Annons

Annons

Annons

Karl Helmersson ny VIK-tränare

VIK-tränarens märkliga avsked: ”Blev inte bra”

In i VIK-båset raka vägen från klubbens stora rival BIK Karlskoga.

I en stor intervju med VLT-sporten berättar Karl Helmersson om att byta sida i heta mötet, intresset från HV71, relationen till klubben sedan innan – och konstiga slutet i Karlskoga.

– Det var inga tveksamheter när jag fick erbjudandet om det här jobbet, säger den nye VIK-tränaren.

Text

I tre år har Karl Helmersson fajtats mot VIK som huvudtränare i BIK Karlskoga. Nästa säsong leder han det gulsvarta laget.

Annons

Efter lång tid av ovisshet kring tränarposten i VIK blev det på onsdagen klart att Karl Helmersson, senast i BIK Karlskoga, är lagets nya tränare över de kommande två säsongerna. Helmersson har, tillsammans med ett fåtal andra namn, nämnts som aktuella för tränarposten sedan säsongen tog slut, och den 43-årige Mariestadssonen menar att valet för hans del var enkelt i slutändan.

– Föreningen har en tydlig målsättning med vad de vill, så det är SHL som gäller. Bara det är jäkligt kittlande att höra, och inspirerande att de vill satsa på mig som tränare. Det är hedrande på något sätt att de tror på mig, så det var inte så mycket att tänka på när Niklas (Johansson, sportchef) hörde av sig, säger han till VLT-sporten.

Annons

Karl Helmerssons namn har efter säsongen även nämnts runt HV71, där sportchefen Kent “Nubben” Norberg har bekräftat att den nye VIK-tränaren varit ett alternativ som assisterande tränare till Tomas Montén. Men själv menar Helmersson att det spåret inte varit så aktuellt som många trott.

Annons

– Det med HV, jag har haft lite kontakt med “Nubben” men inget större. Det var väl en lista med ett antal namn där, så det var inte så hett så sett. Men jag kände att när man kommer till VIK, som jag tycker är en stor klubb i allsvenskan med tydliga målsättningar, att ha ett headcoach-jobb där tilltalar mig jäkligt mycket. Det är kittlande, och var inga tveksamheter när jag fick erbjudandet om det här jobbet.

BIK Karlskogas säsong tog slut i kvartsfinal mot Djurgården, efter två raka semifinaler under Karl Helmersson.

Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND

Hur har rekryteringsprocessen gått till ur ditt perspektiv?

– Det har varit samtal på telefon, lite sms och såna grejer. Sen har vi suttit och träffats fysiskt, innan det kommer fram till kontrakt. Han (Niklas Johansson) har frågat vad jag står för, hur jag vill spela, och han har presenterat hur han vill att VIK tar det här framåt. Jag tycker att jag och Niklas har samsyn på hur vi vill spela hockey, många delar av det. Sen kommer det självklart vara många diskussioner under resans gång, och så ska det vara. Man ska inte vara överens om allting.

Vad är det du står för, både som ledare och hockeymässigt?

– Jag sätter stort värde i att komma ihop som lag. Det är oerhört viktigt att man får ihop gruppen, då kan man i stort sett gå hur långt som helst. Det krävs att vi är tydliga i vårt spel, hur vi vill spela över hela banan, och att alla köper sina roller i laget. Och det är ju en ledarfråga, tränarfråga, att vi ska göra det tydligt för spelarna så det inte blir några oklarheter.

Annons

Annons

Jag vet vilket bra tryck det kan vara i arenan, bra supportrar. Det ska bli jäkligt roligt att stå i rätt bås.

Beröringspunkterna med Västerås och VIK är flera, med tanke på att han under 26 år som aktiv inom seniorhockeyn som spelare och tränare inte tillhört klubben tidigare. Inte minst: Lillebrodern Per, som representerade VIK under sex säsonger, fem av dem som lagkapten.

– På något sätt har man haft någon form av relation med Västerås med tanke på att brorsan spelat där tidigare och man har suttit där på läktaren. Jag kommer ihåg första matchen hemma mot Karlskrona när det var kval mot SHL, där trodde man att de skulle ta steget, säger Helmersson och fortsätter:

– Sen när jag var tränare i Mariestad och Västerås var i ettan var det toppmatcherna, och vi stötte på varandra i playoffspelet också. Sen tre år med BIK där det varit de kanske hetaste matcherna i seriespelet. Jag vet vilket bra tryck det kan vara i arenan, bra supportrar. Det ska bli jäkligt roligt att stå i rätt bås.

Hur mycket har du pratat med brorsan inför det här?

– Det är klart att vi har bollat lite. Han hade sex säsonger i VIK och hade en jättebra tid i Västerås, och har egentligen bara gott att säga om klubben även om det hänt mycket och folk byts ut. Men just det här intresset i stan. Många bryr sig om VIK och att det ska gå bra.

Det var hett när VIK och Mariestad, med Karl Helmersson som tränare, smällde samman i playoff i hockeyettan 2018. Till slut tog sig VIK vidare med 2–1 i matcher, och gick hela vägen till hockeyallsvenskan.

Bild: Kevin Johansson

Det har gått elva år sedan den aktiva karriären tog slut i moderklubben Mariestad Bois, som han totalt representerade i sju seniorsäsonger. Tränarkarriären tog omedelbart fart som assisterande tränare i klubbens J20-lag, och efter en säsong som assisterande även i A-laget tog han 34 år gammal över som huvudtränare.

Annons

Annons

Efter fyra säsonger som huvudtränare i klubben, som avslutades med att bli utslagna av VIK i playoff 2017-18, blev det två starka år i Tranås i söderettan innan han för tre år sedan fick sin första allsvenska chans i BIK Karlskoga.

– Jag ser tillbaka på tre bra år i BIK. Det var ändå mina första år på allsvensk nivå, på elitnivå, så jag är tacksam att de ville satsa på mig, säger Helmersson och fortsätter:

– Rent resultatmässigt så när man zoomar ut är jag ändå nöjd med två semifinaler och en kvartsfinalplats i år. Sen är jag den första att skriva under på att jag är oerhört besviken på hur vi avslutar den här säsongen, sista delen i serien och även i slutspelet. Men ser man helheten så är jag nöjd med resultatet. Det känns som att det var en bra tid att ta nästa steg, och då känns Västerås som ett bra steg.

Rivaliteten mellan VIK och BIK Karlskoga har varit hård under många säsonger.

Bild: FREDRIK KARLSSON

Slutet på tiden i BIK Karlskoga blev dock speciellt för Karl Helmersson. Redan i januari kommunicerade klubben att man inte skulle förlänga kontraktet med tränaren, med hänvisning till en policy om att en huvudtränare inte skulle vara i klubben i mer än tre år. Det var ett oväntat besked som fick många att reagera, och som med facit i hand kanske inte landade helt rätt.

– Det är kanske lätt att säga nu i efterhand när det inte gick så bra i slutet där, men det kanske kom ut lite för tidigt. Jag vet inte. Man kan vrida och vända på det där, och hade det gått bra hade ingen sagt något om det. Men nu kom det ut ganska tidigt, och det kanske inte blev så bra, säger han och fortsätter:

Annons

– Men egentligen ska det inte ha betydelse. Jag är missnöjd att jag inte fick ihop det bättre i slutspelet. Man får ta lärdomar av det och se vad man kan göra nästa gång det uppstår.

Annons

Bild: SIMON HASTEGÅRD

Klubbytet från Karlskoga till VIK ökar avståndet till hemmet i Mariestad, från 10 mil till dryga 20. Nu väntar en sommar som kommer spenderas på hemmaplan, innan en deltidsflytt går till Västerås.

– Vi har vår bas i Mariestad och familjen kommer bo kvar här, så kommer jag ha en övernattningslägenhet i Västerås. Nu under våren och sommaren kommer jag åka mycket fram och tillbaka, och så blir det väl en hotellnatt om det är så att jag behöver vara där några dagar längre. Men annars blir det att jag flyttar upp efter semestern.

Fakta

Fakta: Karl Helmersson

Född: 28 oktober 1979 i Mariestad

Moderklubb: Mariestad Bois

Klubbar som spelare: HV71, Tranås, Mariestad, Köping, Troja-Ljungby, IK Pantern, Vita Hästen

Klubbar som tränare: Mariestad, Tranås, BIK Karlskoga

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan