Annons

Annons

Annons

Senaste nytt om HV71

HV71 söker ny huvudtränare – minns ni alla de tidigare?

Vem blir HV-herrarnas huvudtränare säsongen 2023/2024? Den frågan är just nu högaktuell men det återstår att se vem det blir. Här har vi listat samtliga tidigare huvudtränare för HV71:s herrlag – från Folke Jörneke till Johan Lindbom.

Text

Annons

Folke Jörneke.

Bild: Arkivbild

Folke”Lolle” Jörneke, huvudtränare för HV71 1971-1972.

”Lolle” blev HV:s allra första tränare, då han ledde laget under klubbens premiärsäsong 1971/1972. Hade åren före HV:s bildande varit tränare för Husqvarna IF:s ishockeylag. ”När sen sammanslagningen blev av fick jag frågan om jag kunde ställa upp det första året för att börja ett lagbygge jag såg något bra i redan från början”, berättade han i en intervju med Jönköpings-Posten 2016. HV:s första säsong slutade med en sjundeplats i division 2 södra A.

Annons

Göte Wiklund.

Bild: Arkivbild

Annons

Göte Wiklund, huvudtränare för HV71 1972-1978.

34 år gammal tog han över tränarrodret i HV71, detta efter att han hade sett en annons i Sundsvalls Tidning. ”Det året pluggade jag till fritidskonsulent i Östersund tillsammans med bland andra ”Lill Strimma” Svedberg. Vi pratade om den där annonsen och att jag var intresserad. Då sa ”Strimma” att om inte jag tar det så skulle han ta det”, berättade Wiklund i en intervju med Jönköpings-Posten 2011. Var tränare under sex viktiga HV-år, där klubben tog stora stora kliv framåt och kvalade till elitserien.

Dan Hobér.

Bild: Arkivbild

Dan Hobér, huvudtränare för HV71 1978-1980.

Kom till klubben från IFK Kiruna och det har beskrivits att han hade en tuff och krävande ledarstil. Redan under Hobérs första år tog HV71 våren 1979 för första gången klivet upp till elitserien. Där blev det bara en säsong innan klubben degraderades och inför 1980/1981 lämnade Hobér för ett nytt uppdrag i AIK.

Timo Lahtinen.

Bild: Arkivbild

Timo Lahtinen, huvudtränare för HV71 1980-1983.

Ledde Södertälje till SM-guld 1985 och tog två SM-guld med Malmö under tidigt 90-tal. Har i svensk ishockeyhistoria också blivit känd för citatet ”äckligt disciplinerat”. Finländaren blev HV71:s första utländska tränare då han 1980 anslöt från Karlskrona IK. HV vann division 1 södra och kvalade till elitserien under samtliga Lahtinen-år, men lyckades inte ta klivet upp.

Thommie Bergman.

Bild: Håkan Falk

Annons

Annons

Thommie Bergman, huvudtränare för HV71 1983-1984.

Var som spelare en av de svenska pionjärerna i NHL, där han på 70-talet spelade för Detroit Red Wings. Avslutade sin aktiva karriär med spel i Södertälje säsongen 1982/83 och hoppade därefter direkt på ett tränaruppdrag i HV71. Förde HV till ett nytt elitseriekval under sin enda säsong i klubben.

Bror Hansson.

Bild: Arkivbild

Bror Hansson, huvudtränare för HV71 1984-1985.

Hade coachat i klubbar som Tyringe och Rødovre då han fick chansen som HV-tränare. Under Hanssons enda säsong i klubben tog HV71 för andra gången klivet upp till elitserien. Men någon fortsättning blev det inte för Hansson efter ett avancemang där en stark spelargrupp, med poängstarka profiler så som Roland Eriksson och Ivan Hansen, var starkt bidragande faktorer bakom framgången.

Curt Lundmark.

Bild: Bildbyrån

Curt Lundmark, huvudtränare för HV71 1985-1989.

Efter en lång tränarsejour i Västerås kom ”Curre” till elitserienykomlingen HV71 1985. Första säsongen blev succéartad. HV71 slutade trea i tabellen och tog sig till SM-semifinal, där man till slut fick se sig besegrat av Södertälje. Lundmark stannade i HV71 till 1989 och såg under den tiden till att etablera klubben i svensk ishockeys finrum. Efter HV-tiden rönte Lundmark stora framgångar med Tre Kronor och på hans långa meritlista finns dubbla VM-guld och ett OS-guld.

Lars-Erik Lundström.

Bild: Arkivbild

Annons

Lars-Erik Lundström, huvudtränare för HV71 1989–1993, 1998–2000.

Västgöten Lundström fick ta över ett HV71 som åren före hade haft svårt att lyfta. Inte heller Lundström lyckades göra HV71 till ett topplag i elitserien. En sjätteplats som bäst i serien och två SM-kvartsfinaler blev facit under första sejouren i klubben. Lundström kom tillbaka till HV71 i november 1998 då han ersatte Randy Edmonds. Han lyckades hålla HV kvar i elitserien och tog säsongen därefter klubben till SM-kvartsfinal. Delat ledarskap var tanken inför säsongen 2000/2001 då Lundström och Harald Lückner, utan uttalad huvudtränare, skulle leda HV men Lundström lämnade sin post redan i november 2000.

Annons

Håkan Nygren.

Bild: Arkivbild

Håkan Nygren, huvudtränare för HV71 1993–1994.

Med gedigna spelarmeriter från bland annat Skellefteå, Modo och Timrå inledde Nygren sin tränarkarriär i Bergeforsen i slutet på 1970-talet. Han hann sedan med att leda ett gäng klubbar innan han kom till HV71 med uppdrag att stärka klubben, som hade haft svårt att ta nästa kliv efter avancemanget till elitserien. Nygren lyckades väl inte riktigt utan förde HV till en niondeplats under sin enda säsong i klubben.

Sune Bergman.

Bild: Bildbyrån

Sune Bergman, huvudtränare för HV71 1994–1998.

Kom till HV71 1994, närmast från tränaruppdrag i IK Pantern. För HV-publiken var Bergman bekant sedan tidigare, inte minst som målvakt i det Troja-Ljungby som under 80-talets första hälft var något av en ärkerival. Bergman var en tuff och öppen tränare som tog HV71 till en åttondeplats i elitserietabellen under första säsongen och efter ett succéartat slutspel lotsade han laget till klubbens första SM-guld 1995. Den framgången lyckades Bergman och HV71 inte upprepa under de följande säsongerna trots att man hade riktigt bra lag på papperet men tre SM-kvartsfinaler blev det.

Annons

Randy Edmonds.

Bild: Johan Lindblom

Randy Edmonds, huvudtränare för HV71 1998.

Kanadensaren kom till HV71 inför säsongen 1998/1999 som en frisk fläkt, närmast från en treårig sejour i Mora som tränare och general manager. Edmonds kom med nya tankar och idéer, som inledningsvis tycktes landa mycket väl i HV71 eftersom laget gick väldigt bra på försäsongen. I elitserien gick det inte lika bra och efter en svag start på säsongen fick Edmonds sparken den 29 november 1998.

Annons

Harald Lückner.

Bild: Calle Jismark/Scanpix

Harald Lückner, huvudtränare för HV71 2000–2003.

Det blev ingen succé under första säsongen i HV71 då laget slutade på en tiondeplats i elitserietabellen men det var under Lückner som huvudtränare som HV71 började sin klättring mot toppen. Säsongen 2001/2002 slutade HV fyra i serien och tog sig till semifinal, något man bara hade gjort två gånger tidigare, 1985/1986 samt guldsäsongen 1994/1995, sedan senaste avancemanget till elitserien. En sjätteplats blev det året därpå och respass i kvartsfinalen innan Lückner lämnade.

Pär Mårts.

Bild: Hannu Einarsson JP

Pär Mårts, huvudtränare för HV71 2003–2007.

Det är väl ingen överdrift att påstå att det var under Pär Mårts som HV71 etablerade sig som topplag i elitserien. Redan första säsongen med Mårts som huvudtränare blev det succé – serieseger och klubbens andra SM-guld. 2004/2005, den så kallade lock out-säsongen då NHL-stjärnorna förstärkte elitserielagen, blev visserligen krisartad för HV som slutade på tionde plats och klarade sig från kval med ett nödrop men Mårts tog därefter laget tillbaka till toppen. Under hans två följande säsonger blev det en serieseger och en andraplats i elitserien samt två semifinalplatser i slutspelet. ”Ska jag sätta betyg på mig själv blir det kanske en fyra på den femgradiga skalan. Tillsammans med övriga ledare och HV-ledningen har jag fått vara med om att etablera HV som ett av svensk hockeys absoluta topplag. Det tycker jag att jag kan vara stolt över”, sade Mårts till JP-sporten om sin tid i HV efter semifinalförlusten mot Modo 2007.

Annons

Kent ”Lill-Kenta” Johansson.

Bild: Robert Eriksson

Annons

Kent ”Lill-Kenta” Johansson, huvudtränare för HV71 2007–2009.

Liraren ”Lill-Kenta” tog två SM-guld med Djurgården som spelare och hade däremellan ett antal lyckade säsonger i Schweiz. Som tränare kom han till HV71 2007 efter att under fem säsonger framgångsrikt ha lett Timrå. ”Lill-Kenta” fick ett vasst HV-lag att förfoga över, var omtyckt av spelarna och succén lät inte vänta på sig. Det blev både serieseger och SM-guld redan under första säsongen. ”Jag är framförallt stolt över mina spelare och mitt lag och skänker det en extra tanke i och med den här utmärkelsen”, sade ”Lill-Kenta” i ett pressmeddelande sedan han utsetts till Årets coach. Under hans andra säsong i HV71 blev det en fjärdeplats i elitserien och ny SM-final men den här gången fick HV nöja sig med SM-silver efter finalförlust mot Färjestad.

Janne Karlsson.

Bild: Robin Nordlud/Bildbyrån

Janne Karlsson, huvudtränare för HV71 2009-2011.

Var som spelare med om att ta HV71 upp i elitserien för första gången 1979 – och var med om att åka ur säsongen därpå. Karlsson lämnade HV71 och skördade sedan framgångar i Frölunda, främst som assisterande tränare med två SM-guld, innan han återvände till Jönköping och HV71. Som huvudtränare i HV gjorde Karlsson som sina två föregångare och vann guld första säsongen. ”Visst är det stort för mig som headcoach, men glöm inte att det är ett team bakom med Olausson, Ljungbergh, Högberg och alla andra. Utan deras fantastiska arbete hade det inte gått”, sade Karlsson i en intervju med JP-sporten efter guldet. Det blev serieseger även säsongen 2010/2011 men efter kvartsfinalförlust mot nykomlingen AIK fick Karlsson inte förnyat förtroende och kontraktet revs.

Annons

Ulf Dahlén.

Bild: Lennart Månsson/Bildbyrån

Ulf Dahlén, huvudtränare för HV71 2011-2013.

Annons

På 90-talet spelade Dahlén två säsonger för HV71 och var då en av elitseriens stora profiler. Efter en lång NHL-karriär slog Dahlén in på tränarspåret. Första huvudtränaruppdraget fick han i Frölunda och därefter återvände han till HV71 inför 2011/2012. Första säsongen blev det en tredjeplats i serien och sedan respass i kvartsfinalen mot Färjestad, år två blev Dahléns HV fyra i serien och föll i kvartsfinal mot Linköping. Den tredje säsongen på HV:s tränarbänk blev tuff och efter en trög höst fick Ulf Dahlén sparken i december 2013. ”Jag har gjort allt som stått i min makt för laget, har jobbat med det 24 timmar om dygnet. Och om man kan se sig i spegeln och ärligt säga att man jobbat maximalt, gjort allt man kan så bra man har kunnat, då kan man gå rakryggad också i ett läge som det här”, sade Dahlén till JP efter att han hade fått ta emot det tunga beskedet.

Torgny Bendelin.

Bild: Anna Tärnhuvud/Bildbyrån

Torgny Bendelin, huvudtränare för HV71 2013–2014.

Bendelin fanns redan i HV71 som ledarutvecklare och var en ”smidig” lösning att ta över som huvudtränare när Ulf Dahlén fick sparken den 15 december 2013. Bendelin lyckades i viss mån vända HV-skutan och tog via play in laget till SM-kvartsfinal men där tog det slut då Skellefteå vann med 4–1 i matcher. Bendelin konstaterade just detta i Jönköpings-Posten efteråt: ”Nu är det slut. Just nu är det svårt att analysera hela min tid (tre månader), men jag är nöjd över att vi klarade oss kvar. Vi hade inte gett upp den här matchen på förhand och tycker att vi gjorde en bra match” sade den avgående HV-tränaren efter den femte kvartsfinalen.

Annons

Andreas Johansson.

Bild: Elin Elderud

Andreas Johansson, huvudtränare för HV71 2014-2015.

Den förre NHL-spelaren kom till HV71 som en ny och spännande tränare. Han hade under sitt första huvudtränaruppdrag räddat kvar Södertälje i hockeyallsvenskan och skrev på ett tvåårskontrakt med HV71. ”Min målbild nu är att vi ska bli bättre. Varje dag vi kommer till jobbet ska vi bli bättre”, sade Johansson till Jönköpings-Posten i samband med att han hade presenterats av sin nya klubb. SHL-säsongen slutade med en femteplats och därefter uttåg efter förlust i kvartsfinal mot Linköping. För Johansson blev den sista matchen mot Linköping också hans sista på HV:s tränarbänk. Efter interna stridigheter lämnade han klubben i slutet av maj 2015. ”Vi har hela tiden haft ambitionen att korrigera de fel och brister som uppdagats under säsongsutvärderingen, men vi har nu kommit till en punkt där vi inte kan hitta en form för fortsatt samarbete. Därför har jag valt att ta detta beslut”, sade Johansson till klubbens webbplats.

Annons

Johan Lindbom.

Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

Johan Lindbom, huvudtränare för HV71 2015-2018 och 2023.

SM-guldhjälten från 1995 fick ta över huvudtränarsysslan i HV71 efter några turbulenta veckor, där Andreas Johansson lämnade klubben under uppmärksammade former. Våren 2017 ledde Lindbom HV71 till klubbens femte SM-guld efter ett sanslöst finaldrama mot Brynäs, som avgjordes först i förlängning i den sjunde och avgörande finalmatchen. Fick efter en knackig period sparken från HV71 i november 2018. Återvände som klubbdirektör inför säsongen 2021/2022 och tog i slutet av januari 2023, i ett till synes hopplöst läge, åter över som huvudtränare för HV71, då han ersatte sparkade Tommy Samuelsson. Lindbom och hans tränarkollegor skakade i slutskedet av säsongen 2022/2023 liv i HV71, laget tog nödvändiga poäng i jakten på att undvika kvalspel och landade till slut på elfte plats i tabellen.

Annons

Stephan ”Lillis” Lundh.

Bild: Simon Hastegård/Bildbyrån

Stephan ”Lillis” Lundh, huvudtränare för HV71 2018–2020, 2021.

Rutinerade ”Lillis” kom till HV71 som assisterande tränare inför 2016/2017 och fick direkt vara med om att uppleva ett SM-guld. Fortsatte som assisterande tränare fram till november 2018 då han tog över som huvudtränare, vilket han fortsatte att vara över säsongen 2019/2020. Han lämnade sedan HV71 men kom tillbaka i klubben som assisterande tränare mitt under säsongen 2020/2021 och fick ta över som huvudtränare i januari 2021 då Nicklas Rahm fick gå. ”Lillis” lyckades dock inte rädda kvar HV71 i SHL utan det blev degradering till Hockeyallsvenskan. ”Jag är enormt besviken på mig själv. Det är möjligt att jag undervärderade situationen och övervärderade mig själv där i januari när jag kom in där för jag trodde vi skulle vända detta”, sade han till JP/Jnytt efter uttåget.

Annons

Nicklas Rahm.

Bild: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Nicklas Rahm, huvudtränare för HV71 2020–2021.

HV-kille som var med om att vinna klubbens första SM-guld som spelare 1995. Efter att ha lämnat klubben 1999 var han tillbaka som assisterande tränare 2016/2017. Inför säsongen 2020/2021 presenterades Rahm som huvudtränare men fick lämna posten redan i januari 2021 efter mindre bra sportsliga resultat. ”Jag hade så klart högre förväntningar på vårt lag och på vad vi tillsammans skulle kunna uppnå. Vi kom inte i närheten av det och det är en stor besvikelse”, sade Rahm till JP/Jnytt efteråt. Nicklas Rahm var före tiden som tränare i HV71 engagerad i Växjö och är nu tillbaka i den på senare år så framgångsrika Smålandsklubben som assisterande tränare.

Annons

Tommy Samuelsson.

Bild: Carl Sandin/Bildbyrån

Tommy Samuelsson, huvudtränare för HV71 2021–2023.

Värvades som huvudtränare till det HV71 som fick börja om i Hockeyallsvenskan 2021/2022. Samuelsson, med en diger meritlista i bagaget både som spelare och tränare, gjorde succé i HV under sin första säsong och förde direkt klubben tillbaka till SHL. ”Det är ju en lättnad givetvis. Man tänker på all uppbackning som vi har haft från alla håll och kanter”, sade Samuelsson till JP/Jnytt-sporten efter avancemanget. Det gick tyngre för Samuelsson och hans lag efter återkomsten till högsta serien och på grund av mindre bra resultat och en placering i botten av tabellen fick Samuelsson sparken i slutet av januari 2023.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan