Annons

Annons

Annons

Senaste nytt om HV71

Joni Ortio spikade igen – hyllar målvaktskollegan efter första nollan

I säsongens näst sista grundseriematch höll Joni Ortio sin första nolla. Inför säsongens sista seriematch hyllar han karaktären i HV-laget och sin målvaktskollega Jonas Gunnarsson.

Text

Fredrik Forsberg, Joni Ortio och Jonas Gunnarsson firar efter HV71:s seger mot Skellefteå.

Bild: Axel Boberg/Bildbyrån

Annons

Med en SHL-omgång kvar att spela har HV71 satt sig i en oerhört bra position i jakten på att undvika kvalspel och säkra en SHL-plats till kommande säsong.

Men inför torsdagens möte med IK Oskarshamn vill den 31-årige HV-målvakten Joni Ortio inte ta ut någonting i förskott.

– Vi har en match kvar att spela och rent matematiskt är det inte färdigt än. Vi måste se på torsdagens match som vilken annan match som helst, vi har satt oss i en bra position men har en match kvar att ta hand om och vi måste se till att göra jobbet nu också, säger Joni Ortio.

I slutet av januari såg HV71:s läge i bottenskiktet av SHL-tabellen hopplöst ut. Men en stark slutspurt har tagit HV bort från de två kvalplatserna och upp på säker mark.

Annons

Joni Ortio har varit en starkt bidragande faktor bakom lyftet och den välmeriterade målvakten har storspelat på slutet. Men säsongens första nolla höll han först på tisdagskvällen, då HV71 vann med 3–0 hemma mot Skellefteå AIK.

Annons

– Det kändes bra och det var verkligen ett bra tillfälle för att få med sig den första nollan, säger Joni Ortio, som också är noga med att lyfta fram det jobb hans lagkamrater stod för ute på isen i tisdagens segermatch.

HV-målvakten säger sig vara stolt över den karaktär hans lag har visat upp i slutskedet av säsongen.

– Ja, det finns mycket karaktär i den här gruppen. Med det laget vi har så skulle vi egentligen inte ha behövt kämpa för att undvika kvalspel, så på det sättet är vi inte alls där vi hade velat vara. Men samtidigt har slutet av den här säsongen visat vilken karaktär det finns där inne i vårt omklädningsrum, säger Joni Ortio och fortsätter:

– I det läge vi befann oss i hade nog många lag lätt kunnat ge upp och börjat fokusera på kvalet, men det gjorde vi aldrig och jag känner mig väldigt stolt över de här killarna. Vi gav aldrig upp, har hela tiden fortsatt kämpa och nu är vi bara 60 minuter ifrån att klara oss kvar.

Joni Ortio har på senare tid storspelat.

Bild: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Samtidigt som Joni Ortio har vuxit ut till en jätte i HV-kassen har hans målvaktskollega Jonas Gunnarsson tvingats stå åt sidan.

Annons

För JP/Jnytt berättade Gunnarsson häromveckan om den goda relationen de båda HV-målvakterna har byggt upp under säsongen. Joni Ortio är inne på samma spår.

Annons

– Det har varit otroligt bra samarbete med honom under hela året. Vi har båda pushat varandra framåt och har gjort varandra bättre. Varje gång han har spelat den här säsongen har han gjort det riktigt bra och han hade nog förtjänat att få spela ännu mer, säger Joni Ortio.

– Men för oss har det samtidigt inte handlat om vem som har vaktat nätet, när han har spelat har jag varit hans största fan och tvärtom. Det har varit en bra relation, han är ett superproffs, en grym kille och det är roligt att vara runt honom, fortsätter Ortio.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan