Annons

Annons

Annons

Senaste nytt om HV71

Låg bakom ”målvaktsundret” i KIK – nu klar för HV: ”Har gått ganska fort”

Efter elva raka säsonger har William Rahm lämnat HV71. Ny målvaktstränare och videocoach är 35-åringen Joel Gistedt.

– Jag blev oerhört glad när HV hörde av sig, säger Gistedt till JP/Jnytt-sporten.

Text

Kristianstads IK blev Joel Gistedts sista klubb som målvakt och 2019 var han med och spelade upp klubben från hockeyettan till hockeyallsvenskan.

Bild: Andreas Sandström/Bildbyrån

Annons

Redan i februari meddelade HV71 att målvaktstränaren William Rahm skulle lämna klubben efter säsongen 2022/2023. Rahm kommer att flytta till Schweiz, där ett nytt uppdrag väntar i klubben SCL Tigers.

På måndagen presenterade HV71 Rahms ersättare. Det blir Joel Gistedt, som närmast kommer från tre säsonger som målvaktstränare i hockeyallsvenska Kristianstads IK och som nu har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över tre år.

– Det känns fantastiskt kul, säger Joel Gistedt, som kommer att ingå i en ledarstab med den nye huvudtränaren Tomas Montén (tvåårskontrakt), den assisterande tränaren Pelle Gustafsson (tvåårskontrakt) samt en ännu icke namngiven assisterande tränare.

– Det har gått ganska fort sedan jag blev målvaktstränare, men jag har haft ett mål att ta mig upp till SHL igen och jag blev oerhört glad när HV hörde av sig. Det var ett lätt val efter att de hade gjort det, fortsätter Gistedt.

Annons

Annons

HV:s nye målvaktstränare är född i december 1987 och var som ung en mycket lovande målvakt som spelade juniorhockey i Frölunda. Säsongen 2005/2006 elitseriedebuterade han för Göteborgsklubben och 2007 NHL-draftades han av klubben som numera heter Arizona Coyotes men som då hette Phoenix Coyotes.

Joel Gistedt i BIK Karlskogas tröja säsongen 2015/2016.

Bild: Johanna Lundberg / Bildbyrån

Efter ett par år i Nordamerika återvände han till Sverige då det blev spel i Rögle säsongen 2010/2011.

Därefter blev det några år i såväl SHL som hockeyallsvenskan innan Gistedt hamnade i Kristianstads IK inför säsongen 2016/2017, en klubb han var med och förde upp från hockeyettan till hockeyallsvenskan och som han gjorde sina allra sista matcher i 2019/2020.

På grund av en knäskada lade Joel Gistedt målvaktsklubban på hyllan redan som 32-åring.

– Mitt knä var slut, kan man säga. Men jag kände under rehabperioden att jag inte var klar med hockeyn. Jag hade testat att jobba lite på ett vanligt sju till fyra-jobb, men kände att det inte var det jag ville göra och att det är hockeyn jag brinner för. När man inte är med i ett lag märker man hur roligt det är att vara det, säger Joel Gistedt.

Den förre målvakten, som spelade JVM för Sverige 2007, blev kvar i KIK, sadlade om till målvaktstränare och har blivit uppmärksammad för sitt jobb med burväktarna i Skåneklubben.

Under Gistedts första år som tränare slog Calle Clang, som för närvarande spelar i Rögle, igenom och vann guldgallret som seriens bästa junior. I fjol fick Frederik Dichow, numera i Frölunda, sitt stora genombrott på hockeyallsvensk nivå och under den gångna säsongen imponerade Filip Larsson, tidigare i HV71, stort mellan stolparna och var en av hockeyallsvenskans främsta målvakter.

Annons

Annons

Joel Gistedt slog igenom i Frölunda. Här på bild i ett möte med Jari Kauppilas HV71 säsongen 2007/2008.

Bild: Bildbyrån

Joel Gistedt själv är ödmjuk när han pratar om den succéutveckling hans adepter har haft i Kristianstad.

– Först och främst har jag haft hjälp av en bra sportchef som fick dem till klubben, sedan är det målvakternas eget driv som har varit grunden till allting och för mig har det varit otroligt roligt att jobba med sådana killar. Annars är det väl ingen hemlighet så, jag har försökt att hjälpa dem så gott jag kan och har försökt att mata dem med information.

Vad har du för styrkor som tränare, tycker du?

– Ja du, jag har ju inte varit det så länge än och vet knappt hur de andra jobbar heller. Jag har använt mig av det jag själv lärde mig som målvakt och så handlar mycket om att vara nyfiken och att lyssna, vara väl förberedd och att kolla mycket på video. Som med allt annat gäller det att vara passionerad för det man gör.

Joel Gistedt berättar att han känner HV-sportchefen Kent ”Nubben” Norberg lite grann sedan ”Nubbens” tid i Frölunda och under åren i Kristianstad kamperade han ihop med både klubbdirektören Johan Lindbom och forwarden Herman Hansson. Senare i vår går flytten till Jönköping.

– Jag har flickvännen i Göteborg, men hon har släkt i Jönköping och har Smålandsanknytning, så det känns roligt. Nu är jag sugen på att komma upp till Jönköping så fort som möjligt och ser fram emot att träffa allt folk runt omkring och att träffa laget. Sedan ska jag lära mig vårt videosystem och allt sådant också, säger Joel Gistedt.

Annons

Fakta

Joel Gistedt

Ålder: 35 år.

Moderklubb: Uddevalla HC.

Övriga klubbar som målvakt: Frölunda, San Antonio Rampage, Arizona Sundogs, Las Vegas Wranglers, Rögle, BIK Karlskoga, Leksand, Brynäs, Kristianstad.

Tidigare klubb som målvaktstränare: Kristianstad.

Aktuell: Klar som ny målvaktstränare/videocoach i HV71:s herrlag.

De tre senaste säsongerna har Joel Gistedt varit målvaktstränare i Kristianstads IK. Nästa klubbadress blir HV71.

Bild: Pelle Börjesson/Bildbyrån

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan