Annons

Annons

Annons

Brynäs silly season 23/24

Lindbäcks givna val – och passning till ”Masken”

Anders Lindbäck gjorde som alla andra ur det äldre gardet och stannar i Brynäs.

Nu berättar målvakten om sitt beslut, vad som skavde förra säsongen, hur Brynäs ska bli bra igen – och vad han egentligen tänker runt "Maskens" träningstips.

– Om jag tränar hårdare än honom blir nog det här bra, säger Lindbäck med ett litet leende.

Text

Anders Lindbäck har skrivit ett ettårskontrakt med Brynäs och berättar om förra säsongen och hur han ser framåt i en lång intervju med Sporten.

Bild: Daniel Sandström

Annons

Anton Rödin, Simon Bertilsson, Johannes Kinnvall, Johan Larsson, Linus Ölund, Jacob Blomqvist, Greg Scott – och till slut också Anders Lindbäck.

Där har ni gänget som alla vill ha revansch från förra säsongens totala misslyckande.

Målvakten Lindbäck var officiellt överens med Brynäs på måndagen men hade egentligen bestämt sig långt tidigare än så.

– Brynäs ville ha mig kvar – jag ville vara kvar. Och nu är jag här, säger han efter den första isträningen sedan Brynäs åkte ur högsta serien i kvalet mot Malmö.

Återkomsten för ett år sedan blev, som alla vet, inte som den nu 35-årige målvakten ville. Han har analyserat och funderat, men tvekade aldrig att fortsätta spela hockey i Brynäs.

– Det var en tuff säsong på många sätt. Men vi är många som snackat ihop oss nu och vill rätta till saker, säger Anders Lindbäck och utvecklar bitar av vad som gick fel förra säsongen.

Annons

Annons

– Redan från början blev försäsongen lite sönderryckt och uppbruten. Jag har varit van att sköta mig själv under sommaren under alla år. Här förväntas det gruppträning, det är ett annat klimat mot att vara utlandsproffs, säger han och fortsätter:

– Men det är såklart något jag förstår och anpassar mig till, för att det ska bli bra för alla. Framförallt för mig själv.

Men det var större skillnad att komma hem än du trodde och tänkte på förhand?

– Jo, men sedan var det ju också hur det gick för oss som lag förra året. Men när jag spelade utomlands anlitade jag en egen tränare varje sommar och gjort det som fått mig att känna mig mest redo. Jag har experimenterat genom åren, och det har givit mycket.

– Nu skulle jag komma tillbaka till saker. Stor rink, annan hockey och så vidare.

Brynäs målvakt Anders Lindbäck hoppas få jubla oftare kommande säsong.

Bild: CHRISTIAN ÖRNBERG

Anders Lindbäck är väldigt tydlig med att han är missnöjd med förra säsongen, både för egen del och hur saker och ting utvecklades runt honom.

– Men efter jul ändrade jag lite i mitt spel och hittade tillbaka, sedan fick jag skadan där efter sista landslagsuppehållet.

Och precis innan kom Jussi Olkinuora in i laget. Hur var det för dig?

– Det var tufft. Jag gör allt för Brynäs såklart, inget mer med det. Men jag hade spelat bra och sedan kom första matchen efter landslagsuppehållet och då fick jag inte spela. Jag hade fått ordning på mitt spel tycker jag. Klart att man tappade sitt momentum och flytet man var inne i.

Annons

Anders Lindbäck väjer inte för att det var ett svårt läge för honom.

– Det kan jag tycka så här i efterhand, att en del beslut var rätt märkliga, men samtidigt är det mitt jobb att ta det som kastas till mig. Så är det.

Annons

Det var då det spekulerades i att Lindbäck lämnade isen i hemmamatchen mot Oskarshamn på grund av missnöje med målvaktssituationen. Men han talade ut på sportsidorna att han faktiskt var skadad.

– Ja, jag kom tillbaka men fick inte stå där förrän i matchen mot HV som vi vann.

Anders Lindbäck vill inte skylla ifrån sig på yttre omständigheter utan tar sitt ansvar. Men han blundar inte heller för verkligheten.

– Det har varit rörigt i Brynäs. Det handlar om att hitta den röda tråden – vad ska vi spelare sätta för kultur här? Så här långt har vi en bra grupp spelare i laget, men alla vet att det krävs ett enormt jobb. Men håller vi uppe revanschlustan och det jobb vi ska göra har vi en stor chans att lyckas, säger han.

– Och det känns bra med tränarna också – hur dom vill spela hockey.

Och att göra det med i grunden Brynäskillar. Är det rätt väg?

– Ja, absolut. Nånstans är vi många här nu som bryr sig lite mer. Såklart att man alltid gör sitt bästa när man är utomlands och spelar och har yrkesstolthet, men i slutändan är det ett jobb. Och man är där för att göra ett uppdrag, sen åker man hem liksom.

Lindbäck är uttalad förstamålvakt nästa säsong.

Bild: TOBIAS STERNER

Annons

Anders Lindbäck tror verkligen på den stomme som nu ska bära laget och hitta en vinnande kultur.

– Killarna som är här brinner för Brynäs. Många som verkligen vill visa alla nu och det är en bra chans att få vinna mycket matcher. Det är någonting Brynäs inte gjort på ett tag, så det är vårt mål nu.

Lindbäck menar att det inte var s-å illa förra säsongen heller, men saker gjorde att man till slut hamnade där man är.

Annons

– Vi slog bra lag, som exempelvis Skellefteå flera gånger och vi var inte utspelade – men det var mer att vi hittade sätt att förlora hela tiden.

Hur ändrar man på det?

– Skillnaden på att vara ett vinnande kontra ett förlorande lag kanske vi kan lära oss i den här serien. Hur man ska bete sig och göra i viktiga situationer, förra året var det olika saker som hände som gjorde att vi förlorade.

Johan Holmqvist kommer inte att vara kvar som målvaktstränare. I stället är det Anthon Hansson som kommer att vara både analytiker och tränare.

– Men "Honken" har jag bara ett telefonsamtal bort, och jag träffar honom nån gång i veckan och kör extra, säger Anders Lindbäck.

Men du kommer träna försäsongen med laget?

– Ja, precis. Och sedan får jag köra lite extra så "Masken" blir nöjd, ler Lindbäck.

Anledningen till den passningen är såklart tränaren Anders "Masken" Carlssons uppmärksammade uttalande i Sportens podcast, Nedsläpp Brynäs, att man behöver träna mer och annorlunda när man blir äldre för att hänga med.

Vad säger du om det han sa?

– Äh! Jag om någon vet att man måste träna hårt och hur man ska träna. Men det är bra att få tips av "Masken". Det ska jag ta till mig. Om jag tränar hårdare än honom blir nog det här bra, ler Lindbäck.

Annons

– Sedan är jag ju målvakt och ska göra lite andra grejer i min träning gentemot utespelarna. Jag har tränat väldigt annorlunda mot vad utespelare gjort de senaste åren.

Förra säsongen gick Brynäs in med det som skulle vara "seriens bästa målvaktspar". Sedan försvann Veini Vehviläinen och mot slutet kom Jussi Olkinuora in.

Vad tänker du att du vill ha för typ av konkurrens i år?

– Jag behöver nån som sporrar mig precis som vi behöver de som driver på Rödin, Bertilsson, Johan Larsson, Jacke Blomqvist och dom också. Det är det som är de yngres uppgift, att kämpa för att ta sig förbi oss äldre – och vi äldre vill fortsätta ha dom bakom oss. Det är då jag tror att man får den kulturen vi vill ha, säger Anders Lindbäck.

Annons

Det går inte att åka omkring och vara nöjd?

– Nej, särskilt inte där vi är. Det krävs ödmjukhet nu, vi kommer inte kunna åka omkring på en skridsko i allsvenskan och vinna med 5–0 i varje match, utan vi kommer möta lag som vill slå oss. Vi måste vara förberedda och bygga upp det varje dag för att det ska finnas där.

– Vi är väldigt överens om det i gruppen och vi har lite idéer och det syns i ögonen på killarna. Kan vi bygga en kultur som finns kvar år efter år, då tror jag det blir bra. Och för de som kommer hit senare i sommar ska det finnas en grund att stå på, att de vet vad som gäller när de kommer.

Anders Lindbäck känner sig trygg med att det nu finns en stomme med hjärtat i Brynäs som ska forma laget.

– Det är bra spelare och vi har en hög högstanivå, men hade problem att vara konsekventa förra säsongen. Kan vi lära oss det och vara ödmjuka, då tror jag vi kan ha ett riktigt bra lag i allsvenskan.

Annons

Lyssna på senaste avsnittet av podden Nedsläpp Brynäs

Inbäddat innehåll

Bild: Daniel Sandström

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan