Annons

Annons

Annons

krönikaSenaste nytt om HV71

Carl Ljungquist
HV71 har blivit en poängmaskin som imponerar

Den stenhårda och oerhört spännande bottenstriden fortsatte på torsdagskvällen.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

HV-backen Emil Andrae i kamp om pucken med Leksandsforwarden Carter Ashton.

Bild: Daniel Eriksson/Bildbyrån

Annons

HV71, tabelltolva inför torsdagens SHL-omgång, hade en tuff bortamatch mot Leksand, samtidigt som närmast jagande Brynäs, på 13:e plats och på en av de två kvalplatserna, hade hemmamatch mot Örebro.

HV-målvakten Joni Ortio har varit strålande på senare tid och utan honom hade HV71 mycket väl ha kunnat vara i ett ganska stort underläge efter de första 20 minuterna i Tegera Arena.

Ortio bjöd på den ena fina räddningen efter den andra, fick dock ingen vidare hjälp från sina medspelare och Leksand skapade en hel del framåt, men hade ”bara” en 1–0-ledning att gå på efter den första perioden efter mål av Olle Alsing.

När Marek Hrivík tidigt i den andra perioden ökade på hemmalagets ledning var jag redo att sätta mig vid tangentbordet för att knacka ihop några rader om HV71:s tunga förlust.

Annons

Men det var uppenbarligen för tidigt att räkna bort det för dagen blåklädda bortalaget.

Annons

Den senaste månaden, efter tränarrockaden, har HV-laget förvandlats till något av en maskin. Man tuggar på, kämpar vidare och fortsätter att försöka framåt – oavsett hur illa det ser ut och hur tufft utgångsläget är i matcherna.

Tidigare under säsongen hade detta HV med största sannolikhet fallit ihop som ett korthus efter ett 0–2-underläge och en tuff start mot ett lag som Leksand. Men det är ett annat HV, med ett betydligt bättre självförtroende, vi ser nu.

André Petersson reducerade och Sam Vigneault kvitterade. HV71 spelade långt ifrån kanon, men likväl hittade man en väg in i matchen och såg till att skapa rejäl spänning inför en tredjeperiod som blev utan mål.

Hockeydramat i Dalarna fick avgöras i förlängning och där klev Andy Miele fram och avgjorde med ett klassmål. 3–2-seger efter förlängning för HV71 och två oerhört viktiga poäng i bottenstriden. I samma veva förlorade Brynäs med 2–3 efter förlängning mot Örebro och det skiljer nu tre poäng mellan lagen i tabellen.

Det där Miele-målet kan komma att betyda en hel del. Och på lördag möts förresten Brynäs och HV71 i Gävle, det blir förmodligen något alldeles extra.

HV71 har blivit en poängmaskin som imponerar så här i slutskedet av säsongen och man verkar dessutom vara ett lag där alla nu drar åt samma håll. Ett tecken på det var den genuina glädje de tre åsidosatta spelarna Mikkel Boedker, Eric Martinsson och Måns Lindbäck – som satt en bit nedanför mig och kollega Sandström i Tegera Arena – visade efter Mieles avgörande mål. Inga tjuriga och bittra miner där, snarare lycka över att deras lag fixade två tunga poäng mot Leksand.

Annons

Annons

Fakta

SHL

Leksands IF–HV71 2–3 eft. förl. (1–0, 1–2, 0–0, 0–1)

Första perioden: 1–0 (10.02) Olle Alsing (Mikael Ruohomaa, Oskar Lang).

Andra perioden: 2–0 (1.35) Marek Hrivik (Peter Cehlarik, Emil Heineman), 2–1 (3.58) André Petersson (Nick Shore, Andy Miele), 2–2 (8.12) Sam Vigneault.

Tredje perioden:

Förlängning: 2–3 (3.08) Andy Miele (Sam Vigneault, Joonas Nättinen).

Skott: 31–21 (13–7, 11–7, 5–4, 2–3).

Utvisningsminuter, LIF: 1x2 min, 1x20 min, HV: 3x2 min.

Domare: Johan Nordlöf och Johan Magnusson.

Publik: 7 561.

Så startade HV71:
Målvakter:

31 Joni Ortio-(37 Jonas Gunnarsson).

Backar:

16 Joey LaLeggia-41 Chad Billins.
44 Emil Andrae-5 Victor Sjöholm.
12 Kalle Maalahti-67 Oliwer Kaski.
38 Nichlas Torp.

Forwards:

51 Andy Miele-23 Nick Shore-20 André Petersson.
21 Mattias Tedenby-24 Oscar Fisker Moelgaard-77 Herman Hansson.
71 Tyler Vesel-9 Taylor Matson-56 Fredrik Forsberg.
75 Radan Lenc-19 Sam Vigneault-28 Joonas Nättinen.

11 Simon Önerud.

De saknades i HV71:

Niklas Hjalmarsson, Eric Martinsson, Mikkel Boedker, Måns Lindbäck.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan