikael Frycklunds framtid i VIK är fortsatt högst oklar.

Bild: Dan W Boter

Enligt Expressen är ni överens med Mikael Frycklund att gå skilda vägar. Stämmer det?

– Nej, det gör det inte.

Han är inte avskriven till nästa säsong?

Annons

– Nej, den dialogen har vi inte haft, säger "NJ" som avslöjar att man avser ta in en center till.

Frågan är om den centern kan bli Patrik "Bulan" Berglund som återigen har öppnat för comeback.

– Vi har en dialog, svarar Johansson hemlighetsfullt och vill inte kommentera hur stora chanserna är att det blir en comeback för 34-åringen.

Patrik "Bulan" Berglund har själv sagt i en podcast att han tränar för comeback. Nu bekräftar Niklas Johansson att parterna för en dialog.

Bild: Bildbyrån

Nästa säsong är det sista i VIK:s treårssatsning mot SHL, kallat "Gulsvart 2024". Niklas Johansson själv har avtal över säsongen 2025/26.

Annons

Så frågan är om satsningen påverkar hans truppbygge redan inför denna säsong?

– Nej, det gör det inte. Jag har en plan att vi ska försöka utmana och gå upp. Men alla vet hur jäkla svårt det är. Hur många lag det är som vill gå upp och satsar hårt. Vi måste göra saker otroligt bra och det är inte säkert att det räcker hela vägen fram. Men vår ambition är att hela tiden vara med och utmana, definitivt. Men att stå och säga att vi ska gå upp i år, det kan jag inte göra, säger han och tar Björklöven som exempel:

– De håller på och tragglar år efter år och har ramlat på målsnöret. Det är jäkligt små marginaler. Sen kommer det ner lag från SHL som har djävulskt mycket muskler ekonomiskt. Dels på grund av den här fallskärmen man får när man åker ur SHL. De kan lasta 7-8 miljoner extra minst.

Brynäs åkte ur SHL och är nykomlingar i hockeyallsvenskan nästa säsong. Med stor budget kommer man vara en av favoriterna att gå upp.

Bild: Anders Wiklund/TT

Annons

Det är en utmaning ni står inför minst sagt.

– Ja, men jag tycker om utmaningen. Och jag känner definitivt inte att det är någon orimlighet i att vi ska kunna vara där. Jag vill ha ett bra lag på pappret och på isen som kan göra det bra redan nästa år och bygga vidare därifrån.

Till sist, kommer ni ta in en till assisterande coach eller väljer ni lägga pengarna på annat?

– Den frågan är öppen och under granskning (skratt).

Vad talar för att det blir tre tränare i båset?

– Jag tycker definitivt att det kan vara en fördel att vara tre. Speciellt när vi vill jobba väldigt mycket med individuell utveckling av varje spelare och lägga mycket tid på extraträning. Då blir det väldigt mycket arbete för två tränare.

Fakta

VIK:s lagbygge just nu

Målvakter

Ian Blomquist

Niilo Halonen (ny från HIFK)

Backar

Alexander Lindelöf

Ludvig Östman

Erik Flood (ny från AIK)

Jimmie Jansson Lorek

Zeteny Hadobas

Forwards

Konstantin Komarek (ny från Luleå)

Marcus Bergman
Anthon Eriksson
Adam Hofbauer (ny från Örebro)
Brett Kemp (ny från Greenville Swamp Rabbits)
Kyle Topping (ny från HC La Chaux-de-Fonds)
Isac Skedung

Gabriel Kangas

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan