Annons

Annons

Annons

Senaste nytt om HV71

DOKUMENT: HV71 reste sig på nio – kom undan med ett nödrop

HV71 var ett av lagen som tippades vara med och slåss om SM-guldet inför SHL 2022/2023, hölls högt av de flesta experter men det blev en säsong av nervös bottenstrid och supportrars nagelbitande.

HV71:s säsong började med hopp och förtröstan, övergick i totalt mörker, andan i halsen och slutade i en djup suck av lättnad.

Så här var det, månad för månad…

Text

Annons

Maj 2022 – Tillbaka i SHL och lagbygget börjar

Onsdagen den 4 maj och HV71 är tillbaka i SHL efter endast en säsong i hockeyallsvenskan. I den sjätte finalmatchen i Umeå avgör Fredrik Forsberg mötet med Björklöven då han 45 sekunder in på den andra förlängningsperioden skjuter sitt tredje mål för kvällen fram till 3–2, vilket innebär att HV71 vinner med 4–2 i matcher.

HV71:s nye sportchef Kent ”Nubben” Norberg inleder omgående sitt lagbygge och ett par dagar efter avancemanget meddelas att klubben har förlängt kontrakten med bröderna Marcus och Jonathan Davidsson.

Tidigt står det också klart att Zion Nybeck och Daniel Norbe lämnar HV för fortsatt spel i AIK respektive Södertälje.

Eric Martinsson presenteras som första nyförvärv efter HV:s återkomst till SHL.

Bild: Michael Erichsen/Bildbyrån

Annons

Annons

HV71 landar ett på papperet riktigt klassförvärv då man presenterar Eric Martinsson, som nu återvänder efter en säsong i KHL och Barys Nur-Sultan och skriver treårskontrakt med HV.

”Den främsta anledningen är att man känner en stor hunger och revanschlust med tanke på hur det slutade senast jag var här”, säger Martinsson till JP/Jnytt om anledningen till att han väljer att flytta tillbaka till HV71.

I mitten av månaden görs också klart med Rasmus Bengtsson från Djurgården och Herman Hansson från Kristianstad.

Assisterande tränaren Tobias Thermell flyttar till Örebro och även på spelarsidan fortsätter det att hända massor i HV-truppen. Filip Westerlund värvas från Timrå, målvakten Joni Ortio plockas in från Barys Nur-Sultan och Lucas Elvenes återvänder till Sverige och HV efter några säsonger i AHL.

Samtidigt gör ”Nubben” plats för fler nyförvärv då han meddelar att HV71 inte kommer att skriva nya kontrakt med Filip Larsson, Pontus Netterberg, Max Wennlund, Tyler Kelleher, Hunter Shinkaruk, Jonathan Wikström, Andreas Söderberg, Tommi Huhtala och David Ullström.

Simon Önerud lägger sig på operationsbordet i slutet av månaden för att åtgärda sin knäskada och det står klart att han kommer att missa stora delar av den kommande säsongen.

Kontraktet bryts med Jesper Kokkonen, som fortsätter karriären i Västerås, och även Myles Powell försvinner från HV71. Oskarshamn blir ny klubbadress för kanadensaren. Kent ”Nubben” Norberg berättar dessutom att inte heller de kontrakterade spelarna Oliver Bohm, Alexander Ytterell och Christoffer Törngren ingår i klubbens framtidsplaner.

Johan Åkerman, succéback i HV under två säsonger för 15 år sedan återvänder till klubben, nu som assisterande tränare.

Bild: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Juni 2022 – Som HV-supportrarna hade väntat…

Tobias Thermells ersättare presenteras i form av Johan Åkerman, som spelade i HV71 2006–2008 och nu återvänder till klubben som assisterande tränare i en stab som i övrigt består av Tommy Samuelsson, Fredrik Stillman och målvaktstränaren William Rahm.

Annons

”Det känns jättebra. Jag har många bra minnen från tiden som spelare i HV71, hade två framgångsrika år där och nu har jag en bra känsla inför det här”, säger Johan Åkerman till JP/Jnytt-sporten.

Annons

HV71 tillkännager att man under säsongen kommer att hissa upp Martin Thörnbergs nummer 10 i taket i Husqvarna Garden.

Ett rykte om att NHL-backen Anton Strålman kan vara på väg att flytta hem till Sverige och att HV71 i så fall skulle vara aktuell som ny klubbadress. ”Nubben” bekräftar att intresse finns från HV:s sida.

HV71 förstärker på centersidan då man plockar in den finländske OS-guldmedaljören Joonas Nättinen från Severstal Cherepovets och Sam Vigneault från Modo. Senare under juni presenteras ytterligare en ny center i den amerikanske OS-kaptenen Andy Miele, som närmast kommer från Lausanne.

På årsmötet redovisar HV71 ett postivt resultat på 4.5 miljoner kronor och Anders Wilander väljs om som ordförande.

André Petersson har ryktats vara på väg tillbaka till HV71 nästan ända sedan han lämnade klubben 2011. Nu blev det verklighet till många HV-supportrars glädje.

Bild: Axel Boberg/Bildbyrån

Den ryske agenten Aljosa Pilko går ut med uppgiften att såväl André Petersson som Mattias Tedenby är klara för en återkomst till HV71. En vecka senare presenteras Petersson av HV71. Forwardsstjärnan har skrivit treårskontrakt med klubben.

”Det är fantastiskt! Jag har gått runt och varit sugen på att spela i HV71 ett par år och att det nu äntligen är klart känns naturligtvis bra. HV71 betyder mycket för mig”, säger Petersson i ett pressmeddelande.

Tungt NHL-meriterade dansken Mikkel Boedker berättar själv för danska TV2 att han är klar för HV71, något som också klubben bekräftar strax därefter.

Juli 2022 – Publikfavoriten är tillbaka

Två unga HV-talanger väljs i den årliga NHL-draften, Alexander Suzdalev i den tredje rundan av Washington Capitals och Nils Juntorp i den sjätte av Chicago Blackhawks.

Publikfavoriten Mattias Tedenby skrev på ett fyraårskontrakt med HV71 och presenterades i juli.

Bild: Tobias Sterner/Bildbyrån

Annons

HV71:s SHL-trupp börjar allt mer ta sin form och ytterligare en pusselbit faller på plats då Mattias Tedenby blir officiellt klar för klubben. Tedenby återvänder till HV efter några säsonger i Schweiz och KHL och skriver på ett fyraårskontrakt.

”Jag har ju spelat ganska många säsonger i HV tidigare och jag har saknat den härliga känslan i klubben och alla vänner man skaffat sig under åren.Det ska bli väldigt kul att få vara med på den här nya resan”, säger Tedenby till JP/Jnytt.

Annons

Alexander Suzdalev hann inte mer än bli draftad av Washington Capitals innan han också väljer att lämna HV för spel i just Washingtons organisation.

Augusti 2022 – HV71 går på is

Eftersom den gångna säsongens lagkapten Simon Önerud kommer att missa stora delar av kommande säsong på grund av sin operation beslutas att Taylor Matson ska ta över C:et på bröstet. Assisterande kaptener blir André Petersson och Andy Miele.

Taylor Matson utses till ny lagkapten i HV71.

Bild: Axel Boberg/Bildbyrån

Den 8 augusti gör HV71 säsongens första ispass inför stor publik i Husqvarna Garden.

Första träningsmatchen är den mot Malmö den 18 augusti. Skåningarna vinner med 5–4 efter HV-mål av André Petersson, Joonas Nättinen, Chad Billins och Hugo Fransson.

”Man vill alltid vinna oavsett om det är första eller sista matchen för säsongen. Men det är klart att det fanns några positiva delar. Vi gjorde fyra mål, vårt powerplay såg bra ut och vårt ”PK” såg bra ut”, säger HV-tränaren Tommy Samuelsson efter matchen.

HV71 besegrar Rögle i träningsmatch med 4–2 efter mål av Jonathan Davidsson, Tyler Vesel, Mattias Tedenby och Taylor Matson.

”I första matchen orkade man kanske tio sekunder, idag ungefär tjugofem. I nästa match orkar jag förhoppningsvis trettio”, säger målskytten Tedenby till JP/Jnytt efter matchen.

Anton Strålman har omgärdats av rykten under hela sommaren och sportchefen Kent ”Nubben” Norberg har hoppats på en övergång till HV71 men i slutet av augusti lämnar Strålman besked om att det inte blir något med HV den här gången.

Annons

Joonas Nättinen, Tyler Vesel och Andy Miele gör målen när HV71 besegrar Oskarshamn med 3–1.

”Vi är absolut på rätt väg. Det finns saker som vi gör riktigt bra ute på isen och enheterna svetsas samma mer och mer”, summerar lagkaptenen Taylor Matsson efter andra raka segern.

Den tidigare publikfavoriten och mångårige HV-spelaren Oscar Sundh får en ny roll i klubben som assisterande sportchef och scout.

September 2022 – Imponerande försäsong – men SHL då…?

HV71 fortsätter att rada upp segrar i träningsmatcherna. I tur och ordning besegras Leksand, Örebro (efter förlängning), Linköping och Djurgården.

”HV är trots allt nykomling och det ska man ha respekt för. Men samtidigt tycker jag att man har ett ganska starkt lag på papperet. Med lite flyt på vägen tror jag inte alls att det är omöjligt för denna HV-upplaga att knipa en topp sex-placering i grundserien”, skriver JP/Jnytt-sportens Carl Ljungquist efter genrepet mot Djurgården.

Annons

På den obligatoriska SHL-uppträffen, oftast med tränare och lagkaptener som får berätta lite om sina lag, blir HV71 något av en guldfavorit då de lika obligatoriska tränartipsen delges.

En hel del är positivt runt HV71 efter försäsongen.

SHL-premiären borta mot Luleå blir däremot en seg historia för HV71 och norrbottningarna vinner med 3–0 efter att HV bara skjutit totalt 13 skott på mål.

”Hemmalaget var helt enkelt numret större. En oerhört blek premiärinsats av HV71”, skriver JP/Jnytt-sportens Carl Ljungquist.

I andra matchen mot Malmö gör HV71 inte heller någon spelmässigt bra insats men lyckas ändå knipa två poäng efter att ha hämtat upp tvåmålsunderläge i tredje perioden och André Petersson avgjort i straffläggningen.

I följande match mot Leksand ser det betydligt bättre ut spelmässigt men HV får nöja sig med en poäng sedan Leksand avgjort i förlängning. ”Det enda som fattades var egentligen det där sista – att sätta dit pucken. En inte helt oviktig detalj visserligen”, skriver JP/Jnytt-sportens Patrik Sjöblom.

Fredrik Forsberg, som sköt HV71 tillbaka till SHL, var frustrerad i slutet av september.

Bild: Michael Erichsen/Bildbyrån

Annons

Att HV har svårt att prestera på topp under en hel match och att få med sig trepoängare understryks borta mot Timrå, som vinner efter förlängning. ”Vi sabbade matchen i första som var en katastrofperiod. Då spelade vi inte så som vi ska”, säger Fredrik Forsberg, som åtminstone fixar en poäng med sitt kvitteringsmål i tredje perioden.

Oktober 2022 – Backstjärnan värvas in

Det fortsätter att gå trögt för HV71, som i början av oktober endast tar två poäng och radar upp fyra förluster mot Oskarshamn, Örebro, Linköping och Rögle. Mattias Tedenby åker dessutom på en skada i matchen mot Oskarshamn och blir, ska det visa sig, borta från hockeyn ett bra tag.

”Problemet är att HV har ruskigt svårt att göra mål för närvarande. Noll mål mot Örebro, ett mål mot Linköping senast och ett mål nu mot Rögle. Två mål på tre matcher alltså och då är det svårt att vinna”, skriver JP/Jnytts Donald Sandström efter Röglematchen.

Lucas Elvenes, som inte har kommit rätt in i HV71, lämnar klubben och går till seriekonkurrenten Leksand.

Annons

Sportbladet kommer med uppgifter om att Isac Brännström är klar för en övergång från Luleå till HV71 till kommande säsong.

Det blir i alla fall ett trendbrott när HV71 besegrar Brynäs och tar två poäng efter övertidsmål av Fredrik Forsberg.

”Dynamiken och stämningen är bra. Spelet kommer mer och mer, det som fattas just nu är målskyttet men det kommer det också”, tror André Petersson efteråt.

HV71 förstärker på backsidan, värvar Joey LaLeggia från SHL-konkurrenten Timrå.

Backen Joey LaLeggia värvas från Timrå, är med i HVTVLIVE och blir intervjuad av HV:s kommunikationsansvarige Johan Freijd under matchen mot Skellefteå. LaLeggia skulle visa sig bli en succévärvning…

Bild: Carl Sandin/Bildbyrån

HV71 följer upp segern mot Brynäs med en tvåpoängare mot Skellefteå och därefter inkasserar man första trepoängaren – mot Växjö i säsongens elfte match som också råkar vara Joey LaLeggias debut i HV-tröjan.

”Det var en konstig situation men saker händer snabbt i den här branschen. Nu är jag bara väldigt glad över att vara här. Jag har fått så varmt välkomnade från alla”, säger LaLeggia till JP/Jnytt-sporten efter drömdebuten.

Annons

Men säg den HV-glädje som varar. Fem förluster följer på första trepoängaren och HV71 drabbas av nya skador när både Mikkel Boedker och Joonas Nättinen får kliva av.

I den här vevan lånas Victor Sjöholm ut till Södertälje under fyra matcher.

November 2022 – Legendaren gör comeback

HV blandar och ger, men förlorar fortsatt mer än vad laget vinner. På månadens sju matcher blir det tre segrar och fyra förluster. Efter den risiga starten fortsätter Kent ”Nubben” Norberg att bygga om truppen.

Forwarden Radan Lenc värvas in från SHL-konkurrenten Frölunda och den 10 november, då HV håller ett medlemsmöte, meddelas det att den trefaldige Stanley Cup-mästaren Niklas Hjalmarsson, som först började träna med HV71 i slutet av oktober, har skrivit på ett kontrakt som gäller resten av säsongen.

Niklas Hjalmarsson har tre Stanley Cup-titlar med Chicago Blackhawks på meritlistan. I november gjorde han comeback i HV71.

Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

”Det här känns väldigt kul och inspirerande och jag är taggad på att dra igång”, säger Niklas Hjalmarsson till JP/Jnytt-sporten.

Den 24 november gjorde Hjalmarsson sin första HV-match sedan säsongen 2006/2007. Men comebacken blev ingen dundersuccé, då HV71 fick stryk med 4–6 borta mot Skellefteå AIK.

Annons

”Det kändes att det var första matchen, kan man säga”, säger Hjalmarsson när han pratar med JP/Jnytt strax efter matchen.

”Men jag räknar med att bli bättre och bättre ju längre det går och ju fler matcher jag får spela”, fortsätter han.

Den 24 november var också kvällen då hockey-Sverige nåddes av det dystra beskedet att den svenske ishockeyikonen Börje Salming hade avlidit i sviterna av sjukdomen ALS. Inför den andra perioden mellan Skellefteå och HV71 radade båda lagens spelare upp sig på isen och en tyst minut hölls för att hedra Börje Salming.

”Alla vet vad han var för en hockeyspelare. Men han var också en otroligt stor människa som brydde sig om alla. En bra kamrat ut i fingerspetsarna och det tycker jag är det viktigaste”, säger HV71:s assisterande tränare Fredrik Stillman, som 1992 ingick i samma OS-lag som Börje Salming.

Annons

Backen Rasmus Bengtsson lånas ut till Oskarshamn.

December 2022 – Tungt men det finns hopp för framtiden

HV71 inleder december på bästa sätt. Först besegras Leksand med 2–1 på bortaplan i en tät match efter mål av Herman Hansson (hans första) och Oscar Fisker Moelgaard och sedan kör HV över Rögle med 6–2 efter bland annat fyra poäng av Emil Andrae. Mattias Tedenby blev dessutom målskytt i comebacken och är inne på att tiden vid sidan av isen har varit jobbig men nyttig.

”Ja, det tror jag. Jag har fått ställa om lite. I KHL var det liten is och man behövde inte åka exakt lika mycket, så nu när jag var skadad körde jag mycket mer kondition. Det tycker jag har hjälpt, då orkar man lite mer på den stora isen”, säger Tedenby till JP/Jnytt-sporten.

Är HV71 på gång, ska det äntligen lossna på allvar?

Nej, inte direkt. 4–7 hemma mot Örebro följs av ytterligare fem förlustmatcher och endast tre poäng.

”Arbetsinsatsen visar att det finns hopp trots allt. Nu gäller det att vässa till avsluten, få hål på motståndarnas målvakt”, skriver JP/Jnytt-sportens Donald Sandström efter sjätte förlusten i rad – 1–2 mot Växjö.

Under december sker förändringar i HV-truppen. Bröderna Jonathan och Marcus Davidsson lämnar för spel i finländska Tappara. In kommer den amerikanske centern Nick Shore, som hämtas från schweiziska HC Ambrì-Piotta, och den finländske backen Oliwer Kaski, tidigare i schweiziska Lugano.

Den 17-årige dansken Oscar Fisker Moelgaard har under säsongen fått chansen och kommit in och tagit för sig. Han belönas med ett A-lagskontrakt – och för den delen lite senare med en körkortsutbildning såsom Årets junior i HV71.

Bild: Axel Boberg/Bildbyrån

Annons

Dessutom blir det klart att den 17-årige danske talangen Oscar Fisker Moelgaard får ett A-lagskontrakt som sträcker sig över säsongen 24/25. Victor Sjöholm, som under december försvinner i väg på junior-VM, förlänger sitt kontrakt, också det över 24/25.

Efter de svaga HV-resultaten blir trycket på sportchefen Kent ”Nubben” Norberg allt hårdare. På JP/Jnytt-sportens fråga om han har förtroende för tränarstaben svarar ”Nubben”:

Annons

”Ja, det har jag. Jag är helt övertygad om att Tommy, ”Stille” och Johan är rätt personer. Det är inte enkelt att ställa sig i ett SHL-bås med en sådan kravbild som det finns på HV71. Vem som helst klarar inte det”.

Januari 2023 – Plötsligt händer allt – men hjälper det?

Det nya året inleds med att HV71 byter lagkapten. Taylor Matson tar ett kliv bakåt och blir assisterande medan Niklas Hjalmarsson tar över C:et.

Just den rockaden hjälper inte HV71 i Skellefteå där hemmalaget är flera klasser bättre och vinner med 7–2. Joni Ortio lämnar över målvaktsspaden till Jonas Gunnarsson efter fem insläppta men HV är aldrig nära.

Martin Thörnbergs nummer 10 hissas upp i taket i Husqvarna Garden inför matchen mot Brynäs den 5 januari.

Bild: Carl Sandin/Bildbyrån

”Vi mötte ett ruggigt bra motstånd, bästa laget vi har mött hittills och med den starten vi får blir det givetvis ännu svårare”, säger HV-tränaren Tommy Samuelsson till JP/Jnytt-sporten efter matchen.

Före matchen mot Brynäs den 5 januari hissas Martin Thörnbergs nummer 10 upp i taket i Husqvarna Garden. Om den ceremonin gav någon positiv effekt på HV-spelarna ska vi låta vara osagt men HV71 vann i alla fall med 3–1 och bröt sin sju matcher långa förlustsvit.

HV71 spelar bra också i följande match mot Rögle men Ängelholmslaget lyckas vinna med 2–1.

Charles Berglund presenteras som ny assisterande tränare i HV71 och då som ersättare till Johan Åkerman.

Bild: Bildbyrån

Kent ”Nubben” Norberg som har laborerat friskt med truppen under säsongen provar nu nästa krisdrag – att byta assisterande tränare. Johan Åkerman ersätts av Charles Berglund.

”Det här är en tanke som jag har haft en tid och det handlar inte om att Åkerman har gjort ett dåligt jobb utan mer att de tre i ledarstaben har varit lite för lika som människor. Det har blivit samma typ av ledarskap från samtliga”, förklarar ”Nubben” för JP/Jnytt-sporten.

Annons

Annons

Men något riktigt trendbrott är inte i sikte under januari. På månadens sju återstående matcher lyckas HV71 bara skrapa ihop fem poäng.

Backen Filip Westerlund lånas ut till finländska Ilves och en vecka senare blir det klart att Daniel Glad lämnar HV71 och skriver på för allsvenska Djurgården.

Mot Örebro åker nye kaptenen på en hjärnskakning och spelar, skulle det visa sig, inte mer under säsongen. Simon Önerud är å andra sidan tillbaka efter sin knäoperation, gör sin första match på nästan nio månader hemma mot Luleå men lyckas inte hjälpa sitt HV till seger.

”Det var grymt roligt att vara tillbaka på isen men tråkigt att det gick som det gick i matchen. Tråkigt att vi inte kan bjuda på en bättre insats när det är 7000 på läktarna”, säger Önerud till JP/Jnytt-sporten efter 2–5-förlusten.

På måndagen efter förlusten mot Luleå förbereder HV71 sig i vanlig ordning och Tommy Samuelsson, Fredrik Stillman och Charles Berglund håller i träningen inför mötet med Timrå.

Tommy Samuelsson och Fredrik Stillman får sparken som HV-tränare i januari.

Bild: Carl Sandin/Bildbyrån

Vid lunchtid samma dag får Samuelsson och Stillman besked om att de inte längre är HV-tränare. In kliver istället klubbdirektören Johan Lindbom, som huvudtränare, och tidigare Dalentränaren Pelle Gustafsson som assisterande.

”Vi har ju förstärkt laget under säsongen men vi har inte lyft som förväntat och vi kom fram till att vi måste göra ytterligare åtgärder. Det här är de tråkigaste besluten som finns men det var ett riktigt beslut och vi skäms inte för det. Styrelsen var enig”, säger HV:s ordförande Anders Wilander om tränarbytet.

”De gör det här för sakens skull, det vill säga de gör det för HV:s överlevnad i SHL. Men man måste kunna ”fejsa” besluten man tar i förhållande till de personer det berör, ”fejsa” det på ett bättre sätt än att skicka en budbärare”, säger Samuelsson om att det var Kent ”Nubben” Norberg som lämnade beskedet.

Annons

I Lindboms och Gustafssons första match som HV-tränare blir det förlust 1–3 hemma mot Timrå.

”Det var väl inte den här starten som man önskade. Jag tycker att vi skapade tillräckligt många chanser för att i alla fall få med oss någon poäng”, säger Lindbom till JP/Jnytt-sporten.

Annons

Någon tvekan till att tacka ja när han fick frågan om att ta över som HV-tränare fanns dock aldrig, menar Lindbom, som tar nya tag inför returmötet med Timrå på bortaplan.

Februari 2023 – Nya tränarteamet hittar rätt

Tidigare assisterande tränare Fredrik Stillman talar ut efter att ha blivit sparkad från HV71, menar att allt inte står rätt till i klubben, att det framför allt saknas tålamod och tro på det man gör.

”Det finns ingen övertygelse, eller det finns ingen fundamental tro eller uthållighet i HV. Man säger att man vill göra rätt men när man stöter på problem så kan man inte identifiera dem utan man skjuter från höften och så blir det de här klyschiga sakerna som att sparka tränare”, säger Stillman till JP/Jnytt-sporten.

HV71 gör inte alls någon bra insats i Timrå men lyckas på något underligt sätt vinna matchen med 2–1.

”Ett underlägset HV71 reste sig på nio, ja nästan nio och en halv kan man säga, fick till en kvittering genom Joey LaLeggia innan Oliwer Kaski slog till med sitt första mål bara minuten senare”, skriver JP/Jnytt-sportens Donald Sandström efter matchen.

Dagen efter matchen svarar Johan Lindbom på Fredrik Stillmans kritik:

”Givetvis är det ett mål att ha kontinuitet och bygga något över tid. Men jag har hört att det skrivs i media att det är kaos i hela föreningen. Det är absolut inte något kaos här. Det är de sportsliga resultaten för herrlaget som inte går vägen”, säger han till JP/Jnytt-sporten.

HV71 får fart på målskyttet hemma mot Malmö och vinner med hela 5–1 efter bland annat två mål av Oliwer Kaski.

”Frågan vi måste ställa oss - med elva omgångar kvar av grundserien – har vi räknat ut det här gänget för tidigt?”, skriver JP/Jnytts Donald Sandström.

Annons

HV71 går vidare, plockar en poäng mot Luleå och det som uppmärksammas mest kring den matchen är att lagen saknar sina stjärnor André Petersson respektive Isac Brännström – som istället tränar med Tre Kronor.

”Att två tongivande spelare sedan inte får vara med och spela med sina klubblag då de i stället ska träna med Tre Kronor inför en sval landslagsturnering känns som rent vansinne”, skriver JP/Jnytts Carl Ljungquist.

HV71 börjar plötsligt plocka massa poäng under ledning av de nya tränarna Johan Lindbom och Pelle Gustafsson (längst till vänster läkaren Jonas Kalman)

Bild: Pär Olert/Bildbyrån

Annons

HV71 har en hel veckas uppehåll på grund av att matchen mot Luleå har flyttats och under uppehållet passar klubben på att låna in den finländske backen Kalle Maalahti för resten av säsongen.

Och HV71 fortsätter att ta poäng både här och där, vinner mot Frölunda och Färjestad, förlorar visserligen borta mot ett starkt Växjö men är snabbt uppe i sadeln igen och räknar in segrar mot Örebro, Linköping och Rögle.

Joey LaLeggia passerar David Petrasek som den HV-back som gjort flest mål under en säsong då han gör sitt 15:e och 16:e mot Linköping.

”Ängsligheten är borta. Nerverna verkar heller inte vara några problem längre”, skriver JP/Jnytts Donald Sandström efter 5–2-segern mot Rögle.

Det blir klart att målvaktstränaren William Rahm lämnar HV71 efter elva säsonger i klubben för att flytta till schweiziska SCL Tigers.

Mars 2023 – HV71 kan andas ut

Det är sorg i HV71 sedan man nåtts av beskedet att klubbprofilen och eldsjälen Janne ”Tjuren” Lindberg gått bort 82 år gammal.

Andy Miele avgör i förlängningen borta mot Leksand, vilket innebär att HV71 nu är tre poäng och en massa plusmål före Brynäs i kampen om att undvika en kvalplats.

”Den senaste månaden, efter tränarrockaden, har HV-laget förvandlats till något av en maskin. Man tuggar på, kämpar vidare och fortsätter att försöka framåt – oavsett hur illa det ser ut och hur tufft utgångsläget är i matcherna”, skriver JP/Jnytts Carl Ljungquist.

Annons

Med tre omgångar kvar av SHL har HV71 möjlighet att i princip säkra kontraktet då man möter just Brynäs på bortaplan. En svag start förstör emellertid kvällen för HV71. Brynäs går fram till 3–0 i första perioden, vinner till slut med 5–3 och håller spänningen vid liv.

”Någonstans däruppe sitter säkert den gamle filmregissören Alfred Hitchcock och skrockar belåtet. Hitchcock var en mästare på att hålla på avslöjandet ända till slutsekunderna och det känns som att han har ett finger med i det här spelet också”, skriver JP/Jnytts Donald Sandström efter förlusten mot Brynäs.

Joni Ortio var tidigare under säsongen bra – men inte mer. Under de avslutande 15 omgångarna blev han den matchvinnarmålvakt HV71 förmodligen hoppades att han skulle vara.

Bild: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Men HV får en ny ”matchboll” i nästa omgång då man tar sig an tuffast möjliga SHL-motstånd, serieledande Skellefteå, hemma i Husqvarna Garden. HV:s prestation är så gott som prickfri när tvåmålsskytten André Petersson gör en suverän insats, precis så som han har gjort de senaste månaderna, och målvakten Joni Ortio, som håller sin första nolla för säsongen, genomför matchen på samma formidabla sätt. HV71 vinner med 3–0 och samtidigt förlorar Brynäs med 0–4 mot Timrå. Nu skiljer det tre poäng och 16 mål till HV:s fördel mellan lagen.

Annons

”Det är klart. ”Nubben” kan börja bygga truppen redan idag med sikte på nästa år. Trots att HV:s sportchef Kent Norberg, tränarna Challe Berglund och Johan Lindbom, spelare och ledare efter matchen kategoriskt vägrade att hålla med om att platsen är säkrad, så kan jag göra det åt dem i stället. Vi tar det en gång till. Det är klart...”, skriver en JP/Jnytt-sportens imponerade Donald Sandström efteråt.

Sista omgången blir mest en formsak. HV71 tar en bekväm 4–1-seger i Oskarshamn samtidigt som ett blekt Brynäs inte är i närheten av att hota Växjö utan tvärtom förlorar med 0–5. Det som var klart i praktiken redan efter näst sista omgången är nu helt klart även i teorin – HV71 spelar SHL-ishockey även säsongen 2023/2024.

”Det kittlar ändå lite när man ser hur nära HV är att få vara med i slutspelet. Med den formen som man är i för närvarande tror jag inte att någon ville möta HV”, skriver JP/Jnytt-sportens Donald Sandström efter matchen.

Det är små marginaler – som det brukar heta, inte minst i hockeyn…

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan