Annons

Annons

Annons

Senaste nytt om HV71

Poängkungen om HV:s totala förvandling: ”Använder hjärnan”

Sett över de tio senaste omgångarna är HV71 hetast i SHL.

– Vi spelar mer tillsammans och väljer våra tillfällen när vi ska använda energin, förklarar André Petersson HV:s plötsliga förvandling.

Text

André Peterssons HV71 är, sett över de tio senaste omgångarna, SHL:s formstarkaste lag.

Bild: Carl Sandin/Bildbyrån

Annons

Efter en tung säsong har HV71 sent omsider verkat lyfta. Ser man över de tio senaste SHL-omgångarna är bottenlaget HV för närvarande bäst i hela SHL.

Vad ligger till grund för den förvandlingen?

– Vi spelar mer tillsammans och väljer våra tillfällen när vi ska använda energin. Vi kör inte slut på oss direkt. Det är väl den stora skillnaden, säger forwarden André Petersson, som toppar HV:s interna poängliga.

Kände du att ni hade detta i er, även när det gick riktigt tungt tidigare under säsongen?

– Jo, vi vet ju att vi har bra spelare i omklädningsrummet och i början kände man väl att det borde ha gått bättre än vad det gjorde.

En annan viktig faktor till lyftet tycks vara den nykomponerade ledarstaben med Johan Lindbom, Pelle Gustafsson och Charles Berglund samt målvaktstränaren William Rahm. Laget har på de tio matcherna sedan tränarrockaden tagit 20 poäng.

Annons

Annons

Är det något särskilt den nya ledarstaben har infört, som ni följer nu?

– Det är väl just det att vi använder hjärnan och inte bara benen. Man måste kunna använda både och ute på isen. Sedan har vi kanske lite mer defensivt tänk, att vi alltid ska ha tredjegubben med hem och göra det jobbigt för motståndarna på det sättet, säger André Petersson, som själv har öst in poäng på senare tid.

– Ja, men det känns helt okej tycker jag. Jag kämpar och sliter varje dag och försöker göra mitt bästa i varje match, säger han.

Men trots att HV71 har spelat upp sig i de senaste SHL-omgångarna är läget i tabellen fortfarande prekärt. Inför torsdagens bortamatch mot Leksand ligger laget tolva, två poäng före Brynäs som ligger på en av de två kvalplatserna tillsammans med jumbon Malmö.

Den här veckan spelar HV71 ytterligare två matcher. Leksand borta på torsdagen, alltså, och sedan blir det en riktig rysare borta mot Brynäs på lördag.

HV-truppen reste mot Leksand redan efter onsdagens ispass i Husqvarna Garden och återvänder inte till Jönköping förrän efter Brynäs-matchen.

På onsdagen saknades Joey LaLeggia, Victor Sjöholm, Joni Ortio, Nick Shore, Andy Miele, Joonas Nättinen och Niklas Hjalmarsson på isen. Enligt den assisterande tränaren Pelle Gustafsson ska dock samtliga av de nyss nämnda spelarna, förutom Hjalmarsson, vara redo för spel.

– Det är ingen som har blivit skadad eller så och vi har samma spelare tillgängliga som inför senaste matchen, så det är alla förutom Hjalmarsson. I dag fick de bestämma själva hur de ville förbereda sig inför matchen mot Leksand, säger Pelle Gustafsson.

Annons

Annons

HV-tränaren meddelar också att samtliga tillgängliga spelare kommer att åka med på bortaturnén, även de som hamnar utanför matchtruppen.

– Ja, alla åker med. Vi håller ihop gruppen här nu och det kan ju vara så att vi får två-tre skador i matchen i morgon, så vi vill ha fullt manskap med oss, säger Pelle Gustafsson.

André Petersson toppar HV71:s interna poängliga med 36 poäng (17+19) på 43 matcher.

Bild: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Fakta

Leksand–HV71

När: Torsdag 2 mars, 19.00.

Vad: SHL, omgång 49.

Var: Tegera Arena.

Läget i HV71: Strax efter onsdagens isträning meddelade den assisterande tränaren Pelle Gustafsson att samtliga spelare, förutom den sedan tidigare frånvarande backen Niklas Hjalmarsson, ska finnas tillgängliga för spel mot Leksand. HV71 ligger inför matchen på tolfte plats i tabellen, med 60 poäng på 48 matcher. Leksand är sjua med 73 poäng på 48 matcher.

JP/Jnytts Carl Ljungquist tippar: 3–2 efter förlängning.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan