Annons

Annons

Annons

Brynäs silly season 23/24

Talangscoutens betyg: ”Brynäs har gjort ett kap”

Brynäs har hittills värvat in två spelare utan tidigare koppling till klubben.

Unge backen Anton Johannesson, som inte många kände till innan, är en av dem.

– Jag tror att Brynäs har gjort ett kap, säger talangscouten Kjell Dahlin med mångårig och dokumenterad erfarenhet.

Text

Stora namn som Johan Larsson, Anton Rödin, Simon Bertilsson och Linus Ölund har alla valt att stanna kvar i Brynäs med målsättningen att spela upp klubben i SHL igen.

Nye backen Anton Johannesson efter sitt första träningspass på is med Brynäs.

Bild: Daniel Sandström

Men också två nyförvärv från annat håll har värvats. Dels amerikanske forwarden Jack Kopacka som spelat en säsong i allsvenskan med Kristianstad, men också backen Anton Johannesson.

Vem? Undrade nog de flesta när hans namn presenterades i förra veckan.

21-åringen som spelat en säsong som senior, i HC Dalen i hockeyettan, är redan på plats i Gävle och redo att ta nästa steg i karriären.

Annons

– Jag fick flytta in i Samuel Johannessons gamla lägenhet. Det var smidigt, behövde inte ens byta namn på dörren. Jag känner faktiskt honom sedan tidigare, men vi är inte släkt, berättar Anton.

Annons

Han kommer ursprungligen från Gnosjö i Småland och fick sin hockeyfostran via Nittorp till HV71.

Och frågar man runt bland hockeykännare är det något av en oslipad diamant som Brynäs fångat upp.

Förre spelaren Kjell Dahlin, under många säsonger främst förknippad med Färjestad, men också Stanley cup-mästare med Montreal på 80-talet – är sedan många år talangscout för Winnipeg Jets i NHL. Klubben som tingade Johannesson för tre år sedan.

Dahlin talar givetvis till viss del i egen sak som företrädare för NHL-klubben, men han menar att Brynäs kan ha gjort ett riktigt fynd.

– Anton är ett framtidsnamn helt klart. Jag var ju med och draftade honom. Men jag kan säga att Anton är kreativ i spelet och hittar passningar som inte många andra ser. Han har en otroligt fin blick för spelet. Jag tror att han kan bli en succé, en riktig "wow-spelare" i allsvenskan. Bara dom ger honom förtroende från start, säger Kjell Dahlin.

Såklart vackra ord, men fakta är att ett NHL-lag bara draftar spelare man ser möjlighet att investera en framtid i. Så kvalité och talang finns.

Men Anton Johannesson är oprövad på en högre nivå. Och det finns en anledning till det.

Han har haft rejäla skadeproblem bakom sig. Förvisso är det ett par år tillbaka i tiden, men han tappade en hel säsong som 19-åring på grund av en efterhängsen fotskada, som till slut krävde ett kirurgiskt ingrepp.

– Så är det. Jag hade en del problem där, säger Johannesson när vi träffar honom efter hans första isträning med Brynäs.

– Nu är allting bra och jag har spelat två raka säsonger, den sista som junior i HV71 och förra säsongen var den första som senior i Dalen.

Annons

Annons

I HC Dalens tröja förra säsongen svarade Anton Johannesson för 26 poäng (8+18) på 32 matcher i hockeyettan.

Bild: Carl Ljungquist

Steget från hockeyettan till SHL hade nog varit för stort. Därför var till exempel inte HV aktuellt, och när HV spelade i allsvenskan för två säsonger sedan vågade man inte riktigt testa Johannesson.

– Jag var med och tränade lite med A-laget då som sistaårsjunior, så att finnas med i och runt en större klubb som här i Brynäs är jag bekant med, säger han.

Han medger att karriären nu på allvar ska skjuta fart.

– Man stannar upp lite i utvecklingen när man inte kan spela på en hel säsong, som det var för två år sedan för mig. Främst missar man många träningstimmar på isen och det blir ett stopp.

Hur var den tiden när du gick skadad ett helt år?

– Det gällde att ha tålamod och mitt mål var hela tiden att jobba mig tillbaka och nu är jag det. Så det lönar sig att kämpa på och inte ge upp.

”Masken” Carlsson och nyförvärvet Anton Johannesson.

Bild: Daniel Sandström

En av Brynäs nya tränare, Anders "Masken" Carlsson skriver under på att Anton Johannesson är en talangfull spelare som klubben tror mycket på. Både för denna säsong men också i ett litet längre perspektiv.

– Det här är en spelare som blivit lite bortglömd på grund av att han var skadad i den åldern. Det vi behöver göra är att se till att han bygger på sig några kilo muskler och tar klivet upp rejält på en högre nivå, säger "Masken".

Annons

Något Anton Johannesson också ser fram emot.

– De här första dagarna är det faktiskt fystränaren (Johan Holmström) jag pratat mest med, vi ska göra en bra sommar nu, ler Johannesson.

Annons

Sin första kontakt med isen i B-hallen blev dock lite speciell.

– Jag fick låna ihop lite utrustning, skridskor av Linus Ölund till exempel. Dom var lite för stora men det gick bra, skrattar Anton.

Hur ser du på dig själv inför säsongen? Är du en spelare som går in på sex backar direkt?

– Jag kommer göra allt för att få den speltid jag vill ha, så det gäller att kämpa och förtjäna istiden.

Enligt scouten Kjell Dahlin, som har stenkoll på alla unga spelare, skulle Theo Lindstein och Anton Johannesson kunna vara ett extremt sevärt backpar.

– Ofta sätter man ihop en offensiv och en defensiv back, eller en liten och en större back. Men det skulle vara otroligt kul om Brynäs vågade spela dom här två spelskickliga killarna tillsammans, det skulle bli show, menar Kjell Dahlin.

Anton Johannesson skrattar när han hör det.

– Jag, hehe! Vi får se. Jag känner inte Theo sen innan, han är tre år yngre än mig, men visst. Jag är en spelare som gärna har pucken och har mina styrkor i det offensiva backspelet.

Vad säger du om att Brynäs lyckats behålla många starka spelare?

– Jag tror det är jätteviktigt. Dom har stort Brynäshjärta och är rutinerade. Det är viktigt på den här resan. Dom är grymt duktiga. Man är nyfiken på att höra saker av dom och kunna lära sig saker, säger Anton Johannesson.

Inbäddat innehåll

Annons

Fakta

Brynäs nya backtalang

Namn: Anton Johannesson

Ålder: 21 år född i mars 2002

Längd/vikt: 175 cm/70 kg

Position: Back

Klubbar i karriären: Nittorp, HV71, Dalen

Draftad: Av Winnpieg Jets i femte rundan som nummer 133 totalt i draften 2020.

Aktuell: Har skrivit på ett kontrakt med Brynäs som löper fram till 2025 plus ytterligare ett optionsår.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan