Annons

Annons

Annons

Brynäs silly season 23/24

LISTA: Brynäs bästa och sämsta amerikaner – och nya USA-ryktet

Det spekuleras om många namn till Brynäs just nu, och ett av dem är Jack Kopacka – som börjat följa klubben på Instagram.

Det fick Sporten att tänka på en del andra lyckade amerikanska värvningar – och några mindre lyckade. Här är listan.

Text

Det är twitterkontot ”Brynässcouten” som först uppmärksammat att Jack Kopacka börjat följa Brynäs Instagramkonto – ett tecken som inte sällan betyder att något är i görningen. Sporten har under söndagen sökt sportchef Johan Alcén.

Jack Kopacka i Kristianstads tröja under den senaste säsongen.

Bild: PETTER ARVIDSON

Snacket är hur som helst redan igång i sociala medier.

Kopacka spelade den senaste säsongen med Kristianstad i allsvenskan och gjorde där 27 poäng (8+19) på 40 matcher. I mitten av mars meddelades det att forwarden inte kommer att bli kvar där.

25-årige Kopacka – 188 centimeter lång och 90 kg – har ett förflutet i Anaheims och Ottawas farmarlag och kom till Kristianstad från Toronto Marlies, där Greg Scott även tidigare spelat.

Annons

Annons

Han är alltså amerikan, från Michigan.

Och Brynäs har värvat en del amerikaner förr. Här listar vi de främsta – och de som inte lyckades riktigt lika bra.

Brynäs lyckade USA-värvningar

1) Tom Bissett, f (1991-1993, 1998-2002)

Given som klubbens främste amerikan genom tiderna. Det var Pär Djoos som tipsade om den här hårdskjutande forwarden, de hade råkats under Djoos tid i Detroits farmarlag Adirondack. Bissett kom också till Brynäs i en tid då en storskytt med självklarhet ställde upp och poserade sittandes på en kanon utanför regementet I14 på Kungsbäck – sånt gillar man ju.

Två SM-guld – och främst ihågkommen och ikonisk för sina tre mål i fjärde SM-finalen mot Modo 1999.

Det här kan väl kanske också vara rätt tillfälle att beröra att han, lång tid efter att han lämnat Brynäs, i nåt sammanhang ska ha avslöjat att hans efternamn egentligen ska uttalas ”Bissé” och inte med hårt dubbel-t i slutet.

Tom Bissett.

Bild: BILDBYRÅN/ARKIV

2) Ryan Gunderson, b (2011-2014, 2016-2019)

Värvades efter att ha gjort sig ett namn i hockeyallsvenskan med Örebro. Växte ut till en av Brynäs mest poängproduktiva backar. Kännetecknad av klipp i skridskoåkningen, sitt sätt att dansa med pucken uppe vid blå linjen och kasta den på mål i exalt rätt läge - och sitt minutiösa upplägg för att ta hand om sin kropp på alla sätt och vis.

Två SM-finaler, ett SM-guld, och med flickvän från Gävle finns alltid hoppet att han ska dyka upp för en tredje sväng här. Just nu under kontrakt i Schweiz.

Annons

Ryan Gunderson.

Bild: BILDBYRÅN/ARKIV

Annons

3) Brian Rafalski, b (1995-96)

Gjorde bara en säsong i Brynäs som 22-åring, och den slutade med att man klarade sig kvar i elitserien med ett nödrop efter dramatisk avslutning i allsvenskan efter nyår.

Att Rafalski var talangfull syntes dock redan då.

Men han får den här tredjeplatsen mest för det som hände sen, det är han värd. Efter Brynässäsongen gjorde han tre år i Finland där han vann ett guld, blev utsedd till ligans bäste back två gånger och fick finska guldhjälmen en gång.

Sedan väntade lång och framgångsrik NHL-karriär, tre Stanley Cup-vinster, två All Star-matcher och en plats i USA:s Hockey Hall of Fame.

4) Bill Sweatt, f (2013-2015)

Kom till Brynäs samtidigt som en viss Greg Scott. Gjorde sig snabbt känd som en osedvanligt god skridskoåkare, och det var snabbheten som låg till grund för hans 76 poäng på två säsonger. Gick till Luleå där det inte blev samma succé.

Bill Sweatt.

Bild: BILDBYRÅN/ARKIV

5) Nick Angell, b (2006-2008)

Gjorde 42 poäng på 40 matcher för Bofors i allsvenskan och sju poäng på tio matcher i kvalserien – det fick Brynäs att nappa.

Och Angell blåste på rätt bra framåt även här, särskilt första säsongen då det blev 14+13 i grundserien och 1+4 i slutspelet.

Annons

Efter andra säsongen, då Brynäs klarade sig kvar via kvalserien mycket tack vare Leif Boork och Jacob Markström, försvann Angell och dök sedan upp i HV71. Spelade sedan både i tyska ligan och KHL innan han avslutade karriären med en säsong vardera i Karlskrona och Västerås.

Nick Angell.

Bild: BILDBYRÅN/ARKIV

Annons

6) Aaron Palushaj, f (2017-18)

En hockeyvagabond som mellanlandade i Brynäs i en säsong. En pedant vad gällde utrustningen och särskilt klubborna som han vårdade ömt och såg till att hooken var millimeterskarp.

Poäng gjorde han, 50 i grundserie plus slutspel. Blev sedan för dyr för dåvarande sportchefen Stefan Bengtzén när Örebro gav sig in i leken och det blev budgivning.

...och de lite sämre

1) Tyler Arnason, c (2004-05)

När Brynäs, lite sena ut ur startblocken, skulle börja agera under lockoutsäsongen 2004 hittade man en poängproducerande center i Chicago. Men spelaren som kom till Gävle var mer intresserad av det goda livet vid sidan av isen, och efter fyra bleka matcher åkte Arnason hem igen efter en sista natt på krogen. Fortsatte sedan producera poäng i NHL.

Tyler Arnason.

Bild: Arkivbild

2) Terry Broadhurst, f (2015-16)

Lånades in från Skellefteå som "Fansens värvning", med hjälp av insamlade pengar. Ej väl investerade, inte ett mål på 13 matcher blev det. Gick sedan till finska KooKoo och gjorde 14+22 under en säsong där.

Annons

3) Danny Kristo, f (2018-19)

Hade gjort bra med poäng under flera säsonger i AHL och i KHL med Dinamo Riga – men i Brynäs blev det tvärstopp. Bara fyra assists på tio matcher, sedan fick han sparken.

4) Drew Miller, f (2017-18)

Kom till Brynäs mitt under säsongen med åtta år i Detroit Red Wings bakom sig, och en Stanley Cup-titel med Anaheim 2007. I NHL hade han varit en defensiv rollspelare, men Brynäs hade förhoppningen att han skulle kunna ta en mer ledande position här. Det kunde han inte. Miller hade det svårt både på och utanför isen, hans fru och lilla dotter valde att flytta hemåt tidigare. Efter 29 matcher gjorde Drew samma sak, och la sedan av med hockeyn helt.

Drew Miller.

Bild: BILDBYRÅN/ARKIV

Även Brian Felsner (2005-06), Tim Wallace (2014-15) och Chad Billins (2020-21) har representerat Brynäs, men får väl placeras i kategorin ”varken lyckade eller misslyckade”.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan