Annons

Annons

Annons

VIK silly season 2023

Experterna om VIK-bomben: ”Det är frågetecknet”

Den meriterade SHL-spelaren Konstantin Komarek är VIK:s första stora namn inför kommande säsong.

Men hur bra är egentligen Österrikaren? Och varför väljer han att gå ner till hockeyallsvenskan?

VLT lät tre experter tycka till.

Text

Konstantin Komarek är klar för tre år i VIK.

Bild: PÄR OLERT

Annons

30-årige Konstantin Komarek har en gedigen meritlista med över 300 SHL-matcher för Malmö, Karlskrona och Luleå samt tre VM-slutspel för Österrike.

Förra säsongen gjorde han 25 poäng på 50 matcher för Luleå.

Men under måndagen presenterades han alltså som en prestigevärvning av VIK inför kommande säsong vilket fick många att höja på ögonbrynen.

Inte minst VLT:s expert Mikael Norén.

– Jag tror VIK knappt under elitserietiden värvade en tongivande spelare direkt från ett slutspelslag i SHL, vilket man gör nu i Komarek. Han bör vara en av seriens största stjärnor om frisk, motiverad och i en bra omgivning, säger Norén som driver bloggen "VIK Fan Central".

Annons

Han beskriver Komarek som en skicklig passningsspelare som kan täcka pucken.

Annons

– Han har dock varit skadedrabbad, vilket är frågetecknet. Också viktigt att "NJ" (sportchef Niklas Johansson) hittar en bra andrecenter så motståndarna inte bara behöver fokusera på Komarek.

Mikael Norén, VIK-expert på VLT.

Bild: Dan W Boter

Expressens hockeyexpert Johan "MrMadhawk" Svensson håller med om att värvningen får anses vara av stora mått.

– Det är en etablerad SHL-spelare som ändå inte sprungit iväg i ålder, och som man budat ut andra klubbar på. Så det är självklart ett statement från Niklas Johansson och klubben, säger han.

Vad kan kan åstadkomma i hockeyallsvenskan?

– Jag blir inte förvånad om han landar in mellan 45-50 poäng. Det beror lite på hur lagkompisarna förvaltar hans passningar och hur man får ihop sitt powerplay. Samt att laget måste ändå gå hyggligt bra, så man inte hamnar i för långa onda spiraler.

Många är förvånade att Komarek går ner i hockeyallsvenskan, en liga han aldrig spelat i tidigare, men inte Johan Svensson.

– Produktionen i Luleå var inte tillräckligt bra. Det är ingen som är beredd att satsa på honom för relativt dyra pengar, högt upp i ett lag när man inte får ut mer. Och han är för bra för att spela i en tredjekedja, säger han.

Erbjudandena lär inte ha saknats.

– Hemma i Österrike hade han garanterat kunnat få ett fett kontrakt. Säkert i Tyskland eller Finland också, säger Svensson.

Annons

Expressens Johan Svensson eller MrMadhawk som han är främst känd under.

Bild: Johan Bernström/Bildbyrån

Annons

Vad är hans svagheter?

– Jag kan tycka att han emellanåt blir lite ängslig i spelet. Svackorna kan bli för stora och långa. Men det här är en kanonkille på många sätt och vis. Får han bara flyt och rätt folk runt sig så är flopprisken liten.

Jesper Sandberg, reporter på NSD och Norrbottens-kuriren, bevakar Komareks tidigare klubb Luleå hockey nära. Han är både förvånad och inte kring centerns flytt till hockeyallsvenskan.

– Den Komarek vi fick se mot slutet av säsongen och i slutspelet var en riktigt bra spelare. Samtidigt har han haft så mycket skadeproblem och inledningen på säsongen var relativt svag, säger han.

Vad är det för skadeproblem?

– Dels hade han en fraktur i fingret men han har också haft problem tidigare år med höft och dylikt. Han har aldrig riktigt kommit i form innan han dragit på sig en ny skada. Sen i slutspelet skar han ju upp handleden.

Varför gör han den här flytten?

– Han har små barn och trivs i Sverige. Han ville verkligen vara kvar i Luleå. Sen kan jag tänka mig att andra SHL-klubbar kan skrämmas lite grann av skadehistoriken.

Konstantin Komarek kommer senast från spel i SHL-laget Luleå hockey.

Bild: SIMON ELIASSON

Annons

Hur stor är den här värvningen för VIK?

– Det är en jättebra värvning. Han är grym på att skydda puck, smart och bra i powerplay. Speciellt i powerplay kommer han göra mycket poäng, det är jag helt övertygad om.

Hur är han som person?

– Han är en fantastisk person men ganska tillbakadragen och lågmäld. Jag vet att han haft projekt där han hjälpt barn med olika diagnoser och tagit dem till matcher. Jag har frågat honom flera gånger om vi inte kan göra en grej på det här, det är ju en fin grej. Men han vill verkligen inte synas utan han gör det för att han vill. Det är en väldigt omtänksam gubbe.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan