Annons

Annons

Annons

analysKarl Helmersson ny VIK-tränare

Oliver Åbonde
Nej, det är ingen chansning av VIK

Karl Helmersson är ny huvudtränare i VIK.

Men varför föll valet på den tidigare BIK Karlskoga-tränaren? Vilken typ av hockey står han för? Och har 43-åringen meriterna som krävs för att ta VIK till SHL?

Så här reagerar VLT-sportens expert Oliver Åbonde på rekryteringen.

Text

Det här är en analys.

Karl Helmersson presenterades på onsdagen som ny tränare i VIK.

Annons

1. Karl Helmersson är klar som ny tränare för VIK. Hur reagerade du på nyheten?

– Det är ett namn som nämnts runt VIK under en lång tid, egentligen ända sedan det i januari blev klart att han inte skulle fortsätta i Karlskoga kommande säsong. Så på ett sätt är det ett logiskt och säkert val. I Karl Helmersson vet VIK rätt mycket vad man får i en tränare, och man vet att man har en tränare som kan styra över ett allsvenskt topplag.

– Leksands assisterande tränare Mikael Karlberg, som enligt Expressen nobbat VIK, kanske är en tränare som i högre grad hade kunnat överträffa förväntningarna, men samtidigt också hade varit en större risk på ett första jobb som huvudtränare. Bredvid förre Timråtränaren Fredrik Andersson, som VIK enligt Expressen också tittat på, känns Helmersson som ett klart intressantare val.

Annons

Annons

VIK har åkt ur i kvartsfinal tre raka säsonger – den första av dem mot just Helmerssons Karlskoga.

Bild: AVDO BILKANOVIC

2. Varför tror du att Helmersson blev Niklas Johanssons val? Hur har sportchefen resonerat?

– Det kan låta enkelt och självklart, men min bild av tränarvalet är att Niklas Johansson har sökt den bästa tränaren han kan få, ställt i kontrast till motsatsen som skulle vara att söka en specifik profil på tränaren. I namnen som nämnts här ovan finns Helmersson med tre säsonger i allsvenskan och en bakgrund i hockeyettan, en Karlberg som assisterande tränare i SHL vars enda huvuduppdrag är för ett J20-lag, och Andersson som två gånger om gjort resan som VIK nu letar efter. Det känns för mig som ganska olika profiler på tränare, och säger mig att Niklas Johansson inte varit låst till något väldigt specifikt under sökandet.

– En nyckel till varför det i slutändan blev Karl Helmersson tror jag är hans facit när det kommer till att utveckla spelare, något "NJ" tryckte hårt på i en intervju under förra veckan. På tre år i Karlskoga har sju spelare tagit klivet till SHL, och även om att skicka spelare till SHL i sig inte är VIK:s målsättning så innebär den typen av utveckling att man gör mycket av det material man får.

Den nygamle sportchefen är fortfarande inne på smekmånaden

Niklas Johansson.

Bild: JOHAN BERNSTRÖM

Annons

3. Vad vet vi om Karl Helmersson som tränare? Vilken typ av hockey står han för?

Annons

– Det som är genomgående när man tittar på Karl Helmerssons år som tränare är att hans lag ofta släpper in få mål, vare sig det är i hockeyallsvenskan med BIK Karlskoga eller i en tuff söderserie i hockeyettan med Tranås innan det. Så om truppbygget matchar det tror jag att vi kommande säsong kommer få se ett VIK som är mycket solida defensivt, och det är nog något som många VIK-supportrar ser fram emot efter den gångna säsongen.

– Samtidigt är känslan att BIK under Helmersson gått ifrån det som länge varit klubbens dna, grisiga Karlskoga, men huruvida det är en vändning som hänger ihop med tränarbytet eller det faktum att många trotjänare lagt av de senaste åren är svårare att säga.

Då känns Helmersson som ett klart intressantare val

Karl Helmersson.

Bild: JONATHAN NÄCKSTRAND

4. Rent meritmässigt, är Helmersson en tränare som har bevisat att han har vad som krävs för att ta ett lag till SHL eller är det en chansning sett till VIK:s höga målsättning?

– Nej, för det enda sättet att bevisa att man har det som krävs för att ta ett lag till SHL är att faktiskt göra det, och det har Helmersson de facto inte gjort. Men att han för den sakens skull är en chansning skulle jag inte hålla med om. Även framtida “vinnare” har någon gång varit tränare som behövde bevisa att de kan vinna, och för VIK var det knappast så att Sveriges mest meriterade tränare stod på rad för att ta över tränarjobbet.

Annons

Rivaliteten mellan VIK och BIK Karlskoga har varit het under många år.

Bild: FREDRIK KARLSSON

5. Hur tror du att det faktum att VIK hämtar en tränare från en av klubbens värsta rivaler kommer tas emot?

– Det är så klart så att alla VIK-supportrar inte kommer att älska det, men framför allt tror jag att Niklas Johanssons förtroendekapital just nu är så stort att den stora majoriteten kommer att förbise det eventuellt jobbiga i det. Den nygamle sportchefen är fortfarande inne på smekmånaden, helt enkelt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan