Niklas Gällstedt står bland flyttkartongerna hemma i Zug, Schweiz, när han svarar i telefon. Bara att kunna göra det utan att riskera att försäga sig om Sveriges kanske sämst bevarade hockeyhemlighet är skönt.
– Ja, det har varit många samtal, det känns skönt att det är klart nu, säger han.
På måndag går flyget hem och sedan börjar en ny verklighet för 56-åringen som efter en lång spelarkarriär – med bland annat 314 raka Brynäsmatcher och ett guld mellan åren 1987 och 1994 – sadlade om till tränarbanan. Från början var det ungdoms- och junior-fokus i Leksand och Brynäs innan han tog språnget till Schweiz när ambitionerna om ett huvudtränarjobb på hög svensk nivå gick i stå. Med några få korta avbrott har det varit i rollen som assisterande han bland annat vunnit mästerskap för Zug och stått i bås i Rapperswil, Kloten och tyska Wolfsburg.
Annons
Annons
– Att vara head coach har varit en ambition under en lång tid, jag har sett just en roll i allsvenskan som ett mål och nu föll det sig så att det här dök upp, säger Niklas Gällstedt.

Niklas Gällstedt efter att ha vunnit guld med Brynäs 1993.
Bild: Arkiv.
Beslutet blev inte svårare av att Ove Molin fanns tillgänglig som parhäst. De var inte på något sätt nära vänner under spelarkarriären i Brynäs men efter att ha jobbat ihop i klubben under början av 10-talet växte en stark vänskap fram.
– De här åtta åren ifrån varandra yrkesmässigt har vi tillbringat oerhört mycket tid tillsammans med familjer. Vi känner varandra in och ut och det ser jag verkligen som en fördel, vi vet vad vi kan och vad vi inte är lika bra på.
– Ove och jag har pratat i flera år om att göra något tillsammans men så ska kontrakt gå ut samtidigt och det ska passa...
Och nu gjorde det alltså det. Vad är Oves styrkor som du ser det?
– Jag tycker han är sjukt duktig på detaljer, att informera spelare på det sättet. Det är en riktig detaljfreak. Det är inte för inte att han haft det jobbet som han haft som spelarutvecklare.
Vad blir största skillnaden för dig att kliva upp som huvudtränaren då?
– Jag måste ha en överblick, leda människor. Det är inte bara laget utan ledarna, supportrar och media som jag behöver ha kontakt med. Det är en större apparat att ansvara för. Det är väldigt "easy going" att vara assisterande, du är i din bubbla och har ditt ansvar. Nu blir det mer övergripande.
Annons
Tillsammans med Ove Molin, Anders "Masken" Carlsson (som Gällstedt också spelat med och för i Södertälje, Brynäs och Leksand) och videoanalytiker Anthon Hansson ska man nu skapa ett nytt Brynäs.
Annons
Fakta
Niklas Gällstedt:
Ålder: 56
Född: Södertälje
Position som spelare: Back
Klubbar som spelare: Södertälje (84-86), Hammarby (86-87), Brynäs (87-94), Södertälje (94-98), Feldkirch (98-99), Våleränga (99-01), Leksand (01-03).
Klubbar som tränare: Leksand U16 (03-04), Brynäs juniorverksamhet (10-15), Kloten (15-18), Wolfsburg Grizzlys (18-19), Rapperswil (19-21), Zug (21-23), Brynäs (23-
Aktuell med: Har skrivit tvåårskontrakt som huvudtränare för Brynäs
Han pratar om en hockeyfilosofi som skiljer sig ganska mycket från det Mikko Manner har försökt införa i Brynäs.
– Det handlar om att spela med mycket fart, spela med puck och har du inte puck så ska du ta tillbaka den så fort som möjligt. Om jag ska jämföra med Mikko Manner hockey? Ja då är skillnaden skridskoåkningen. Jag säger inte att vi aldrig kommer att ställa upp i mittzon men det är inte prio. Jag vill att vi spelar med hög press. Det kan vara tufft att möta Mikko Manners styrspel också men jag vill ha mer fart.
Låter som det väntar en hård försäsong?
– Oavsett hur hårt du kör på sommaren kommer du ändå vara helt slut när du kliver på isen till hösten, haha.
Tränarfrågan är löst, men i spelartruppen finns det många hål att fylla. Knappt 20 namn till ska in. Men Niklas Gällstedt är glad över den rutinerade kärna som redan ritat på.
Annons
– Det är spelare som verkligen vill någonting, de är sjukt besvikna över det som hänt. Jag har pratat med samtliga och besvikelsen har övergått till revansch. Jag känner att viljan att bevisa att vi kan bättre än en enorm drivkraft hos de här killarna.
Fakta
Brynäs nya tränarstab
Huvudtränare: Niklas Gällstedt
Assisterande tränare: Ove Molin
Assisterande tränare och sportchefsstöd: Anders "Masken" Carlsson
Videoanalytiker och målvaktstränare: Anthon Hansson
Annons
Hur involverad kommer du vara i spelartrupp-bygget med Johan Alcén?
– Vi kommer göra det tillsammans, vi kommer diskutera, stöta och blöta vad som kommer att passa in och vad vi behöver. Någonstans tror jag att tillsammans är vi starka och då pratar jag inte bara om spelare och ledare utan alla: klubbledning, fans och sponsorer.
Som tidigare juniortränare, hur stor del av ett sådant allsvenskt bygge kan bestå av unga och relativt oprövade juniorer?
– Jag tror det är jätteviktigt kolla i våra led och vilka möjligheter som finns att fylla på där. Lika viktigt är det vad de unga spelarna vill själva. De ska inte vara nöjda att komma upp på en träning, de ska veta vad de ska och kan utföra och ska alltid vilja ha mer istid.
Hur många namn har du och Johan liksom kursiverat och riktat in er på i nuläget som kan vara nära att fylla på truppen?
– Vi diskuterar jättemånga namn men exakt hur läget är vet jag inte. Jag har inte alls den kontakten med alla individuellt heller utan det får Johan svara på.
Annons
Precis som Johan Alcén också gärna gör återkommer Niklas Gällstedt till vikten av tydlighet.
– Det kommer vara enormt viktigt, vad vi förväntar oss av varandra. Det låter kanske klyschigt men det är a och o.
Vad betyder det då, vad är man tydlig kring?
– All info som jag ger som tränare till spelare, det ska inte vara något fluff-fluff utan spelarna ska veta vad jag menar. Jag är ett verktyg för dem och tillsammans kan vi jättemycket, men då måste alla förstå vad vi menar i spelsystem och fråga om minsta lilla som är otydligt.
Avslutningsvis, du sitter på hockey-Sveriges katapultstol, vad tänker du kring det?
– Ja, jag känner ju också till historien, jag vet att det är en utsatt post. Men det är också det som är tjusningen med jobbet. Det som har hänt har hänt och det är vad vi gör varje dag nu som har betydelse.