Annons

Annons

Annons

Brynäs silly season 23/24

Efter avskedet från Brynäs – här är Mikko Manners första ord

Finske tränaren Mikko Manner fick sparken av Brynäs efter fiaskot i SHL.

Sedan dess har han inte uttalat sig.

Nu berättar han för finska Vasabladet om det tunga avskedet från Brynäs och om framtiden.

Text

Just nu förbereder sig Mikko Manner, med två VM-guld, OS-guld och VM-silver, för sitt sjätte världsmästerskap som assisterande tränare i landslaget.

Det finska landslaget är på träningsläger i Manners hemstad Vasa.

Där njuter återigen Mikko Manner av hockeylivet.

– För oss assisterande tränare är det en ganska stressfri period just nu, säger Manner till Vasabladet efter ett träningspass.

Kanske är det extra skönt att förbereda sig för ett nytt VM efter den turbulenta säsong Manner upplevde under sitt andra år som chefstränare för Brynäs IF i SHL.

– Det blev ett år av besvikelser, ett misslyckande, säger Manner.

Mikko Manner fick tillsammans med assisterande tränarna Ari-Pekka Pajuluoma och Kalle Kaskinen sparken där Brynäs slutade näst sist i SHL och tvingades kvala mot Malmö.

Annons

Bild: Daniel Sandström

Annons

– Det hade varit roligt att fortsätta en längre tid på samma ställe. Serien, klubben och supportrarna – allt var jättefint. Och då grämer det mig verkligen att jag inte kunde leva upp till förväntningarna och vad som krävs för att nå framgång i SHL.

Trots motgångarna ångrar inte Manner sitt försök att etablera sig internationellt och det i den klassiska svenska klubben Brynäs IF.

– Jag lärde mig massor. Framför allt vad jag behöver göra annorlunda. Det här är kanske inte rätt forum för att nysta upp det. Men jag lärde mig om spelet, om hur det fungerar i en annorlunda kultur. Jag lärde mig om hur man ska träna, om hur jag ska utveckla mitt ledarskap så att jag kan kommunicera bättre.

Manner står i spelargången i Vasa ishall när han blickar tillbaka.

– När jag lämnade Vasa var det här det bästa stället där jag jobbat som tränare. Under åren har jag sedan fått vara en del av många fina lag och tränarteam. Och med bra grupper har det blivit framgång, berättar Manner för Vasabladet.

– Nu när jag tagits ner på jorden ska jag börja drömma om större saker igen. Det är det som bär framåt. Jag har inte gett upp hoppet om nånting. Det som hände var att det gick snett och nu gäller det bara att jobba på. På nästa ställe där jag får äran att fungera som tränare ska jag visa att jag kan bättre.

Att Brynäs tvingades kvala, och sedan åkte ur under ledning av Ove Molin, var en upplevelse som Manner aldrig varit med om i Finland. Där spelar bottenlagen bara av matcherna i slutet av serien utan risk att åka ur.

Annons

Annons

Bild: PÄR OLERT

– Lagen i botten av tabellen var ju eld och lågor de sista tio-femton omgångarna och slog topplagen. Så blir det när det faktiskt finns något att spela för utöver att nå slutspel eftersom de två sista lagen gör upp om vem som faller, säger Manner.

– Att kunna njuta av en sådan situation och skapa en positiv atmosfär är inte lätt. Det påverkar självförtroendet och det är intressant hur en människa reagerar då det verkligen blir spänt läge inom idrotten, då man riskerar att trilla ur en serie. Det är något som härdar.

Trots att han själv inte var med om kvalspelet och att hans Brynäs åkte ur säger Manner så här och efterlyser en förändring i FM-ligan:

– Det behöver inte vara samma system som i Sverige, för det är ganska rått. Men kanske som i Schweiz där de två sista lagen möts och förloraren spelar mot mästaren från den lägre serien.

Nu väntar VM för Mikko Manner och de regerande världsmästarna Finland.

Men sedan är han ledig för nytt uppdrag på klubbnivå.

Bild: OLA WESTERBERG

Vasa Sport arrangerar på onsdag ett "Egna pojkar till ligan"-evenemanget där Manner ska sitta i paneldiskussion om klubbens framtid. Han är med i Sports utvecklingsgrupp och tog del i klubbens senaste aktieemission med vad som beskrivs som en betydande summa.

Annons

Han kommer att hålla till i Vasa i väntan på nästa heltidsjobb – som inte är i moderklubben Vasa Sport:

Annons

– Jag är nog inte en tillräckligt bra tränare ännu för att bli profet i egen by, säger han med glimten i ögat – och fortsätter:

– Supportrarna ställer så höga krav här att jag nog behöver ett par år till i utlandet innan jag törs komma hem. Nä, skämt åsido. Jag fick blodad tand i Sverige och vill nog prova på i utlandet igen.

Bild: TOBIAS STERNER

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan