Annons

Annons

Annons

krönikaIshockey

Jacob Sjölin
Fönstret med Videll kan bli längre än vi anat

Toppvärvningar skriver flerårskontrakt. Och nu öppnar ligans MVP, Linus Videll, för spel bortom 2024.

Det kan framstå som en självklarhet – men det finns ingen anledning för SSK att förhasta sig.

Klubben är en destination för spelare igen. En total förändring på ett enda år.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Linus Videll drev på sitt SSK under säsongen – och prisades i veckan. Foto: Mathias Bergeld och Andreas L Eriksson.

Bild: BILDBYRÅN/ARKIV

Annons

Linus Videll blev galjonsfigur för Södertäljes nysatsning från dag ett. Att KHL-veteranen skrev på för en klubb som kvalade sig kvar i ligan var en tydlig signal om i vilken riktning SSK var på väg.

Mot toppen.

Några andra krav var inte längre rimliga med en spelare i Linus Vidells kaliber i laget. Sportchefen Emil Georgsson var inte heller fel ute när han jämförde SSK-forwarden med Jonathan Dahléns betydelse för Timrå.

Ett år senare har Videll lyckats med den dubbel som just Dahlén var först med: att vinna pris som både MVP och årets forward i Hockeyallsvenskan.

Mer än välförtjänt, dessutom. Allt tydde på att veteranen fortfarande skulle hålla hög klass, som jag skrev förra våren. Men att han var så här dominant måste ha varit en dröm för alla SSK-supportrar.

Annons

Annons

Statistiken säger det mesta.

Ensam tvåa i poängligan med 57 poäng trots tio missade matcher. Flest matchavgörande mål (10) i ligan och den spelare som gav sitt lag ledningen flest gånger (12). Han sköt nio mål när SSK låg under med mer än ett mål. Bara en spelare var bättre där.

Från slutet av november drev han sitt SSK mot toppskiktet. Därifrån var Videll bäste poängplockare i serien och den giftigaste powerplayspelaren. Underliggande data som LT tagit del av visar att veteranen hade ligans högsta påverkan på förväntade mål i numerärt överläge.

Videll var också i absolut elitklass på att spela fram till avslut, få med sig utvisningar, forechecka, ta sig in i offensiv zon med kontroll och vinna returer runt offensiv kasse.

Då har vi inte ens kommit till skottet som gav 27 mål och som ofta såg otagbart ut från den vänstra tekningscirkeln.

Han hade betalt för att vara SSK:s stjärna. Och levde upp till kraven.

Linus Videll skakade av sig skadeproblemen i slutet av hösten. Och bar sitt SSK uppåt.

Bild: MICHAEL CAMPANELLA

Nu öppnar snart 38-årige Linus Videll för att spela med SSK efter att det nuvarande kontraktet går ut nästa vår. Han verkar kunna se sig själv i Södertälje resten av karriären. Det framstår som givet att förlänga med ligans främsta forward. Med affischnamnet.

Annons

Och ja, det är det. Men det finns ingen anledning för SSK att förhasta sig. Så bra som Videll spelade den gångna säsongen kan man anta att han håller ett par säsonger till. Kanske något år förbi 40, till och med.

Annons

Men tidens tand tär på oss alla.

När en spelare dessutom är i den lönekategori där Videll finns – då har en klubb inte råd att skriva ett för långt kontrakt om stjärnan börjar dala. Bli därför inte förvånade om SSK vill se veteranen på isen i höst och att en förlängning dröjer en bit in på säsongen.

Även om fönstret med Linus Videll just nu ser ut att kunna bli längre än vi hade anat.

Han har redan gett SSK en helt ny plattform. På bara en säsong har Södertälje återfått en lyster och en dragningskraft som inte setts till på över tio år. Publiken vill se ett bra lag. Bra spelare vill spela med andra lirare – av det enkla skälet att det ökar chanserna att vinna. Ludwig Blomstrand och Sebastian Dyk kan bli kuggar i flera år framöver.

Men Linus Videll är stjärnan som SSK cirkulerar kring här och nu.

Linus Videll efter en seger mot Västerås i januari.

Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan