Annons

Annons

Annons

Brynäs silly season 23/24

Förre Brynäsmålvakten flyttar hem – väljer Färjestad

Brynäs tidigare målvakt Jonas Johansson lämnar Nordamerika och Colorado Avalanche organisation för spel i SHL och Färjestad.

– Drömmen om NHL kommer väl alltid leva kvar så länge man spelar tror jag. Men i det här stadiet i livet så känns det skönt att få komma hem och spela, säger Johansson till Färjestads webbplats.

Text

Jonas Johansson lämnar NHL och AHL efter sex säsonger och flyttar hem till Sverige och spel i Färjestad. Han har skrivit på för två säsonger.

Bild: David Zalubowski, AP Photo

Annons

Jonas Johansson, som fyller 28 i höst, kom fram via moderklubben Hille/Åbyggeby till Brynäs juniorlag, där han fostrades och tränades av målvaktstränaren Pecka Alcén.

I Brynäs konkurrerade han om en plats mellan åren 2013-2016, främst mot målvakter som Johan Holmqvist, Felix Sandström, Bernhard Starkbaum och David Rautio.

Den nästan två meter långe målvakten lånades ut till Almtuna innan han fick NHL-kontrakt med Buffalo Sabres. Det blev mest spel i farmarligan AHL för Johansson, som dock spelat till sig nya kontrakt under alla år i NHL. Förutom Buffalo har han även tillhört Florida en kort period och nu senast Colorado.

Annons

Annons

Hos fjolårsmästarna fick han spela tre NHL-matcher denna säsong, men höll mestadels till i Colorado Eagles i AHL. I lördags spelade Jonas Johansson sin sista match för säsongen när laget åkte ur AHL-slutspelet – och på tisdagen presenterades han för Färjestad.

– Jag har verkligen trivts både i Avalanche och i Eagles. Så även om jag fått flytta runt en del så har jag trivts bra, säger han till Färjestads webbsida.

Nu bär det av hem till Gävle där Jonas Johansson har sin svenska bas. Normalt sett brukar han finnas med och träna med de övriga NHL-proffsen över somrarna i Gävle.

Men nu blir det så småningom försäsong med Färjestad, som han skrivit ett tvåårskontrakt med.

Hur pass nära Brynäs han var är svårt att sia kring, men klart är att hade inte klubben åkt ur SHL skulle Brynäs definitivt varit ett hett alternativ.

– Det är häftigt med de anrika klubbarna som har mycket folk som bryr sig om det. Det säger något om storheten i de klassiska klubbarna som bland andra Färjestad är, säger Johansson.

I Färjestad ska han ersätta Matt Tomkins och blir dessutom klubbkamrat med en annan före detta brynäsare, Marcus Westfält som spelar i klubben sedan en säsong. Även backen Mattias Göransson har ett förflutet i Brynäs och gick hockeygymnasiet ihop med Jonas Johansson.

Annons

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan