Annons

Annons

Annons

Senaste nytt om HV71

Oscar slog igenom stort – nu prisas han: ”Tyckte direkt om HV och Jönköping”

Inför ishockeysäsongen 2022/2023 drömde Oscar Fisker Moelgaard om att få träna med HV71:s A-lag och kanske få vara med i en match eller två. Det blev lite mer än så.

– Jag är glad och tacksam över att jag har fått chansen. Det har varit helt fantastiskt, säger den 18-årige stortalangen.

Text

Jönköpings-Postens sportprisjury har utsett HV71-talangen Oscar Fisker Moelgaard till årets pojkjuniorstipendiat för 2022.

Bild: Carl Ljungquist

Annons

Jönköpings-Postens sportprisjury har utsett HV71:s genombrottsman Oscar Fisker Moelgaard till årets pojkjuniorstipendiat för 2022.

– Jag är väldigt stolt och tacksam över att jag har blivit tilldelad det här priset, det var ingenting jag hade förväntat mig. Det är stort för mig och för min familj, jag vet att de är stolta och tycker att det här är jätteroligt, säger Oscar Fisker Moelgaard om det faktum att han nu har blivit prisad.

En lång SHL-säsong med HV71 är över. Trots det har tillvaron inte direkt lugnat ner sig för den nyblivne 18-åringen. Han har i stället haft mycket att stå i på senare tid, där det har blivit slutspelsmatcher med både HV J18 och J20.

En hel del skolarbete har han också betat av och dessutom har såväl teoriprov som uppkörning stått på agendan.

Annons

Hur får du ihop alla delar, egentligen?

Annons

– Jag försöker bara så bra som möjligt att få allt att hänga ihop, så det gäller att planera sin tid. Men man måste också vara i nuet så att man inte blir för stressad, man måste kunna njuta av allt som händer för man är ju bara 18 år en gång. Det är mycket att göra just nu, men det är jätteroligt och med hockeyn är ju den här tiden på året den roligaste, kan man säga.

Var du nervös inför din uppkörning?

– Ja, väldigt nervös skulle jag vilja säga. Men det gick bra och jag klarade det, så det var jätteskönt att man lyckades med det.

Har du varit ute på vägarna och kört än då?

– Ja, det har jag faktiskt. Jag leasade en bil och fick den i går, så det har varit kul att komma ut och köra lite, det gillar jag. Första turen gick till skolan och i går var jag ute och såg mig om i Jönköping lite, det var fint.

Oscar Fisker Moelgaard berättar att han nyligen tog körkort.

Bild: Carl Ljungquist

När Oscar Fisker Moelgaard inte tränar eller spelar ishockey umgås han gärna med vänner och försöker även spela padel. Men en hel del tid går också åt till studierna på Sandagymnasiet. Skolan är viktig för den unge dansken.

– Jag har alltid tyckt om skolan och gillar att vara där, det blir en speciell gemenskap med kompisarna som är där. Det tycker jag är det fantastiska, att ha den gemenskapen även utanför hockeyn, säger Oscar Fisker Moelgaard och fortsätter:

– Sedan vet man ju aldrig vad som kan hända. Man kan få en skada, kan tvingas avsluta karriären eller så går det inte så som man vill och då är det viktigt att ha någonting att falla tillbaka på. Därför tycker jag att det är viktigt att få med sig skolan och prioritera den.

Annons

Oscar Fisker Moelgaard är uppvuxen i Frederikshavn och började spela hockey i Frederikshavn IK. Han kommer från en ishockeyfamilj.

Pappa Lars spelade flera säsonger i den danska högstaligan och har dessutom meriter från VM-spel med Danmark. Kusinen Mathias spelar för närvarande i Odense Bulldogs och Oscars 14-årige lillebror Anton spelar också han ishockey.

Annons

– Jag var i hallen redan när jag var sju dagar gammal, tror jag. Jag har vuxit upp med hockeyn och det har varit en jättestor del av mitt liv sedan jag var liten. Pappa tog med mig ut på isen när jag var två år gammal, så man kan väl säga att planen nästan alltid har varit att jag ska spela hockey.

Tror du att det kan ha varit en fördel för dig att ha en pappa som har spelat på hög nivå?

– Det tror jag helt bestämt att det har. Under min uppväxt var han och kollade på i stort sett varje träning och match och kom hela tiden med feedback till mig, både positiv och negativ. Ser jag tillbaka på det nu tror jag verkligen att det är en anledning till att jag är där jag är idag.

Oscar Fisker Moelgaard jublar efter att ha gjort mål i en SHL-match hemma mot Färjestad den 5 november 2022.

Bild: David Wreland/Bildbyrån

Hur var uppväxten annars i Frederikshavn?

– En jättebra uppväxt. Jag har en fantastisk familj, fantastiska kompisar och det finns många bra människor hemma i Frederikshavn, som man verkligen saknar och jag är tacksam över vad de har gjort för mig genom åren.

Under uppväxten bodde Oscar Fisker Moelgaard och hans familj – som förutom nyss nämnda Lars och Anton också innehåller mamma Trine – endast ett par hus ifrån Växjö-forwarden Joachim Blichfeld.

De båda ställdes mot varandra när HV71 och Växjö drabbade samman i SHL under den gångna säsongen.

Annons

– Det är lite sjukt att tänka på att det har hänt och att båda två spelar här i SHL nu. Det var speciellt och roligt att möta honom i SHL, det var stort för mig och det tror jag att det var för honom också, säger Oscar Fisker Moelgaard.

Som 16-åring, inför säsongen 2021/2022, lämnade Oscar sitt hemland för studier på Sandagymnasiet och spel i HV71:s J18- och J20-lag.

– Jag visste ganska tidigt att Sverige var det bästa stället för mig och för min utveckling. Det finns inte riktigt samma möjligheter hemma i Danmark, där finns det inte hockeygymnasium som här i Sverige och här är det bättre träningar och mer utbildade tränare.

Annons

Varför blev det HV71?

– Jag provtränade här för lite mer än tre år sedan och det kändes väldigt bra. Jag tyckte direkt om HV som organisation och Jönköping som stad och dessutom visade HV ett stort intresse för mig. De åkte till och med till Danmark och kollade på några av mina matcher där, så det kändes verkligen som om de ville ha mig och hjälpa mig framåt.

”Jag har vuxit upp med hockeyn och det har varit en jättestor del av mitt liv”, säger Oscar Fisker Moelgaard.

Bild: Carl Ljungquist

Med sig till HV71 fick Oscar sin jämnårige Frederikshavn-kompis Albert Schioldan. Det blev ändå lite spänt under de första dagarna i Jönköping.

– Jo, det var jättenervöst. Speciellt första dagen när man skulle presentera sig och man inte kunde språket. Som ung tänker man ändå en del på vad andra tänker och säger om en och så, så det är klart att det var lite nervöst. Men alla har varit väldigt trevliga och sköna och har tagit emot oss båda två väldigt bra. Jönköping känns redan som ett hem för mig, säger Oscar Fisker Moelgaard.

Den unge centern, som också kan spela ytterforward, inledde säsongen 2022/2023 i HV:s J20-lag där han sprutade in poäng. Det dröjde inte länge innan han blev uppkallad till A-laget, där han mer eller mindre direkt visade framfötterna och spelade till sig en ordinarie plats.

Annons

När SHL-säsongen kunde summeras stod Fisker Moelgaard noterad för fyra mål och tre assist på 41 spelade matcher.

– Det blev lite mer än vad jag hade hoppats på. Inför säsongen hade jag ju drömmar, jag hoppades få vara med på några träningar med A-laget och vara med i en match eller två. Nu står jag här med 40 SHL-matcher. Jag är glad och tacksam över att jag har fått chansen och att tränarna har gett mig ett sådant förtroende. Det har varit helt fantastiskt.

Oscar berättar att han har vuxit en hel del som både spelare och person under månaderna med A-laget och säger att han har lärt sig mycket av att vara runt välmeriterade spelare så som landsmannen Mikkel Boedker, Niklas Hjalmarsson och Taylor Matson.

Annons

För laget gick det dock ganska tungt. Visserligen klarade sig HV71 till slut kvar i SHL och slapp undan kvalspel efter en urstark avslutning, men under vintern var det ofta motigt.

– Stundtals var det jobbigt under säsongen och man har känt av pressen. Man vet ju hur mycket det här betyder för hela organisationen och för alla fans, HV hör hemma i SHL och det var skönt att vi lyckades hålla oss kvar. Nu får vi blicka framåt mot nästa säsong och förhoppningsvis göra det bättre, samtidigt som jag tycker att vi som lag ska vara stolta över det vi gjorde i slutet av den här säsongen.

”Jag tyckte direkt om HV som organisation och Jönköping som stad”, säger Oscar Fisker Moelgaard.

Bild: Carl Ljungquist

Men HV-säsongen är inte över för Oscar Fisker Moelgaard riktigt än. HV J18 och HV J20 har båda avancerat till kvartsfinal i sina respektive slutspel och Oscar har åldern inne för att spela med båda lagen.

– Det är våra juniortränare som bestämmer hur det blir, men jag kan spela med båda lagen och vill gärna hjälpa båda att gå så långt som möjligt i slutspelet. Det är kul att spela matcher och framför allt nu när det är slutspel, så det är något jag ser fram emot.

Annons

Senare i vår väntar U18-VM i Frankrike med Danmark. Och dessutom berättar Oscar att han har blivit uttagen i det danska A-landslagets bruttotrupp inför ”stora” VM.

– Jag ska åka dit och kanske träna med dem när vi är klara här. Det känns kul och det är stort för mig att få visa upp mig där. Att få representera sitt land i ett VM är bland det största man kan göra, så jag hoppas att jag lyckas med det. Men det är tuff konkurrens, så vi får se hur det blir.

Till sommaren väntar också den årligt återkommande NHL-draften, där Oscar Fisker Moelgaard med största sannolikhet kommer att bli tingad av någon av de 32 NHL-klubbarna.

Under säsongen har det flera gånger varit smockfullt med NHL-scouter på Husqvarna Gardens läktare. Det är ingen vild gissning att flera av dem har specialstuderat Oscar.

Annons

– Klart att man har tänkt på det lite grann. Det största man kan uppnå som hockeyspelare är att få spela i NHL och att det har varit lite fokus på mig under säsongen är jätteroligt. Det är något jag har försökt att njuta av för att inte lägga för mycket press på mina axlar och jag har bara försökt att fokusera på mitt spel och på det jag gör bra. Sedan får vi se vad som händer till sommaren, men man får väl drömma och drömmen är så klart att bli draftad i sommar.

Oscar Fisker Moelgaard sitter på ett avtal med HV71 som gäller till och med säsongen 2024/2025. Oavsett vad som sker i NHL-draften är hans plan just nu att fortsätta sin utveckling i HV-tröjan även kommande vinter.

– Ja, planen är att stanna kvar här och jag vill ta ytterligare steg i min karriär. Det ska bli jättespännande med en ny tränare (Tomas Montén) och ett lite nytt lag. Jag ser jättemycket fram emot nästa säsong och det ska bli väldigt roligt att spela framför HV-publiken igen, säger Oscar Fisker Moelgaard.

Annons

Oscar Fisker Moelgaard spelade 41 SHL-matcher för HV71 under säsongen 2022/2023. Här i en match mot Axel Rindells Timrå.

Bild: Carl Sandin/Bildbyrån

Fakta

Tidigare pojkjuniorstipendiater:

1972: Uno Magnusson, JOK, orientering och Hallby, skidor.
1973: Jan-Olof Eriksson, Bredaryd, orientering.
1974: Göran Backlund, Huskvarna KK, kanot.
1975: Zeljko Radetic, Värnamo, brottning.
1976: Zeljko Radetic, Värnamo, brottning.
1977: Zeljko Radetic, Värnamo, brottning.
1978: Magnus Pettersson, Jönköpings SS, simning.
1979: Michael Johansson, IKHP, friidrott.
1980: Jan Rosenlöw, Anderstorp, bowling.
1981: Ulf Johansson, IKHP, friidrott.
1982: Andreas Appelberg, June, bowling.
1983: Roger Claesson/Bo Ekros, Jönköpings RS, rodd.
1984: Joakim Holmquist, Jönköpings SS, simning.
1985: Joakim Andersson, Jönköpings SS, simhopp.
1986: Leif Jonsson, Habo, friidrott.
1987: Jesper Skantz, Vaggeryd, friidrott.
1988: Patrik Fredriksson, Huskvarna, tennis.
1989: Martin Svensson, Jönköpings SS, simning.
1990: Petter Isakson, Hallby, handboll.
1991: Jimmy Björk, Vaggeryd, friidrott.
1992: Zsolt Hegmegi, Jönköpings SS, simning.
1993: Karl Suneson, Bankeryd, segling.
1994: Johan Jüngling, Jönköping, squash.
1995: Per Lindgren, Huskvarna KK, kanot.
1996: Erik Hallqvist, Huskvarna KK, kanot.
1997: Martin Johansson, Jönköping, badminton.
1998: Peter Arnesson, IF Hallby SOK, skidorientering.
1999: Johnny Sigfridsson, Huskvarna KK, kanot.
2000: Johan Sundqvist, Jönköpings SS, simning.
2001: Karl Svensson, J-Södra, fotboll.
2002: Johan Claar, Jönköpings SS, simning.
2003: Marcus och Johan Palm, Jönköpings RS, rodd.
2004: Mattias Bjärsmyr, Husqvarna FF/IFK Göteborg, fotboll.
2005: Filip Rudenstam, IKHP, cykel.
2006: Erik Bergdahl, A6 IF, fäktning.
2007: Linus Junefelt, Jönköpings SS, simning.
2008: Niklas Hemselius, Jönköpings KK, kanot.
2009: Tobias Ludvigsson, IKHP, cykel.
2010: Jonas Gunnarsson, HV71, ishockey.
2011: Branimir Hrgota, J-Södra, fotboll.
2012: Anders Eriksson, Hovslätts IK, friidrott.
2013: Axel Pettersson, Jönköpings SS, simning.
2014: Martin Setterberg, IF Hallby SOK, mountainbike.
2015: Victor Johansson, Jönköpings SS, simning.
2016: Eric Rosjö, IF Hallby SOK, skidor.
2017: Erik Brännström, HV71, ishockey.
2018: August Höglund, IKHP, cykel.
2019: Tim Edberg, Huskvarna MK, motocross.
2020: Hannes Nyström, Jönköpings IK, innebandy.
2021: Victor Sjöholm, HV71, ishockey.
2022: Oscar Fisker Moelgaard, HV71, ishockey.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan