Annons

Annons

Annons

Senaste nytt om HV71

Så bra var HV71 under säsongen – här är betygen på samtliga spelare

Comebackåret i SHL blev tufft, men HV71 lyckades efter en oerhört stark slutspurt undvika kval och säkra ett nytt kontrakt i högstaligan. JP/Jnytt-sporten har betygsatt säsongens upplaga av HV71 – spelare för spelare.

Text

Eric Martinsson, André Petersson och Joni Ortio.

Bild: Bildbyrån

Annons

Betygsskala: 1-5. Endast spelare som har spelat minst tio matcher har betygsatts.

Målvakter

Joni Ortio.

Bild: Mathias Bergeld/Bildbyrån

31. Joni Ortio, 4.

Att HV71 kommer att spela i SHL nästa säsong utan att tvingas till ett nervdallrande kval ska man till stora delar tacka Joni Ortio för. Han inledde inte säsongen övertygande men som han har vuxit under säsongen. Sista 10-15 matcherna var han stundtals magisk och räddade åtskilliga poäng åt HV. En vinnarmålvakt.

Jonas Gunnarsson.

Bild: Carl Sandin/Bildbyrån

Annons

Annons

37. Jonas Gunnarsson, 2.

Spelade endast 13 matcher för HV71 under säsongen och svarade, när han fick chansen, för godkända insatser. En stabil burväktare som inte riktigt blev den vinnarmålvakt HV behövde men Gunnarsson har gjort ett utmärkt jobb som stöd och back up till Joni Ortio.

Backar

Daniel Glad.

Bild: Ola Westerberg/Bildbyrån

3. Daniel Glad, 2.

Var oftast rätt långt ner i HV:s backhierarki och det blev bara 27 matcher under säsongen innan flyttlasset gick till Stockholm för spel i allsvenska Djurgården. En humörhöjare som är viktig i omklädningsrummet. På isen tuff med styrkorna i defensiven men ibland opolerad.

Niklas Hjalmarsson.

Bild: Ola Westerberg/Bildbyrån

4. Niklas Hjalmarsson, 2.

Fick närmast omänskliga förväntningar på sig när det stod klart att han skulle göra comeback i HV. Började väldigt starkt men fick efter hand problem med de större rinkarna. Stort hjärta för föreningen och en sällsynt lojalitet. Men frågan är om vi inte har sett det sista av Hjalmarsson som blir 36 år i sommar.

Victor Sjöholm.

Bild: Carl Sandin/Bildbyrån

5. Victor Sjöholm, 3.

Har haft en sensationell utveckling och toppar den så viktiga plus-minus-ligan i hela HV71. Är totalt orädd och oöm i sin spelstil där hans fysiska egenskaper är hans styrka. Har successivt belönats mer och mer i antalet minuter på isen och låg högt upp i slutet av säsongen. Given i boxplay.

Annons

Filip Westerlund.

Bild: Petter Arvidson/Bildbyrån

Annons

6. Filip Westerlund, 1.

HV71 blev den tredje SHL-klubben för Filip som tidigare representerat bland annat Frölunda och senast Timrå. Har väldigt mycket talang i sig men har inte fått det att lossna. Började helt okej men försvann mer och mer innan han lånades ut till finska Ilves. Har kontrakt med HV nästa säsong också.

Kalle Maalahti.

Bild: Carl Sandin/Bildbyrån

12. Kalle Maalahti, 2.

Kom in sent under säsongen men fick förtroende direkt och gjorde sitt jobb på ett bra sätt, spelade enkelt och undvek misstag i de flesta matcherna. Lån från finländska Saipa och det återstår att se om HV71 vill ha honom kvar.

Rasmus Bengtsson.

Bild: Niclas Jönsson/Bildbyrån

13. Rasmus Bengtsson, 1.

Fick aldrig riktigt chansen i HV71 och kunde därmed inte heller göra några som helst avtryck i klubben. Noll poäng på tolv matcher innan han lånades ut till Oskarshamn där det har blivit något av en succé med till exempel +14 på 32 spelade matcher, vilket väl visar att HV inte var helt fel ute från början. Bengtsson har två år kvar på kontraktet med HV71 men oklart hur det resoneras där.

Joey LaLeggia.

Bild: Peter Holgersson/Bildbyrån

Annons

16. Joey LaLeggia, 4.

Bytte Timrå mot HV71 i oktober och det har HV-supportrarna haft all anledning att vara glada för. LaLeggia har varit den ledande backen i laget, är bra på det mesta, inte minst i det offensiva spelet. 33 poäng (16+17) innebar en tredjeplats i den interna poängligan och med sina 16 mål satte han klubbrekord för backar under en säsong. Fina +9 i plus/minus-statistiken.

Nichlas Torp.

Bild: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Annons

38. Nichlas Torp, 2.

Lojal, plikttrogen och har ett HV-hjärta som få andra. Tar sin roll i laget utan att klaga oavsett om han är på isen eller på läktaren. Har som vanligt varit den som tacklat mest i HV under säsongen och har mest används för sitt fysiska spel. Tveksamt dock om HV71 förlänger kontraktet med 34-åringen.

Chad Billins.

Bild: Peter Holgersson/Bildbyrån

41. Chad Billins, 2.

Inledde rätt svagt i höstas och var inte till sin fördel i egen zon men Billins fick fortsatt förtroende och växte med tiden. Allroundback som avslutade säsongen bra men frågan är om det här inte var det sista vi såg av Billins, vars kontrakt går ut i vår, i HV-tröjan.

Emil Andrae.

Bild: Tobias Sterner/Bildbyrån

44. Emil Andrae, 3.

Emil Andrae har så mycket hockey i sig och det är förstås anledningen till att Philadelphia Flyers (som han är draftad för) följer hans utveckling med intresse. Andrae är lysande i sina bästa stunder men han blandar och ger lite för mycket fortfarande. Måste slipa bort slarvet och de enkla misstagen.

Annons

Eric Martinsson.

Bild: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

64. Eric Martinsson, 1.

Nej, det här var inte Eric Martinssons säsong. Handplockades till HV och hade skyhöga förväntningar på sig som han inte har levt upp till. Helt åsidosatt under en lång period mot slutet av säsongen. Har kontrakt två säsonger till och frågan är hur HV kommer agera. Hitta en lösning med en annan klubb eller jobba vidare med Martinsson som man vet har en mycket högre potential än så här.

Oliwer Kaski.

Bild: Simon Eliasson/Bildbyrån

Annons

67. Oliwer Kaski, 3.

Tog ansvar och visade pondus direkt när han kom in i HV71 runt jul, växte kanske inte riktigt ut till den absoluta toppback i SHL han har potential att vara men agerade totalt sett stabilt under de 20 matcher han hann spela och gjorde 10 poäng (4+6) på 20 matcher, bland annat tack vare ett ruggigt bra skott. Har kontrakt över nästa säsong och då finns möjlighet att växa ännu mer.

Forwards

Taylor Matson.

Bild: Tobias Sterner/Bildbyrån

9. Taylor Matson, 2.

Man vet vad man får av Taylor Matson i form av hårt arbete, hundraprocentig inställning och uppoffrande spel. Matson, som fyller 35 i september, kan mycket väl ha en roll i en fjärdekedja nästa säsong. Frågan är hur HV resonerar här med tanke på att man har en uttalad målsättning att sänka medelåldern.

Sam Vigneault.

Bild: Carl Sandin/Bildbyrån

Annons

19. Sam Vigneault, 2.

Den store, starke och ytterst vältränade centern Sam Vigneault fick ett SHL-kontrakt med HV71 tack vare en lysande allsvensk säsong med Modo men Vigneault motsvarade inte riktigt förväntningarna inledningsvis. Kanadensaren jobbade dock på och i slutet av säsongen visade han vilken smart och nyttig SHL-spelare han kan vara. Kontraktet går ut i vår och här har HV lite att fundera på.

André Petersson.

Bild: Carl Sandin/Bildbyrån

20. André Petersson, 5.

De skyhöga förväntningarna motsvarade Petersson bara någon gång då och då i början av säsongen men under andra halvan av serien tog den assisterande kaptenen verkligen sitt ansvar. Har egentligen allt en bra hockeyspelare ska ha men det är framför allt spelsinnet som sticker ut. Poängkung i HV med 42 poäng (21+21) och en av SHL:s absolut bästa spelare under andra halvan av serien.

Annons

Mattias Tedenby.

Bild: Axel Boberg/Bildbyrån

21. Mattias Tedenby, 1.

Nej, det var inte den här återkomsten till HV71 som Mattias Tedenby önskade sig. Förväntningarna var på förhand höga men Tedenby hade efter åren i KHL svårt att hitta rätt på den stora isen, som ju annars borda passa skridskovirtuosen. Fick säsongen lite förstörd av en skada, vilket så klart kan förklara att Tedenby inte alls nådde upp till sin potential. Har tre år kvar på kontraktet och det kan bara bli bättre.

Nick Shore.

Bild: Tobias Sterner/Bildbyrån

Annons

23. Nick Shore, 4.

Kemin med André Petersson har vi sett åtskilliga gånger. Shore är en klok, bildad och spelskicklig center som gör sina lagkamrater bättre. Utan tvekan en spelare för förstakedjan. Det borde vara högsta prioritet att förlänga hans kontrakt. Ett av ”Nubbens” bästa förvärv.

Oscar Fisker Moelgaard.

Bild: CARL SANDIN

24. Oscar Fisker Moelgaard, 3.

Ett av säsongens stora utropstecken. Var helt okänd för den breda allmänheten i början av säsongen men har fått en utväxling som ingen hade trott. Det har stundtals varit trångt på pressläktaren när talangscouter från NHL kommit för att specialstudera Moelgaard som fyllde 18 år i februari. Mattades lite i slutet av säsongen.

Joonas Nättinen.

Bild: Tobias Sterner/Bildbyrån

28. Jonas Nättinen, 2.

Usch, vilken säsong för stackars Joonas Nättinen. Den finländske OS-guldmedaljören drabbades av allt från tuff lunginflammation till fingerskada och gjorde bara 22 matcher. Kom tillbaka på ett imponerande sätt i slutet av säsongen och borde kunna vara något att bygga på inför nästa säsong.

Annons

Måns Lindbäck.

Bild: David Wreland/Bildbyrån

33. Måns Lindbäck, 2.

Kalmarprodukten som anslöt via Södertälje visade tidigt upp en sida som gjorde att HV71 förlängde hans kontrakt mitt under säsongen. Används ofta som en powerforward och har sin styrka i aggressiviteten och närkampsspelet. Behöver bli effektivare när det gäller poängproduktionen.

Annons

Andy Miele.

Bild: Tobias Sterner/Bildbyrån

51. Andy Miele, 3.

Ifrågasatt och klankad på under stora delar av säsongen men när vi summerar har Miele varit en av de mest tongivande i HV71. Tuff och stark trots sin relativa litenhet (174 cm), snabb och smart med bra spelsinne. 36 poäng (12+24) placerar honom på andra plats i den interna poängligan.

Fredrik Forsberg.

Bild: Carl Sandin/Bildbyrån

56. Fredrik Forsberg, 2.

Var ändå den som gjorde poängen i början av serien och det är ju precis det ”Foppa” ska göra. Han har fortfarande sina brister i själva spelet men som avslutare är han normalt sett av toppklass. Under avslutningen av serien var han emellertid nästan helt osynlig på isen. Vad hände?

Marcus Davidsson.

Bild: David Wreland

70. Marcus Davidsson, 1.

Oerhört skicklig hockeyspelare som hade svårt att få ut det där sista, till exempel i form av poäng. I HV71 blev det bara 21 matcher och tre poäng under säsongen innan han flyttade till finländska Tappara där han som jämförelse är +6 och har gjort 21 poäng på 30 matcher.

Tyler Vesel.

Bild: Carl Sandin/Bildbyrån

Annons

71. Tyler Vesel, 2.

Var lysande när han var en av de bärande spelarna under HV71:s allsvenska säsong. Vesel har haft det kämpigare i SHL där det är lite tuffare och går lite snabbare. Kontraktet går ut i vår och en hel del talar för att det inte förlängs.

Annons

Jonathan Davidsson.

Bild: Ola Westerberg/Bildbyrån

72. Jonathan Davidsson, 1.

Gudabenådad skridskoåkare som på senare år har haft svårt att förvalta den egenskapen. I HV blev det bara två poäng på 23 matcher innan han gjorde som brorsan Marcus och flyttade till finländska Tappara. Där kämpar NHL-meriterade Jonathan för en startplats i truppen men har ändå gjort elva poäng på 24 matcher.

Radan Lenc.

Bild: Tobias Sterner/Bildbyrån

75. Radan Lenc, 2.

Kom mitt under säsongen från Frölunda och hade det inledningsvis svårt – precis som hela HV71 – att hitta rätt. Har växt mer och mer och var en av de tongivande spelarna på slutet när SHL-spelet räddades. Har kontrakt med HV och bör utvecklas ytterligare nästa säsong.

Herman Hansson.

Bild: Axel Boberg/Bildbyrån

77. Herman Hansson, 2.

Många höjde på ögonbrynen när HV71 presenterade Herman Hansson från Kristianstad. Den vältränade forwarden satte högsta fart omgående och var oerhört nyttig under första halvan av serien. Har mattats en del ju längre säsongen har gått men totalt sett klart godkänt av ”Herminator”.

Mikkel Boedker.

Bild: Axel Boberg/Bildbyrån

89. Mikkel Boedker, 1.

Annons

HV71 plockade in Mikkel Boedker, med över 700 NHL-matcher i ryggen, som ett spetsförvärv. Det har inte alls blivit så som förväntat och Boedker är ytterligare ett bevis på att det är svårare än vad man tror att komma från en lång karriär i NHL till de större rinkarna i Europa. Kontraktet går ut och det skulle förvåna om HV funderar på att förlänga.

Fotnot: Gränsen för att få betyg är satt vid tio spelade seriematcher. Följande spelare står också noterade för SHL-matcher i HV71 den gångna säsongen, men spelade för lite för att betygsättas: Simon Önerud, forward, Lucas Elvenes, forward, Hugo Fransson, back, Erik Påhlsson, forward, Herman Träff, forward, och Egor Polin, forward.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan