Annons

Annons

Annons

Brynäs silly season 23/24

Därför valde Johan Larsson att stanna i Brynäs

Johan Larsson funderade fram och tillbaka. Vände och vred och tittade över de intresseförfrågningar som fanns.

Till slut landade han i att det egentligen bara fanns ett alternativ.

– Att stanna i Brynäs. Ju längre tiden gick och desto fler som stannade kvar kände jag att jag vill vara med på det här tåget, säger Johan Larsson i en stor intervju med Sporten.

Text

Johan Larsson ser fram emot att få jubla igen.

Bild: SIMON ELIASSON, Bildbyrån

Annons

Förra sommaren bestämde sig Johan Larsson för att tacka nej till fortsatt spel i NHL. Tio år fick räcka och det var dags att flytta hem till Sverige och Brynäs igen. Till det lag han tidigare vunnit SM-guld tillsammans med – och för evigt har starka band till.

Redan som 15-åring gästspelade han med Brynäs första gången. Då med en viss Niklas Gällstedt som tränare för U16-laget.

– Det var längesen nu, men jag minns mycket väl de där testmatcherna innan jag kom in på hockeygymnasiet i Gävle.

Sedan sköt karriären fart för gotlänningen och det var med stora förhoppningar han vände hem för mindre än ett år sedan.

Det slutade i fiasko och Brynäs första degradering till en lägre division i modern tid var ett faktum.

Annons

– Det var ett misslyckande och väldigt tungt att vi åkte ur. Jag tror inte vi hade någon bra period under hela säsongen. Vi fick kriga varje månad och till slut kom verkligheten i fatt oss kan man säga. Såklart det var en väldig besvikelse.

Annons

Johan Larsson är till viss del självkritisk till det som skedde.

– På ett sätt tyckte jag att det var kul att komma hem och spela igen. Jag fick en annan roll än den jag haft i NHL. Gick från cirka tio minuters istid där borta, till tjugo här. Jag fick spela powerplay som jag inte gjort på många år och så vidare.

Men...

– Jag är besviken på mig själv och det jag presterade, speciellt fram till jul. Sedan tycker jag väl att det gick lite bättre. Men tyvärr var det ju försent. Jag vet inte om jag var tillräckligt förberedd.

Johan Larsson har extremt höga krav på sig själv och han ställer mycket höga krav på sin omgivning.

När man tittar tillbaka på laget kanske ni var för många starka ledare och individer i laget. Många som vill ta plats och bestämma?

– Det tycker jag inte. Det är bra att ha många ledartyper i ett lag. Det är viktigt att många driver på. Det ska bli kul med grabbarna, att spela tillsammans. Att många stannar är en stor orsak till att jag också blir kvar.

Du fick vara lagkapten i kvalet när Rödin var skadad. Är det något du ser framför dig att fortsätta vara kommande säsong?

– Näe, jag vet inte. Vi får se hur tränarna tänker, det spelar liksom ingen roll om man har en bokstav på bröstet. Man ger allt ändå och jag har ingen prestige i en sån sak. Vi har många ledare i laget som jag sa och vi har fått ihop en bra stomme, att bygga vidare kring nu.

Sju spelare i ledande ställning har förlängt, spelare som alla var med och spelade ur Brynäs.

Johan Larsson har bestämt sig för att stanna i Brynäs trots degraderingen ner till allsvenskan.

Bild: Daniel Sandström

Annons

Annons

Nu vill samtliga vara med och ställa saker och ting tillrätta. Och några större ekonomiska krav har de tidigare högt avlönade stjärnorna inte ställt på Brynäs för att fortsätta. Det bekräftar Johan Larsson.

– Nej, det ekonomiska har på inget sätt varit bidragande. Alla har fått gå ner i lön. Det är mer sättet hur det presenterats för oss. Att vi ser vad som finns, vad klubben vill.

Att det satsas på att komma tillbaka och att spelarna är villiga att stanna?

– Ja, det kan man säga. Och det känns bra att ha det i ryggen. Håkan (Svedman) och Johan (Alcén) har gjort det bra. Dom bryr sig om laget, staden och folket.

Men du hade kunnat spela på en högre nivå. Jag tänker att du vill vara på högsta möjliga nivå?

– Så kan man tänka, men jag känner inte så. Jag vet att jag kan spela på en hög nivå, som SHL. Och absolut fanns det intressen från både SHL-lag och klubbar i Schweiz, men jag fick inga konkreta bud på det viset. Och när tiden gick och många valde att stanna känner jag att jag också vill vara med på det här tåget. Det är roligare också när man känner många i laget.

Men målsättningen är att gå upp?!

– Ja, det är det. Men vi vet att det är många bra lag och vi kommer få kriga. Allsvenskan är en bra serie. Jag kan erkänna att jag funderat lite fram och tillbaka hur jag ska göra. Men kommit fram till att det kittlar mer att vara kvar och ta Brynäs tillbaka.

Johan Larsson kör vidare i tre år.

Bild: Johan Bernström / BILDBYRÅN

Annons

Att Niklas Gällstedt tar över som huvudtränare har också stor betydelse för Johan Larssons beslut.

– Det har spelat in, absolut. Det känns intressant med honom som coach och den erfarenhet han byggt på sig. Han har vunnit i Schweiz och coachat bra spelare och har många bra saker med sig i bagaget både som spelare och tränare.

Annons

– Och det gäller även Ove (Molin) och "Masken" (Anders Carlsson). Dom är bra tränare och kan utveckla spelare att bli bättre. Det gäller även mig, jag vill också blir bättre hela tiden och har saker att lära mig.

Hur var förresten din relation till Mikko Manner och vad tycker du om att han fick gå innan kvalet?

– Jag har haft många tränare genom åren och alla är speciella på sitt sätt. Men jag hade en bra relation till honom. Det var inget fel på det han gjorde. Men när vi hamnade där vi gjorde så kände väl föreningen att det behövdes en förändring. Ibland går det och ibland inte, säger Johan Larsson.

I hockeyallsvenskan går Brynäs också in med en ny spelidé. Niklas Gällstedt har deklarerat att Brynäs ska spela med pucken och ha ett högt tempo och driva på spelet. Att ställa upp sig i mittzonen är inget som ska praktiseras i onödan.

Något som Johan Larsson tycks uppskatta.

– Jag tror det kan vara positivt att spela ut lite mer, det är bra att ha den inställningen.

Och nu förväntas det också att ni ska föra matcherna?

– Jo, så blir det såklart. Men det kommer att bli tuffa matcher i varje omgång och det måste vi vara förberedda på, säger Johan Larsson och tillägger:

– Vi kommer att bli hårt testade av alla lag vi möter och vi har den största respekten för alla lag. Det kommer inte bli någon "easy walk".

Annons

Johan Larsson fyller 31 år i sommar och han låter tillfreds och trygg i sitt beslut att stanna i Brynäs. Han menar att det har växt fram och att det slut kändes naturligt att skriva på ett treårskontrakt.

Samma längd som han skrev i somras. Men det avtalet gällde bara för SHL-spel och bröts när laget åkte ur. Men går det som tänkt kommer nuvarande avtal att uppgraderas om ett år.

– Det är vår målsättning, säger Johan Larsson.

Vad tycker du förresten ni behöver mer för spelartyper i laget för att lösa uppgiften?

Annons

– Det behövs en ganska bred trupp med spelare av bra karaktär och krigarhjärta.

Ungefär som Johan Larsson själv är som spelare med andra ord.

Fakta

Sju spelare har förlängt med Brynäs

Backar: Simon Bertilsson, Johannes Kinnvall, Theo Lindstein.

Forwards: Johan Larsson, Anton Rödin, Jacob Blomqvist, Linus Ölund.

Klara förluster:
Målvakt: Jussi Olkinuora.
Backar: David Sklenicka (ryktas till KHL), Niklas Friman, Mikko Niemelä, Tom Hedberg och Samuel Johannesson (ryktas till Örebro).
Forwards: Hannes Björninen (ryktas till Örebro), Oscar Eklind (ryktas Luleå), Nick Olesen (klar för Oskarshamn), Dima Timashov, Oula Palve, William Strömgren.

Tränare: Niklas Gällstedt, Ove Molin, Anders Carlsson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan