Annons

Annons

Annons

VIK silly season 2023

”Trodde det var raka banan till NHL”

Som 15-åring prisades han som TV-puckens bästa back.

Sju år senare fick han kliva ner i hockeyettan med en karriär som gått i stå.

Nu är Erik Flood på plats i VIK, som en viktig bit i klubbens omtag på SHL-satsningen.

– När man är i den åldern vet man inte riktigt vad som krävs, säger Flood till VLT.

Text

Erik Flood kommer från en säsong i AIK där han 29 poäng på 52 matcher i grundserie och slutspel.

Bild: JULIA KOCH

Annons

När Erik Flood den 24 april 2023 presenterades som ett av VIK:s nyförvärv inför säsongen 2023-24 gjorde han det som en stark hockeyallsvensk rekrytering. Men vid olika tillfällen i karriären har prognosen för vem han skulle bli som hockeyspelare varit både betydligt ljusare och mörkare än så.

Hösten 2011 utsågs Erik Flood till bästa back i TV-pucken, i en upplaga där nio av backarna nu gjort NHL-matcher. Samma säsong blev det också fem ungdomslandskamper i U16, det yngsta av de svenska hockeylandslagen.

Sedan blev det aldrig några fler landskamper för den nu 27-årige backen.

– Jag spelade i Leksand i U16 då, och fick priset i TV-pucken när det gick bra för oss i Dalarna. Så jag lockades väl av lite olika hockeygymnasier, och valet föll på Modo. Då trodde man kanske att det var raka banan till NHL och att det var dit man skulle liksom, berättar Flood för VLT.

Annons

Annons

Erik Flood blev utsedd till bästa back i TV-pucken.

Bild: Erik Mårtensson

Sedan 2020 delas det inte längre ut några individuella priser i tv-pucken, då det ansågs bidra till en ökad press på spelarna som fick priserna. Och med facit i hand medger även Erik Flood att det blev en tyngd att pekas ut som Sveriges bästa 15-åriga back.

– När man är i den åldern vet man inte riktigt vad som krävs, och det är klart att man fick ögon på sig på ett helt annat sätt. Så självklart att man fick en helt annan press på sig, men det var väl egentligen inget man tänkte på då. Det kanske är mer nu när man blivit äldre som man förstår det. Men jag skulle inte säga att jag skulle vilja ta bort det priset i dag. Jag är fortfarande stolt över det.

Erik Flood under sin första säsong i seniorhockeyn, med Mora.

Bild: ANDREAS SANDSTRÖM

2015-16 skrev han A-lagskontrakt med Modo som då var i SHL, och lånades den första säsongen ut till Mora där han gjorde en bra säsong.

När Modo åkte ur SHL bröts hans kontrakt där, och han valde att stanna i Mora. Det blev starten på ett par tuffa säsonger för backen som inte riktigt fick grepp i hockeyallsvenskan.

– Första året när jag var utlånad tycker jag är jättebra. Man var ung, visste inte riktigt vad man skulle förvänta sig. Allt gick på ett rus. När man är ung tänker man inte så mycket, säger Flood och fortsätter:

Annons

– Sen andra året hade jag lite oflyt med en hjärnskakning som höll mig borta nästan två månader från december till februari. Det blev hackigt efter det. Att hoppa till Almtuna och hamna utanför, gå till Hästen och vara utanför. Jag känner väl att hade jag fått valt i dag hade jag gått ner i hockeyettan tidigare i karriären. När man är i de där åldrarna handlar allt om att man ska spela och utvecklas, men det bästa jag har gjort är när jag valde att gå ner till ettan och Hudiksvall.

Annons

Erik Flood i Kristianstad i ett möte med VIK och Fredrik Johansson.

Bild: MATHILDA AHLBERG

Ja, för vid jul 2018 valde Erik Flood att ta klivet ner i seriesystemet och flytta till Hudiksvall. Karriärspilen pekade neråt, men valet blev kanske helt avgörande för hans hockeykarriär.

– Jag kom dit och hade ett otroligt stukat självförtroende, men hade tur som fick ”Lillis” (Lars Lövblom) som huvudtränare. Han sa att jag fick gå in och spela precis hur jag ville som back, jag fick dribbla hur mycket jag ville. Han ville bara att jag skulle få tillbaka självförtroendet, och det var det bästa som kunde hända mig då. Sen valde jag att vara kvar ett år till efter det halvåret.

Tiden i Hudiksvall blev vändningen på Erik Floods karriär.

Bild: Fredrik Mix

Vad var det som gjorde att du höll huvudet kallt och stannade i stället för att försöka kliva tillbaka till en allsvensk klubb på en gång?

Annons

– Jag kände inte att jag hade någon stress alls att komma tillbaka till allsvenskan just då. Utan det handlade framför allt om speltiden, och att jag visste vad jag hade för roll i Hudik. Då lockade det mer att spela i Hudik, och spela mycket ett år till innan jag kände att jag var redo att komma till allsvenskan.

Vad var skillnaden för egen del när du väl återvände till allsvenskan?

– När jag kom tillbaka till allsvenskan var jag mer redo att ta en mer offensiv roll, för jag ser mig själv som mer av en offensiv back samtidigt som jag de här senaste åren utvecklat min defensiva bit. Det kanske verkligen var det som gjorde att jag inte riktigt fick fäste innan.

Annons

Flood jublar i Kristianstad.

Bild: Avdo Bilkanovic / Bildbyrån

Efter två år i Kristianstad och senast ett i AIK väntar nu alltså spel i VIK, där backen sannolikt kommer bli en nyckelspelare för att få igång ett power play som hade det tufft förra säsongen.

– Jag är ju från Borlänge från början, och Västerås har alltid varit en klubb på senare tid som jag har velat spela i. Jag hade en liten önskan för ett par år sen att komma dit, men då var man kanske inte lika attraktiv. Sen när man gör den här satsningen som man gick ut med för ett par år sen så är det självklart en resa som jag vill vara med på.

Erik Flood kommer senast från spel i AIK.

Bild: EMMA WALLSKOG

Vad är dina första intryck av klubben?

– Jättebra. Det känns som att det görs om ganska mycket, både tränarsidan och vad jag har hört nu lite med fysbiten. Jag har bara fått en jättebra bild av dem, de spelarna som är på plats, sportchefen Niklas (Johansson), tränarna och alla runtom.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan