Annons

Annons

Annons

VIK silly season 2023

Därför tvekar VIK om succétränaren

Det första stora beslutet Niklas Johansson fattade som sportchef i VIK var att byta tränare.

Nu är frågan vem som ska leda laget nästa säsong?

– Jag förväntar mig att det inte ska dröja alltför lång tid innan vi har en tränare på plats, säger Johansson till VLT-sporten.

Text

Tero Lehterä räddade kvar VIK i hockeyallsvenskan och tog laget till kvartsfinal.

Bild: Simon Hastegård/Bildbyrån, Oliver Åbonde

Annons

Det var tidigt i februari, efter en klar förlust hemma mot AIK, som Niklas Johansson valde att ersätta tränartrojkan med Thomas Paananen, Patrik Fagerlund och Robert Nordmark med den finska duon Tero Lehterä och Sami Hirvonen på kontrakt resten av säsongen.

Där och då var VIK bara två poäng från negativt kval, men med Lehterä bakom tränarbänken tog sig laget via åttondelsfinal mot Vita Hästen till en kvartsfinal, där man till slut föll klart mot Björklöven.

– Jag tycker vi fick en bra effekt. Killarna blev mer skärpta och de fick en helt annan energi, vilket gjorde att det blev ett bra go i hela gruppen från det. De var verkligen nyfikna och anammade spelidéer och systemet, och försökte verkligen göra allt för att följa direktiven de fick på ett bra sätt, säger Niklas Johansson till VLT.

Annons

Thomas Paananen fick lämna VIK i februari efter nästan sex år som klubbens huvudtränare. Foto: Kenta Jönsson / BILDBYRÅN

Annons

Efter uttåget mot Björklöven öppnade Tero Lehterä för möjligheten att stanna i VIK även nästa säsong. Niklas Johansson stänger inte dörren för det, men pekar också på vissa betänkligheter.

– Jag tycker de gjorde ett bra jobb. Problemet kanske är att man försöker bygga en struktur i hela den sportsliga organisationen som ska vara hållbar över tid, och jobbar med en playbook och dylikt som ska förankras ner mot U16, J18, J20, dam- och herrlag. Då gäller det att man har tränare och ledare som verkligen brinner för helheten för hela föreningen, och där vet jag inte riktigt än med vilka eller vem det blir. De är fortfarande med i bilden, inget beslut är taget än så länge.

Är det svårare att bygga den typen av långsiktighet och helhetstänk som du pratar om med en utländsk tränare?

– Ja, men jag skulle ändå vilja säga att det är lite, lite svårare där.

Sami Hirvonen kom in som assisterande tränare i VIK med Tero Lehterä.

Bild: Eric Blomqvist

Hur mycket påverkar tränarjakt och truppbygge varandra? Spelare vill veta vem som tränar laget, tränare vill veta vilken typ av trupp de får.

Annons

Annons

– Det är mer det första. Spelarna är väldigt intresserade av att veta vem som ska träna laget. Så är det alltid, inget konstigt, men jag känner mig ändå ganska trygg i hur vi ligger till i processen. Där har vi många, många spännande spelare som är intresserade, och även tränare. Jag förväntar mig att det inte ska dröja alltför lång tid innan vi har en tränare på plats.

Har du en tidsplan för när tränare ska vara på plats, eller tar det den tid det tar?

– Lite så att det får ta den tid det tar, men att det inte drar ut alltför länge på tiden. Jag har haft ett antal intervjuer och för diskussioner. Sen handlar det om att välja den man känner är mest lämpad för uppdraget, säger sportchef Niklas Johansson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan