Annons

Annons

Annons

analysBrynäs silly season 23/24

Erik Karlsson
Andra supportrars ilska det bästa betyget efter trestegsraketen

Man nästan hör hur Brynäs konkurrenter suckar samtidigt som Johan Alcén skickar ut tre tunga stjärnvärvningar inför långhelgen.

Supportrar till andra lag i serien ropar om orättvis ”fallskärms-dopning” och har en poäng.

Men Brynäs mäktiga fredag är sannolikt inte ens slutet på stjärnparaden i ett lagbygge som nu är storfavoriter.

Text

Det här är en analys.

Jag skrev en första version av den här krönikan redan efter lunch på fredagen när Tyler Vesel presenterats. Där drev jag tesen att om motståndarna tyckte stjärnorna var orättvist många redan då skulle de få det än jobbigare eftersom Johan Alcén har resurser nog för fyra, fem tunga pjäser ytterligare.

Och knappt hade fredagstacosen slunkit ner innan Greg Scott var presenterad och när lösgodiset åkt fram var Tyler Kelleher brynäsare.

Johan Alcén och kommunikatonsansvariga kan med det ta långhelg med ett fånigt flin över läpparna och en favoritstämpel i pannan.

Tyler Vesel har potential att bli en riktig succé. En kille i bra ålder, 29, som gjort 46 poäng två raka hockeyallsvenska säsonger och som dessutom snittade långt över en poäng när HV71 seglade igenom det hockeyallsvenska slutspelet förra året, är så klart en ”på pappret” lysande center för Brynäs. Även om årets knaggliga HV71-säsong slår fast att inget är givet.

Annons

Annons

Och inte minst: signalerna det skickar att rita in Johan Larsson, Linus Ölund och Tyler Vesel i en hockeyallsvensk centeruppsättning är svåra att överskatta.

En blytung centersida på hockeyallsvensk nivå.

Bild: BILDBYRÅN

Namnen Tyler Kelleher gjorde precis som Vesel stora avtryck när HV71 avancerade och har alla attribut för att bli en riktig fansfavorit med sin puckbehandling och poängproduktion. När Johan Alcén också räknade hem Greg Scott officiellt var det som för att understryka att Brynäs kommer ha det bredaste laget i serien.

Greg Scott kommer till laget i oktober.

Bild: TOBIAS STERNER

Den tydligaste temperaturmätaren på hur bra lagbygget ser ut så här långt är så klart ropen på orättvisor från andra klubbars supportrar. Det kändes som att Tyler Vesel-värvningen puttade många över den kanten i dag och mer blev det som sagt. Man menar att Brynäs spelar ett riggat spel som kastar in sex fallskärmsmiljoner på att bygga en spelartrupp som ingen annan klubb i ligan kan konkurrera med.

Där exempelvis Björklöven får leta en mer oprövad lovande tredjecenter eller gnuggare utan något extra kan Brynäs slänga upp checkhäftet och rita hem beprövad kvalitet utan att blinka.

Är irritationen rimlig?

Absolut. Systemkritiken är helt befogad.

Annons

Det spelar liksom ingen roll att SHL:s syfte med fallskärmen är att organisationerna runt om i föreningarna inte ska behöva drabbas så extremt hårt från en dag till en annan vid degradering. Det är klart att HV71, Djurgården och nu Brynäs tar sina sex miljoner och plöjer rakt ner i spelarsidan snarare än att behålla jobb på andra ställen i föreningen. Det är rentav kanske det mest rationella beslutet för att på sikt skapa nya jobbtillfällen i en framtida SHL-klubb.

Annons

Så klart är det infernaliskt orättvist mot lag som försöker utmana på lika villkor i samma serie, men det är inget som Brynäs ska be om ursäkt för.

Man kan säga mycket om Brynäs ekonomiska förutsättningar med arenauppskrivnings-krumbukter och dylikt. Men faktum är att med cirka 40 miljoner i eget kapital har man också råd att chansa på ett helt annat sätt under ett första allsvenskt år än många hårt prövade konkurrenter. Man kan både ta sex extra miljoner och dessutom ta höjd för lite minus vid bokslutet utan att elitlicensgänget ska komma och knacka på med lien och bankboken i högsta hugg.

Jag pekade som sagt på att det fanns mer torrt krut efter Veselvärvningen och även om en del är förbrukat bara timmar senare räknar jag med fler riktigt tunga pjäser på allsvensk nivå.

Utgångspunkten för det resonemanget är en servettskiss på en halverad spelarbudget någonstans mellan 25 och 27 miljoner kommande säsong.

Flera av de toppspelare som stannar har halverat (eller mer än så) sina löner och följer därmed mallen. Och när jag räknar ihop ett lag med åtta backar och fjorton forwards (där en backplats, och två forwardsplatser går till egna juniorer) finns det just nu nio luckor. Jag räknar med att en målvakt, två backar och kanske en forward ytterligare kommer att vara hockeyallsvenska spelare på den övre lönehyllan utan att det övertrasserar kontot.

Annons

Utan tvekan ett lag som bör spela om en SHL-plats exakt ett år från och med nu.

Tyler Kelleher var den sista värvningen i Brynäs trestegsraket denna fredag.

Bild: Bildbyrån

Fakta

Så kan Brynäs lagbygge se ut just nu:

Målvakter:

? – ?

Backar:

Simon Bertilsson – Theo Lindstein

Johannes Kinnvall – ?

Anton Johannesson – ?

? – egen junior

Forwards:

Anton Rödin – Johan Larsson– - Greg Scott

Jack Kopacka – Tyler Vesel – Tyler Kelleher

? – Linus Ölund – ?

Jacob Blomqvist – ? – ?

Forward 13/14: Noel Nordh, Anton Ohlsson (egna juniorer)

Spelare som kan komma att presenteras inom kort: Anders Lindbäck och Oskar Kvist.

Fotnot: Den här krönikan har uppdaterats vid två tillfällen under fredagen.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan