Annons

Annons

Annons

Brynäs silly season 23/24

Gällstedt: ”Väldigt många har åsikter om Brynäs”

Niklas Gällstedt lämnade Zug för Brynäs. I en längre intervju i Sportens populära podcast, Nedsläpp Brynäs, berättar han om uppdraget att ta klubben tillbaka.

Vilka krav han ställer på spelarna – och hur man förbereder för en eventuell återkomst av Jakob Silfverberg.

– Skulle han komma in är det en ren bonus, säger Niklas Gällstedt.

Text

Inbäddat innehåll

Niklas Gällstedt ska föra Brynäs tillbaka till SHL. I en stor intervju i sportens podcast Nedsläpp Brynäs möter ni honom.

Bild: Markus Boberg

Niklas Gällstedt är den som har huvudansvaret att leda Brynäs genom säsongen i hockeyallsvenskan. En vinter som kommer att innebära en mängd utmaningar. Men också med en målsättning att omedelbart återvända till finrummet, SHL.

Så med drygt fyra månader kvar till seriestart – och en försäsong som dragit igång, är det såklart läge att ta Brynästränaren på pulsen. Och det rejält.

Annons

I ett helt färskt avsnitt av vår populära podcast Nedsläpp Brynäs väljer Gällstedt att prata om mycket kring hur det ska bli att återvända till Brynäs. Om kraven utifrån och den kravbild han själv sätter på spelarna.

Annons

Men också hur han vill verka för ett öppnare Brynäs där fans och andra intresserade ska kunna ta del av den dagliga verksamheten.

– Väldigt många har många åsikter om Brynäs, vilket är bra. Men inte många vet egentligen vad vi gör i vardagen. Det tycker jag är viktigt att förmedla, menar Brynäs nya tränare.

Nu ha han en grundstomme att luta sig emot, spelare som alla var med och spelade ur Brynäs ur SHL. Men fler namn ska in och det krävs ett stort jobb att göra på många håll.

Niklas Gällstedt är tillbaka i Gävle, nu som huvudtränare i Brynäs.

Bild: Markus Boberg

Till sin hjälp har Gällstedt sina sina kompisar Ove Molin och Anders "Masken" Carlsson, som nu också blir hans kollegor.

– Vi har gått igenom hur vi vill ha det. Alla frågor ska komma upp på bordet. Vi gör detta som ett team, tillsammans. Det är så vi ska jobba.

– Jag och Ove har stått i båset tillsammans tidigare och då har vi haft uppdelningen att han har haft hand om forwards och jag om backarna. Och det ligger väl nära till hands att blir så nu också, säger Niklas Gällstedt.

"Masken" Carlsson är tänkt i en roll med mer övergripande koll i båset och den som har kontakt med analytikern Anthon Hansson på läktaren, precis som det var i kvalet. Samt att hjälpa spelarna på individnivå med feedback kring detaljer i spelet.

– Vi ska utnyttja varandras styrkor. Normalt kanske inte headcoachen står borta vid backarna på ena kanten av båset. Men jag ser inte det som ett problem utan vi ska jobba som en grupp.

Annons

Annons

Niklas Gällstedt kommer från totalt åtta säsonger som assisterande tränare, främst i Schweiz och senast i storklubben Zug där han var backcoach.

Vad är de främsta lärdomarna du tagit med dig från Schweiz?

– Framförallt att man möter så många olika stilar beroende på vilket motstånd du möter. Det kan vara ett kompakt försvarsspel med styrspel ena dagen, medan det nästa match kan vara en stenhård forecheck. Man måste vara förberedd.

I Zug hade Gällstedt förre Brynäsbacken Christian Djoos i laget. Men det var inte läge att locka med honom hem just nu, då Djoos sedan tidigare gjort klart med en ny klubb i Schweiz, Lausanne.

– När jag gjorde klart med Brynäs var Christian den första jag gick in till och sa att om du inte trivs i din nya klubb får du ett samtal av mig, att du får komma hem till Gävle, ler Gällstedt om Djoos som faktiskt tränar med Brynäs just nu.

Jakob Silfverberg laddar för hockey-VM just nu. Det finns en liten möjlighet att han återvänder till Brynäs i höst.

Bild: JOEL MARKLUND, Bildbyrån

En annan spelare som diskuteras flitigt just nu är såklart Jakob Silfverberg, som fortfarande har ett år kvar på sitt kontrakt med Anaheim i NHL. Men skulle han bli utköpt, vilket det spekuleras i, är Silfverberg öppen med att han vill hem till Brynäs.

– Det värmer oerhört att han har den klubbkänslan, att Brynäs är hans klubb, säger Niklas Gällstedt.

– Men kommer han hem är det en ren bonus och då behöver vi hjälp för att lösa det för det finns en budget också att förhålla sig till. Just nu bygger vi en trupp utan Silfverberg. Vi sparar inte på krutet, säger Gällstedt.

I den timslånga podden pratar Niklas Gällstedt bland annat också om:

✔ Den långa listan på spelare som analyseras

✔ Om dialogen med Anders Lindbäck innan han blev klar

✔ Om lagkaptensvalet

✔ Om att kallas Stålmusen

✔ Vilken backtyp han helst vill ha in i laget

✔ Om spelidén – och att få göra misstag på isen

✔ Att spela in juniorspelare i laget – och såklart mycket mer

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan